Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 08:50 908 9

СЗО притеснена от епидемията от холера в Африка

  • африка-
  • сзо-
  • холера

Като цяло 10 африкански държави са засегнати от холера

СЗО притеснена от епидемията от холера в Африка - 1
Снимка: Shutterstock

Тревога от епидемията от холера в Африка изрази в изявление Световната здравна организация (СЗО).

В целия континент случаите през януари са били с 30 процента повече, отколкото през цялата миналата година.

Повечето новозаразени и смъртни случаи са регистрирани в Малави, която обяви по-рано най-лошото си огнище от 20 години.

Като цяло 10 африкански държави са засегнати от холера.

Холерата е бактериална инфекция, която се разпространява чрез замърсена вода. Тя се проявява с треска и тежка диария, която води до обезводняване на тялото и има висока смъртност. Лекува се с антибиотици. Особено важно е да не се допуска смесване на фекални и питейни води, както и замърсяване на водоемите.

Освен Малави, случаи са докладвани в съседните Мозамбик и Замбия, както и в Бурунди, Камерун, Демократична република Конго (ДРК) и Нигерия.

Етиопия, Кения и Сомалия също реагират на епидемии на фона на историческата суша в Африканския рог, която остави милиони хора в остра нужда от хуманитарна помощ.

Към 29 януари в 10-те държави са докладвани около 26 000 случая и 660 смъртни случая.

СЗО предупреди, че ако настоящата тенденция се запази, случаите може да надминат броя, регистриран през 2021 г. - най-лошата година в Африка от близо десетилетие.

Средният коефициент на смъртност е почти три процента, което е над 2,3 процента, достигнати през 2022 г., и далеч надхвърля приемливото ниво под единица.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква е тази

    14 2 Отговор
    картинка? Откога холерата прилича на корона вирус?
  • 2 Теле

    7 4 Отговор
    Сзо да лекува, не да се стеснява
  • 3 да де

    18 1 Отговор
    Самото СЗО е холера.
  • 4 Пич

    8 0 Отговор
    Веднага ваксини !!! За каквото им е останало непродадено , там......! Африканците са държеливи , а печалбите - важни !!!

    Коментиран от #8

  • 5 Хмм

    7 0 Отговор
    При нас дигнаха таксата за питейна вода но тя все още не е годна за пиене. случайност не мисля
  • 6 Коментар

    9 0 Отговор
    Значи това са им пуснали.Може и при нас да са се пробвали,но слагаме хлор.Миналата година имаше статия точно за гамериканската лаборатория как щяла да изследва холерата....
    От Сатанинската Злобна Организация не се ли притесняват,че като убият още невинни с цел да намалят свръхнаселението ще горят в ада?
  • 7 Швабовете

    9 0 Отговор
    обявиха в Давос, че имали 100 дни до следващата голяма пЛандемия и... ами почват ни пак. Нали вече си знаете - "мерките", теглилките и т.н.
  • 8 Не бих се учудил

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    ако се окажеш прав. Ще има пак задължително ваксиниране. Пък после върви протестирай, че холерата е бактерия и се лекува с антибиотици. Ваксините са срещу вируси. Както беше писал един по-горе, СЗО е холерата. И не само, тя е и вируса.
  • 9 новият Торбалан

    1 0 Отговор
    Навсякъде отпадането на К мерките се съпровожда от следния текст "задължителен мониторинг на отпадните води". И тук го обявиха преди месеци. Сега си признаха какво ще търсят. Пък правилото е желязно - който плаща намира.