Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 12:45 1 020 15

Днес ще се проведе четвърти масов протест във Франция срещу пенсионната реформа

  • франция-
  • протест-
  • реформа-
  • пенсии

Много хора във Франция, които не са си правили достатъчно дълго пенсионни вноски, за да получават пълна пенсия и вече работят след 62 години

Днес ще се проведе четвърти масов протест във Франция срещу пенсионната реформа  - 1
Снимка: Shutterstock

Очаква се днес стотици хиляди протестиращи отново да излязат по улиците на Франция в борбата си срещу планираната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, съобщи ДПА.

Това ще бъде четвъртият път, в който синдикатите се мобилизират срещу плановете на центристкото правителство да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години.

По време на предишните две демонстрации повече от един милион души излязоха на улицата в общонационални стачки. Миналия вторник в протестите се включиха 750 000 души. Спорната реформа е предмет на бурни дебати в парламента от една седмица.

Много хора във Франция, които не са си правили достатъчно дълго пенсионни вноски, за да получават пълна пенсия и вече работят след 62 години.

В много тежки професии, свързани с физически труд, хората рядко могат да работят по-дълго, твърдят противниците на реформата. Освен това работниците искат да могат да се радват на заслужените си пенсии и да не изхабяват напълно здравето си по време на работа, добавят те.

Макрон оправдава реформата с очертаващия се дефицит в пенсионния фонд. Тъй като населението застарява, работещите ще трябва да плащат за все по-голям брой пенсионери със своите вноски. За да се поддържа стабилно ниво на пенсиите, населението ще трябва да работи малко повече, твърди президентът.

Критиците поставят под съмнение изчисленията на правителството и настояват държавата да намери други средства, за да поддържа пенсионната система в равновесие.

Но правителството иска да затегне не само пенсионната възраст. Трябва да се ускори увеличаването на периода, необходим за внасяне на вноски за пълна пенсия, което беше решено преди години.

Освен това правителството иска да премахне индивидуалните пенсионни системи с привилегии за определени професионални групи. Минималната пенсия трябва да се увеличи на около 1200 евро.

Пенсионната реформа се смята за един от най-важните проекти на Макрон. По време на пандемията от коронавирус първият опит за осъществяване на реформата беше прекратен. Въпреки ограниченията, дължащи се на вируса, още тогава имаше масови протести и стачки.

Няколко президенти преди Макрон са се опитвали да реформират френската пенсионна система с различен успех - широкомащабните протести и стачки са били сигурни за всички тях.

Тъй като лагерът на Макрон вече не разполага с абсолютно мнозинство в парламента, той се надява да прокара реформата с помощта на консервативните републиканци, които обявиха подкрепата си.

Но някои членове на парламента - дори от фракцията на Макрон - все още имат резерви. В момента има повече опасения от осакатяващи икономиката стачки, отколкото от оспорвано гласуване с близки резултати на подкрепящите и противниците на реформата.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор
    А у нас ни ОБИРАТ и ние си траем ❗❗❗

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    16 0 Отговор
    Ще се проведе,ми как? Бастуните им/ и аз съм такъв/ са цяла армия! Младото француз е все Отело от Мавритания...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Проблема е Не идва бодра смяна

    12 0 Отговор
    На старите генерации и как ще се поддържа материално техническото оборудване само с тъчване на мониторите не става
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Според статистиката
    Мъжете в БГ живеят средно 7 години след пенсионна възраст !
    Колко Ви удържат и колко време работите ❓
    Ако Ви удържат по 200лв от заплата о 300лв от работодателя, това са 500лв на месец . Ако работите около 40 години , това са 500 месеца .
    Значи са Ви прибрали
    250 000 лв ( 500×500) !
    Седем години , съгласно статистиката, са около 100 пенсии ! Дори при макс. пенсия ( тавана) , пак ще Ви приберат половината от сумата , при това без лихвите по нея ❗❗❗


    Всеки сам може да си сметне
    по-точно , колко са или ще го ограбят ❗❗❗
  • 8 Раданч Татлъту

    12 1 Отговор
    Във Франция всички обичат Макрон и Зеленски!🐷🐵🥳🤡👍
  • 9 Факман

    10 0 Отговор
    До тук виждам само един просссс,бездушен примирен народ,наведен и оставен да се подчинява на 100 семейства в територията.Народ избиращ по лесния начин от борбата,а именно емиграцията и изкуственото опиянение за признаване на труда им.Тука е така бездушни и безнаказано и общо взето така изглежда ада на земята.
  • 10 Делю Хайдутин

    13 1 Отговор
    Макарон ще виси на Айфеловата кула.

    Коментиран от #11

  • 11 Мавър от Марсилия

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Делю Хайдутин":

    А аз ще му ритна столчето..И ще му клатя краката..Под звуците на зурни и тарамбуки..НИЕ сме la France..
  • 12 Да, бе

    12 0 Отговор
    Пука му на макрон, жена му е пенсионерка отдавна...
  • 13 Токсик

    12 2 Отговор
    Пропаднала Франция няма пари за нови оръжия, някой трябва да работи до 70 години за да напълнят бюджета и да произведат 10 танка. Зеленски утре пак ще дойде със зелената тениска и не знам какво ще му обясняват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Оле затвори очички

    2 0 Отговор
    Само не разбирам, що макрон и всичките останали макарони около него и във властта си играят на дребно. Мисля ,че ще е справедливо да си гласуват закони ,коитода принудят "лентяите" да живеят по 160 и да бачкат поне до 155 години. Биология-миология ,на кой му дреме , мулетата са родени да бачкат . А ако пък некой "хрантутник " вземе се изтарикатее да ритне камбата преди 160 - санкции и глоби и социални лишения да се налагат на поне 2 неродени негови поколения ! Може да се казва "либерално справедлив закон " или нещо подобно
Новини по държави: