Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 11:50 1 410 28

Южна Корея: Проблемът с недостига на храна в КНДР се задълбочава

  • южна корея-
  • северна корея-
  • кндр-
  • храна-
  • недостиг

Северна Корея на практика призна за сериозен недостиг на храна, съобщи министерството на националното обединение, като се позова на данни от Пхенян

Южна Корея: Проблемът с недостига на храна в КНДР се задълбочава - 1
Снимка: Shutterstock

Кризата с храната в Северна Корея изглежда се влошава, каза днес Република Корея, като се позова на информация, че КНДР е намалила дажбите на войниците си за пръв път от повече от двадесет години, предаде Ройтерс.

Северна Корея на практика призна за сериозен недостиг на храна, съобщи министерството на националното обединение, като се позова на данни от Пхенян от този месец за планове за „спешно“ събрание на управляващата партия, посветено на земеделието.

Ситуацията с храната в КНДР изглежда се е влошила, посочи в изявление министерството на националното обединение на Южна Корея, което се занимава с отношенията с Пхенян.

Северна Корея от десетилетия има сериозни проблеми с недостига на храна, включително масовия глад през 90-те години на миналия век. Често това е резултат от природни бедствия, като например наводнения, които унищожават реколтите.

Изолираната страна е под строги международни ограничения заради програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети и в последните години ограничената гранична търговия беше изцяло преустановена заради локдауните по време на ковид пандемията.

Южнокорейският вестник (Източноазиатски всекидневник) съобщи днес, че Северна Корея е намалила дневната дажба храна на войниците си за пръв път от 2000 г., като цитира неназовано високопоставено длъжностно лице от Сеул.

Министерството на националното обединение каза, че не може да потвърди данните, но следи ситуацията заедно с други агенции.

Корейската централна телеграфна агенция КЦТА съобщи на 6 февруари, че Корейската трудова партия планира среща на Централния ѝ комитет в края на февруари, на която ще се обсъди "неотложната и много важна задача да се изгради правилната стратегия за развитието на земеделието".

Министерството на националното обединение на Южна Корея отбеляза, че Пхенян рядко организира подобни извънредни срещи.

Миналия месец базираната във Вашингтон мониторингова група "38 Норт" каза, че „наличието на храна вероятно е спаднало под минимума, необходим за задоволяване на човешките нужди“ и несигурността по въпроса е в най-лошото си състояние от масовия глад през 90-те години.

Министърът на националното обединение на Южна Корея Гуон Йонсе каза, че скорошната информация от медиите за появата на дъщерята на лидера Ким Чен-ун на държавни мероприятия може да е насочена към укрепване на единството и лоялността към управляващото семейство в условията на задълбочаващи се хуманитарни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 9 Отговор
    нищо-Кимчо нали има ракети да си играе-другото не е важно
  • 2 Българин

    12 10 Отговор
    ей такъв глад ги чака и в Русия

    Коментиран от #19

  • 3 Професора

    9 12 Отговор
    Южна Корея и Япония са на първите места по самоубийства и джендъри нещо в храната им слагат и развиват джендърство и после се самоубиват.
  • 4 Българин

    10 6 Отговор
    диктаторските режими навсякъде по света свършват по един и същи начин
  • 5 Реалист

    12 7 Отговор
    В Северна Корея умират от глад от 70 години и с всяка година населението се увеличава вече са 45 милиона, а Южна Корея 20 милиона

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Сащ и нато

    2 2 Отговор
    Да помагат
  • 7 Горките насекоми

    3 1 Отговор
    Ама що не дойдат тука!
    Сега като се домъкнат и турците+ украинци+ мигранти + макета, ще има място по хотелите и за корейците!
    Ще им врътнем по едно чеверме и стига яли буболечки.
  • 8 адаша

    9 0 Отговор
    Снимките в статията от коя Корея са? Ако са от Южна Корея- защо ги показвате? Покажете снимки от Северна Корея. Аааа, нямате?! Няма и да имате...

    Коментиран от #20

  • 9 Адам Хилтън

    3 6 Отговор
    Според статистика на Световната банка, е точно обратното - Южна Корея е тази която яде по-малко от Северна - южнокорейците приемат 142 килограма калории годишно, докато севернокорейците приемат 170 килограма калории годишно. Дължи се на това че южнокорейците работят между 12-16 часови работни дни, докато севернокорейците работят от Понеделник до Събота, само че нормални 8 часови дни.

    Коментиран от #25

  • 10 Трол

    4 3 Отговор
    Идеално! Това се нарича естествен подбор.
  • 11 188

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Защо лъжеш така нагло. Всъщност Южна Корея са 51милиона, а Северна - 25милиона. Не знаеш ли че лъжата е грях? Ако не знаеш, отсега нататък да знаеш и да не лъжеш.
  • 12 ...

    4 1 Отговор
    Яжте бомби. Като сеете ветрове, ще жънете бури.
  • 13 ...

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Всичките ви "факти" са такива лъжливи. Добре че има интернет да види човек. Малко срама нямате ли бе? После християни били. Трънки.
  • 14 Точен

    9 3 Отговор
    Не знам какво гладуват севернокорейците, но за 50 години си утроиха броя на населението, а прогнозите за наядените българи е, че до 50 години може и да изчезнат от картата на държавите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 обидно е,

    5 1 Отговор
    Може би...вероятно гладуват. Но: ще развиват земеделието си! Нама да развъждат скакалци, червеи и мухи, за хранят населението си. Журналистите, съвсем спряхте да мислите и обработвате смислено информацията. Отврат!
  • 17 Българин

    4 3 Отговор
    при нас всичко е розово ,с двата пръста вдигнати скачем по полощадите и бутовете от скакалци цъцорят у фурната

    честита ви наядена краварска демокрация
  • 18 Българин

    6 4 Отговор
    Като е изгодно на някой го наричат борба за демокрация, като не е го наричат тероризъм.

    Когато САЩ те краде е 100% демокрация, когато не даваш на САЩ да те краде е диктатура и режим!
  • 19 бокоБРАВО КИРО

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    АЛОО ПОГЛЕДНИ СНИМКИТЕ БЕ СЪРВУЛ ..ТАКИВА МАНДЖИ НЕ СИ И СЪНУВАЛ ...ИНАЧЕ БИЛО ГЛАД ...БЯХ ТАМ 6 МЕСЕЦА ..ТОВА В ТЕНДЖЕРАТА Е СА ЕДИН ЧОВЕК ОБЯДА 2-3 КИЛА ХРАНА БЕЗ ПЕСТИЦИДИ И КОНСЕРВАНТИ ... А
  • 20 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "адаша":

    АЛООО СНИМКИТЕ СА ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ ...МОЖЕШ И ДА ВИДИШ СТРОИТЕЛСТВОТО В ПХЕНЯТ А СОФЕТО СЛЕД 100 ГОДИНИ НЯМА ДА Е ТАКА ..ТАВА СЪМ ГО ВИДЯЛ ТАМ ...ТОВА СА ЕКОЛОГИЧНИ ТЕ ХРАНИ БЕ СЪЪРВУЛ СМОООТАН

    Коментиран от #21, #22

  • 21 я ходи на лекар бе

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО":

    снимките са от южна корея, такава храна в северна корея само в сънищата, миналата година им казаха да ядът по малко, смешник там нищо не лети и не се движи всичко е изядено.

    Коментиран от #26

  • 22 адаша

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО":

    Смешен си. Ходил си там на 32 януари рано следобед. Погледни прическите на продавачите и на детето. И цените погледни. Пусни малко твой снимки от там- хахаха....

    Коментиран от #24

  • 23 Рашавия

    0 0 Отговор
    Вариантите са два.
    Нападат южна Корея и по този начин намаляват консуматорите, или чакат южна Корея и щатите да им пратят помощи па като хапнат може пак да станат мноо велики и да дрънкат руски ракети и бомби.
    Все пак сев. Корея не е пописвала споразумението за забрана на опитите с ядрено оръжие.
  • 24 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "адаша":

    ДАЙ СИ Е МАЙЛА И ЩЕ ТИ ПРАТЯ ПЕЧАТИТЕ ОТ ПАСПОРТА МИ ....ТАМ СЕ ВЛИЗА САМО С ПРЕПОРЪКА ТЪЙ КАТО СЪМ БИЛ ТАМ 1988 ГОДИНА И НЯМАМ ПРОБЛЕМ И СЕГА
  • 25 Рашавия

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Адам Хилтън":

    142 килограма калории ...

    Бегай, бързо.
  • 26 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "я ходи на лекар бе":

    САМО ПОСЛЕДНАТА СНИМКА Е ОТ ЮЖНА КОРЕЯ ..НА ДРУГИТЕ СЕ ВИЖДА ЧЕ СЕ ПЛАЩА СЪС СЕВЕРНО КОРЕЙСКИ ВОНИ

    Коментиран от #27

  • 27 адаша

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "бокоБРАВО КИРОАЛООО":

    В грешка си. На първата снимка, момчето зад бара, не може да има такава прическа. В С. Корея има наложен начин на подстригване.
  • 28 а ъъъ

    3 0 Отговор
    Ами вие ги хранете да могат да правят ракети и да ви стрелят.
Новини по държави: