Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 19:10 1 755 26

Кой каква помощ обеща досега заради земетресенията в Турция, отнели човешки животи и в съседна Сирия

  • турция-
  • сирия-
  • земестресение-
  • помощ-
  • българия-
  • хърватия-
  • франция-
  • гърция-
  • нидерландия-
  • полша-
  • румъния -
  • чехия

Десет спасителни и издирвателни екипа са мобилизирани от страни като България, Хърватия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния и Чехия, обобщи еврокомисарят по управление на кризите Янез Ленарчик

Кой каква помощ обеща досега заради земетресенията в Турция, отнели човешки животи и в съседна Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът се събуди тази сутрин, разтърсен от новината за опустошителните земетресения, станали през нощта в Югоизточна Турция и отнели човешки животи в страната и в съседната Сирия. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отправи апел за помощ, на който реагираха организации и държави от целия свят. Следва кратка справка кой с какво ще помогне на бедстващите държави. Турция и Сирия отправиха апел за предоставяне на международна помощ.

ЕС активира механизма си за гражданска защита и екипи от Нидерландия и от Румъния вече отпътуваха, за да помогнат. Десет спасителни и издирвателни екипа са мобилизирани от страни като България, Хърватия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния и Чехия, обобщи еврокомисарят по управление на кризите Янез Ленарчик.

Българският премиер Гълъб Донев заяви, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от това тежко земетресение, пет кучета от Българския Червен кръст. Правителството, съвместно със Столичната община и Българския Червен кръст, реагираха бързо и светкавично, за да окажат необходимата помощ и подкрепа за спасяване на оцелелите от това тежко земетресение, каза Донев, цитиран от БТА. Имаме готовност при заявка на турската страна да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, включително палатки, вода, храни и медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите, добави той. Специализирани екипи още тази сутрин реагираха и заминаха с двата самолета „Спартан“, за да окажат съдействие на местните власти при разчистване на развалините и в търсене на хора, които са под разрушенията, припомни премиерът

Франция обяви, че изпраща в Турция 139 спасители от Гражданската защита, съобщи френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен. Това стана, след като френският президент Еманюел Макрон заяви в Туитър, че страната е готова да помогне на засегнатото население от двете страни. Освен гореспоменатите спасители, 30 спасители от асоциацията "Пожарникари за спешна международна помощ" ще отпътуват също утре за Турция. Те вече помагаха на Турция, за да се справи с последиците от земетресението в Измит през 1999 г., както и в редица други страни, засегнати от подобни бедствия.

Обединеното кралство изпраща незабавна помощ на Турция с екип от 76 спасители, материали и кучета, обучени да издирват затрупани хора. Това стана, след като британският премиер Риши Сунак написа в Туитър, че неговата страна е готова да помогне с всички възможни средства на засегнатите от труса държави. В Сирия организацията "Белите каски", финансирана от Обединеното кралство е мобилизирала силите си за спасителните дейности там, поясни британският външен министър Джеймс Клевърли. От организацията казаха, че са мобилизирали вече 3000 доброволци в Северна Сирия.

Германия също обяви, че ще изпрати помощ. Това уверение бе дадено от германския канцлер Олаф Шолц. Италия чрез гласа на външния министър Антонио Таяни каза, че предоставя на разположение персонал от Гражданска защита. Испания незабавно мобилизира специалисти и дронове, които да заминат за турския окръг Малатия, където се намира центърът за международна помощ, съобщи испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Въпреки напреженията с Турция помощи на тази страна обещаха и Гърция и Швеция. Екип от 21 гръцки пожарникари с две спасителни кучета и специална спасителна кола ще окаже помощ на пострадалите от днешното земетресение в Турция, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Екипът ще бъде придружен от офицер-инженер от пожарната, петима лекари и спасители от гръцката спешна помощ, а също и от президента на Организацията за планиране и защита от земетресения на Гърция проф. Ефтимиос Лекас. Мисията потегли днес с военен самолет С-130 от летище Елефсина. Шведският премиер Улф Кристершон пък заяви, че като ротационен председател на ЕС и като партньор на Турция Швеция е готова да предложи подкрепа.

Полша обеща да изпрати на Турция 76 пожарникари и осем спасителни кучета. Унгария каза, че изпраща в Турция отряд от 50 човека, специализирани в издирването на хора.

Украйна, в която продължава руската инвазия, е готова да предостави необходимата помощ за преодоляване на последиците от земетресението, каза украинският президент Володимир Зеленски. Външният министър Дмитро Кулеба пък заяви, че Киев е готов да изпрати голяма група спасители в Турция, за да ѝ помогнат да реагира на кризата.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е дълбоко натъжен от загубата на човешки животи и опустошението в Турция и Сирия в резултат на мощното земетресение в Югоизточна Турция. "Поисках от моите екипи да продължат да следят ситуацията отблизо в координация с Турция и да предоставят цялата необходима помощ, каквото и да е тя", заяви Байдън. А американският държавен секретар Антъни Блинкън малко след това каза, че първоначална помощ от САЩ за Турция вече пътува. А подкрепяни от САЩ хуманитарни организации в Сирия вече също реагират. Блинкън увери, че САЩ са готови да помогнат с всичко, което могат на засегнатите от земетресенията в предстоящите дни, седмици и месеци.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да предостави необходимата помощ на Турция и на Сирия. Той говори вече по телефона с лидерите на двете страни, след което руското президентство каза, че в идните часове спасители от руското министерство на извънредните ситуации ще заминат за Сирия. Руски спасители ще бъдат изпратени и на Турция. А над 300 руски военни, базирани в Сирия, вече са започнали да помагат в разчистването на отломките от разрушените сгради в резултат на труса, съобщиха руските сили. В операцията участват и 60 военни превозни средства.

Индия обяви, че е решила да изпрати незабавно екипи за издирване и медицински екипи, както и помощен материал. Индийският премиер Нарендра Моди изрази съпричастност с Турция и Сирия заради връхлетялото ги бедствие. Китай обяви, че поддържа връзка с турските и сирийските власти и че е готова да прати спешна помощ, а китайският лидер Си Цзинпин изрази също съболезнования. По искане на Анкара Япония ще изпрати екип от спасители.

В Израел премиерът Бенямин Нетаняху разпореди на властите да се подготвят да изпратят незабавно медицинска помощ и спасители. Две израелски хуманитарни делегации ще отпътуват за Турция в близките часове, като Израел ще предостави и помощ на Сирия след получена от тази страна молба за помощ, предадена чрез трета страна. Иран каза, че е готов да предостави незабавна военна помощ на двете приятелски страни Турция и Сирия. Готовността бе изразена от иранския президент Ебрахим Раиси. Азербайджан обяви изпращането веднага на 370 спасители в Турция.

От ООН Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза, че неговата агенция е готова да предостави спешна помощ на оцелелите в земетресението посредством екипите на терен. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че персоналът на ООН на място в Турция и Сирия оценява нуждите на пострадалите населени места и каква помощ да им се окаже, предаде Ройтерс.

Турция официално поиска помощ и от съюзниците си в НАТО, допълва ДПА. Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни екипи за търсене и спасяване, както и напълно оборудвани полеви болници, са изброени като част от искането, публикувано от НАТО. Реакцията на НАТО при земетресенията се координира от координационния център на алианса за реагиране при бедствия.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левски

    11 18 Отговор
    Братска България е готова за помощ на Велика и Могъща Турция

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Асдф

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    То се видя колко е могъща все едно янките са пуснали атома.
  • 3 Приятел в нужда се познава

    5 6 Отговор
    Турция официално поиска помощ от съюзниците си в НАТО за справяне с последиците от серията мощни земетресения, предаде Нова ТВ с позоваване на ДПА.

    Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни звена за търсене и спасяване, както и „напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия“, са изброени като част от искането, публикувано от НАТО.

    Реакцията на НАТО при земетресенията се координира от координационния център на Алианса за реагиране при бедствия.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПСР

    35 5 Отговор
    Така се прави.Хиляди жертви,разрушение,бедствие.Хора,като всеки от нас,страдат.Човешко е да се помогне.Горд съм,че днес,нашата Държава,реагира на мига.Може да е малко,но е веднага.В такъв критичен момент,всяка ръка,всеки спасител,всеки лекар,са мнооого важни.Успех на спасителите.

    Коментиран от #20

  • 6 Бай Яни

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    Тя вече помага. И какъв ви е проблема че и помагаме в това тежко време.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ахмед Оля МиHeT

    4 11 Отговор
    въй въй алах ахмак

    Коментиран от #16

  • 9 бай Дъню

    4 0 Отговор
    то обещаното не е кат завещаното хахахаха
  • 10 АБВ

    3 33 Отговор
    Никаква помощ не заслужават турците да вървят да лижат гъ...а на Путлер
  • 11 АБВ

    4 27 Отговор
    Алах ги наказа че лижат гъ..а на Путлер
  • 12 Наука и техника

    8 2 Отговор
    Едните сгради стоят..другите са на палачинка..не искам да коментирам повече но извода е един
  • 13 Хора ли сте

    20 2 Отговор
    Пред мащаба на бедствието, всчички трябва да замълчат и да помислят с какво могат да помогнат! Така правят хората! Не е време за остроумничене...
  • 14 Със сигурност

    3 12 Отговор
    Другарят Путин ще изпрати ракети, танкове и вагнеровци, да разчистят бързо и ефективно терена ! Другарят Путин е голям хуманист !
  • 15 Със сигурност

    3 7 Отговор
    След хуманитарната помощ от другаря Путин, при евентуално ново земетресение просто няма да има какво да се срути ! А и хора вече едва ли ще живеят там, така че всичко ще е точно, дерзайте !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 аллах бави но не забравя

    2 3 Отговор
    толкова жалостиви пасквили не бяха избълвани за ден когато потопа отнесе българите в карлвско! защо ли - небългарски медии зомбират стадото в българския резерват!
  • 18 Зельонская от Вог

    4 0 Отговор
    Ще даря 24 карата усмивка от корицата!
  • 19 Айде

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хмхмхмхмхм":

    стига с тия глупости, бре! Тук и сега ли намери да пишеш простотии? Няма значение дали е НАТО, ЕС, Русия или САЩ! Хората имат нужда от незабавна помощ и трябва да им се помогне, оставяйки на страна противоречията... И както виждаш, хората от целия свят се втурнаха да помагат без да се интересуват кой какъв е! А сигурно забелязваш, че омразната ти Русия се включва със значителна помощ, както се беше включвала и при много други подобни бедствия...
  • 20 Няма

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПСР":

    значение малка или голяма е помощта! Всеки помага с каквото може и всяка помощ в такива случаи е добре дошла!

    Коментиран от #26

  • 21 НАТО е готов за помощ

    1 6 Отговор
    Опустошителната Война и Агресията на Путин и Русия в УКРАЙНА, направиха повече разрушения и отнеха повече човешки животи, отколкото земетресенията в Турция и Сирия...!!!
    Затова всички държави и ООН, които участват сега в спасителните операции в Турция и Сирия, трябва по същия начин да се мобилизират и задействат за да окажат същата колективна помощ и на Украйна от разрушенията и жертвите на агресията на Путин и Русия и да спрат войната, като принудят Путин да изтегли войските си от Украйна ...!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Не бъркай

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "НАТО е готов за помощ":

    двете неща! Едното е природно бедствие, другото е предизвикано от човешката глупост, и точно този, когото нарочваш, че е готов да помогне, подклажда огъня във второто! С лицемерие и интриги докара нещата до там, че да се разрази това кръвопролитие! Ако не лицемерничеха с т.н. Мински споразумения и бяха накарали пионките си да спазват това, което са подписали, нямаше да се стигне до тук и нямаше хиляди хора да заминат мърцина... И понеже същото това НАТО помага да гаси огъня с бензин, нещата там ще продължат дълго...

    Коментиран от #23

  • 23 Путин е агресора и военнопрестъпника

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Не бъркай":

    Не НАТО започна войната, а напротив до последно се противопоставяше на Русия да не започва война, Но Путин излъга света че няма да напада Украйна и вероломно нахлу с агресията на Русия в суверенна Украйна и факт е за целия свят че пръв започна войната за да анексира и окупира територии с претенции че настоящата територия на самостоятелната и отделила се независима държава Украйна след разпада на СССР е била някога бивша руска земя с руско говорещо население /каквото има във всички бивши републики/ и започна бомбардиране и разрушаване на украинските градове и цивилната инфраструктура с избиване и прогонване на украинското население.!!!..

    Коментиран от #25

  • 24 Хахаха

    0 0 Отговор
    Русия изпрати огромни самолети с цели хоспитали, модерно оборудвани, медикаменти, висококвалифицирани медици, сонди за откриване на хората. Има такава вероятност все още да се открият живи хора. Руската помощ от най високия клас. Те са абсолютно автономни в логистиката.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Няма":

    Да, така е. Когато някой изпада в беда не питаш от кой отбор е. Така правят цивилизованите хора. Но , явно, сирийците не предизвикват съчувствие при онези с избирателните ценности. Така че вълкът козината си мени, но лицемерите не си.
Новини по държави: