11 Февруари, 2023 06:09 1 038 10

В Беларус осъдиха двама души за саботаж на железопътната мрежа на 22 години затвор

  • беларус-
  • присъда-
  • саботаж

Целта била забавяне на движението на руските сили през страната

Беларуски съд осъди двама мъже на 22 години затвор за участието им в акции на саботаж на железопътната мрежа, целящи забавяне на движението на руските сили през страната, съобщи правозащитната група "Вясна", цитирана от Ройтерс и БТА.

Осъдените са 28-годишният Дмитрий Климов и 27-годишният Владимир Арамцев. Те бяха признати за виновни по пет обвинения, включително за държавна измяна и тероризъм, съобщи "Вясна".

Трети подсъдим, Евгений Минкевич, е осъден на 18 месеца затвор за това, че не е съобщил за действията на Климов и Арамцев, но съдът го освободи, тъй като е излежал достатъчно време в ареста преди съдебното решение.

Тримата мъже бяха арестувани от беларуските власти в края на март миналата година. Единият е бил прострелян в коляното по време на ареста му.

Двуседмичният процес се проведе при закрити врата в Могильовския областен съд, съобщи "Вясна“.

След като Русия използва Беларус като плацдарм за нахлуване в Украйна през февруари миналата година, срещу железопътната мрежа на беларуските железници бяха извършени десетки саботажи, посочва Ройтерс.

Саботьорите обезвредиха оборудване, отговарящо за контрола на движението, което доведе до блокиране на някои железопътни участъци.

Беларуските власти официално съобщиха за ареста на 13 души за саботаж в железопътния транспорт.

Според активисти за правата на човека в момента в беларуските затвори се намират около 1 500 политически затворници.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин

    18 1 Отговор
    Вот ето правилна!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не стреляйте

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "украинче,заядливо":

    по пианиста - толкова си може..
  • 5 Герои! Вечна слава!

    6 25 Отговор
    Не само забавиха, а осуетиха нахлуването на армията на Орките, лишавайки ги от гориво и амуниции! На тези хора един ден ще им издигнат паметници!

    Коментиран от #9

  • 6 ТИР

    18 1 Отговор
    В България тези саботьори сс камъни и тъмен цвят получават помощи за тези си дела,,
  • 7 👏👏👏

    7 0 Отговор
    Струва ми се малко! Ако им бяха дали повече подлогите ще свършат бързо, а така други ще се появят защото наказанието е много малко!
    Да се учат от ФАЩ, казал нещо Санкции, изземане на имущество, направил нещо - до квотен затвор или смъртна присъда 👍
  • 8 йхнкхйких

    9 0 Отговор
    колко гнусно звучи вече думата активист !
  • 9 нпо агент

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Герои! Вечна слава!":

    предатели и терористи са, обаче удобно ги слагат към политически затворници..сложете там и нацисти-бандеровци от азов...а защо със задна дата не направите молебен и за Хитлер..и той едно време беше в затвора за политическа дейност..дойче зеле сигурно има такава хубава идея..но първо трябва със сорос да обсъдят този деликатен въпрос..защо за степан бандера има паметник в Украйна, а на Адолф да няма..несправедливо..и двама са нацисти..питайте примерно поляци..колко обичат бандеровци..много повече от хитлер..

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: