Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 08:30 2 078 65

Евродепутатите настояват ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция

  • еп-
  • истанбулската конвенция

Те призоваха България заедно с други пет страни, които не са ратифицирали Конвенцията, да го направят

Евродепутатите настояват ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз следва да ратифицира Конвенцията за превенция и борба с насилието срещу жени (известна като Истанбулската конвенция - бел.ред.), в съответствие със становището на Съда на ЕС от 2021 г., настояват членовете на ЕП. Те призоваха България заедно с други пет страни, които не са ратифицирали Конвенцията, да го направят, съобщава Пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите гласуваха с 469 "за", 104 "против" и 55 "въздържал се" текст, в който се казва, че "Истанбулската конвенция остава международен стандарт и ключов инструмент за изкореняване на насилието, основано на пола, включително домашното насилие." Евродепутатите категорично осъждат опитите в някои държави членки да се отменят мерките, които вече са предприети за прилагането на Истанбулската конвенция, и ги призовават да я приложат изцяло.

Евродепутатите осъждат и враждебната реакция срещу равенството между половете, правата на жените и Истанбулската конвенция в някои държави членки — например в Полша, където правителството иска да се оттегли от Конвенцията и вече въведе фактическа забрана на абортите. Евродепутатите изискват от страните членки "да се борят срещу дезинформацията относно Конвенцията."

Според ЕП наказателното правосъдие трябва да бъде само една част от всеобхватния отговор на насилието, основано на пола. Реакцията на ЕС следва да включва също превенция, защита и наказателно преследване. Държавите членки следва да гарантират обучение, процедури и насоки, съобразени с аспектите на пола, както и мерки за специализирана подкрепа и защита с ориентиран към жертвите подход за всички участващи специалисти, включително правоприлагащите агенции, съдебната система и прокурорите.

Шест години след като ЕС подписа Конвенцията, тя все още не е ратифицирана поради отказа на няколко държави членки. В становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. обаче се посочва, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от националната ѝ ратификация, припомнят евродепутатите, които призовават останалите шест държави — България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия — да ратифицират Конвенцията незабавно.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Красимир Петров

    75 2 Отговор
    Рада дълбоката е гласувала ЗА Истанбулската порнография
  • 3 У лево

    54 1 Отговор
    и У задникътъ
  • 4 Оги

    126 0 Отговор
    А честито! След родител 1 и родител 2 скоро ще направят незаконно да се жениш за срещуположния пол. Това са шайка извратеняци. Просто не знам каква е ползата от това евросъюзче освен за десетината мафиота, които лапат субсидиите.
  • 5 Европейски райх

    106 1 Отговор
    Защо още стоим в този ЕС-ЕС ??
  • 6 Taka така

    100 4 Отговор
    За какво ни е тоя робовладелчески съюз. България е независима държава. По добре да си запазим Лева и да излизаме от нато и ес където сме никои.

    Коментиран от #24

  • 7 Ице

    106 1 Отговор
    Така, слад тази новина вече знам за кого ще гласувам. Просто искам вън от тая хомо-дружинка ЕС. Не искам да ми развращават децата. Надявам се да се организират върли протести срещу тая прогнила организация.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Ванчо

    99 0 Отговор
    Да го подложим на референдум. Българският народ да реши, не някакви изкукали хомо дъртуфелници да ми диктуват кое е правилно и кое не в собствената ми държава.
  • 9 Гост4638

    32 11 Отговор
    Нека се разграничат нещата в Конвенцията...за едното съм ...ЗА...но за другото съм твърдо ПРОТИВ...

    Коментиран от #51

  • 10 Перо

    69 0 Отговор
    Ционисткият номер е да вкарат държавите в една кошара и те да взимат решенията от името на кошарата! След като 1/4 от страните не са съгласни с Истанбулската конвенция, защо трябва да се приема, а не се ползва практиката за прием на членове в ЕС и НАТО за пълно единодушие! Католицизмът забранява абортите и според ЕС, поляците и другите нации трябва да приемат юдеизма или да станат атеисти, или друга религия, която не забранява абортите!
  • 11 Историк

    67 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ице":

    ОТ НАС ЗАВИСИ !!!
    ОТ ВСИЧКИ НАС,НЕ НА ИЗВРАТЕНИЯ ПЛАН И НЕ НА САТАНИЗМА !!!
  • 12 Родител

    79 0 Отговор
    Истанбулската конвенция е дискриминационна и противоконституционна, най-малкото защото дели престъпленията според пол.

    Тази Истанбулската перверзия ще ни я набутат насила рано или късно. Нямаме друг вариант, освен напускане на ЕС.
  • 13 Сух

    70 1 Отговор
    Имаме си собствени закони! Това че не се спазват е друго. Тези от ЕС нищо добро не носят на България!
  • 14 Госあ

    59 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ице":

    Освен че ти развращават децата ги лишават от бъдеще в родината им ! Което е по страшното за мен. Ако семейната среда, възпитание и пример могат да компенсират целия разврат който се шири в ЕС, то липсата на възможност за професионална реализация тегне като воденичен камък без правото на избор !
  • 15 ХАХАХА

    58 1 Отговор
    Няма не искам,няма недей ,по заповед на либерастите всички ще правят каквото кажат те. Какво тук значи някаква конституция и суверенитет.?
  • 16 Българин

    58 0 Отговор
    Тази конвенция в самата си същност е дискриминационна и дели хората на жени и мъже. Засяга дискриминация на жени, а дискриминация на мъже кога. Усаха се с тоя напън брюкселските амеби
  • 17 Незабавно

    53 0 Отговор
    Ще клекнем или излезем от ес?
  • 18 .Едалите отново се активират!?

    56 0 Отговор
    Не ги ли прогоним от България, и тук ще се развъди .едерастията, както на Запад!
  • 19 Историк

    57 0 Отговор
    В древен Рим цареше гигантски разврат и упадък на моралните ценности,за разлика от ранната република!
    Това според много колеги е основната причина за неговия трагичен край ! Същото очаква и ЕС-мюсюлманите със своите здрави и нормални устои рано или късно ще го сринат,ако преди това не го стори Путин...

    Коментиран от #36

  • 20 Геша

    52 0 Отговор
    Всичката тази джендърсволоч трябва да изчезне от евровластта. Никога няма да мирясат, докато не превърнат ЕС в Содом и Гомор и да завършим така, както пише в библията. Нито глас за подобни хора на изборите.
  • 21 Българин

    47 1 Отговор
    в „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
    които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;
    г „насилие над жените, основано на пола“ означава насилие, което е насочено
    срещу жена, защото тя е жена, или което засяга предимно жените;

    Уникални глупости. Пол трябва и е редно да се определя по биологични показатели - брой хромозоми, полови белези......а не по социална роля. Роли има в киното ве планктони
  • 22 Софиянец

    42 0 Отговор
    Нали уж нямало полове, сега пък имало? Тия евро жендъри са много смахнати!
  • 23 Историк

    52 0 Отговор
    Мислете добре за кого ще гласувате!
    ПП и ДБ със сигурност ще ни принудят да приемем. Както и ГЕРБ!
  • 24 Няма по големи балъци от българите,

    54 0 Отговор

    До коментар #6 от "Taka така":

    доброволно се превърнаха отново в роби, станахме колония на Запада. Искахте независимост, ето получихте я, напълно незавими сте, от вас нищо не зависи, имате правата на овце, само да блеете и да давате мляко, че да има какво да цоцат джендърите!?
  • 25 Катя

    59 0 Отговор
    Забележете, всяка една страна е напълно свободна да въведе Истанбулската конвенция, но ТЕ - ЕС искат да я въведат НАСИЛСТВЕНО и в страни, които не я желает.
    Това на какво ви прилича?
  • 26 Потребител

    38 1 Отговор
    Ще ви ратифицираме на върба в сряда.
  • 27 Механик

    48 1 Отговор
    България трябва да семахне от тоя проклет съюз! Нищо добро не ни чака в него!
    Вчера одобриха да пращат българи в Украйна, а утре ще приемат тая сатанинска конвеция и ще ни задължат да се кланяме на ненормалние.
    На децата ни посягат гадовете! На децата и семейството!
  • 28 Горките идни поколения

    42 0 Отговор
    Горките наши дяца. Какво ли ги чака? Ходиш по улицата и му се пулиш и му се чудиш, тйу ся момък ли е или девойка. Че и като се обръщаш към нещото трябва да внимаваш! Сбъркаш ли как да го наречеш и айдеее, езика на омразата вие в тебе...
  • 29 Васил

    31 2 Отговор
    Станишев затова ли се активизира отново? Затова ли искат да разбият БСП? Няма да стане, не сте познали!
  • 30 Българин

    38 1 Отговор
    Страните се ангажират да включват перспектива, основана на пола, в изпълнението и
    оценката на въздействието на разпоредбите на настоящата Конвенция, както и да
    насърчават и ефективно да внедряват политики за равнопоставеност между жените и
    мъжете и за овластяване на жените.

    И това хич не е дискриминационно. Предвижда се овластяване на някой който е с дупка или се представя за такъв, независимо от личностните способности. Аре а си я заврете тая конвенция в дупка по избор
  • 31 Култура миянко

    36 0 Отговор
    LGBTQWTF ,искат всичките тези да ни ги пробутат официално,уж са загрижени за някакви женски права.Имаме си конституция,няма защо да се опитват да ни управляват с декрети.Проблемът е,че ако излезем сега от съюза,ще ни накажат за назидание и пример на останалите,а сме много малка страна.Най добре по скоро от самосебе си да се разпадне 4я ра1йх.
  • 32 Токсик

    38 1 Отговор
    Сега си представете как ще ни мачкат ако приемем еврото и загубим суверенитет!!!? Ще трябва да танцуваме и подскачаме на всяка европейска откачена или фашистка прищявка!
  • 33 Орел, рак и щука

    34 0 Отговор
    е този съюз. Единственото съществено, което го сплотява е корупцията.
  • 34 невий

    21 2 Отговор
    Ама нали ще ставаме нацистти бе , каква Истанбулска конвенця, тя е несъвместима с нацизма , знаем кои са изпращани в концлагерите . Да седнат , да се успокоят, малко медитация и да си изберат едно от двете .

    Коментиран от #35

  • 35 любопитен

    15 0 Отговор

    До коментар #34 от "невий":

    Що бе, кво му е на нацист с меки китки?

    Коментиран от #46

  • 36 Гордостта на Тарра

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Не харесвам исляма в крайната му форма .. в цялост исляма е като всяка религия .. има неща които не харесвам но явно запада е пропаднал морално и още как се сети човек .. права права закони светът се е превърнал в лиготия ..
  • 37 Зууюу

    33 0 Отговор
    Чували ли сте че от 1 Април по света теъгват цифровите пари? Това не са парите на дебитната Ви карта, а съвсем друг вид разплащателно средство! Защо е тази мъгла и никой никъде не говори за това? Колко прецакани ще се окажем след това? Няма да има измъкване от робията, а добавяйки и конвенцииката... Както каже, че си мж - вече ще си изразил насилие и ходи се оправяй! А за еко квотите към цифровите пари въообще няма да пиша, за промяната в лекарствената и хранителните бази, войната която ни се натрапва насила и т.н... Имаме толкова много черни облаци над главите а платените в НС ни занимаваха с глупости по поръчка!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    28 1 Отговор
    Един от съветниците на соросоидчето изникнало като премиер от никъде в Япония, Масайоши Араи реагира на предложението за легализирана на еднополовите бракове, като каза на репортери, че „не би му харесало ЛГБТ двойки да живеят в съседство“ и „дори не иска да ги погледне“. 😄 После беше уволнен, тъй като възгледите му не съвпадали с тези на мазното, продажно соросоидче от простолюдието. Та, след като дори в Япония сатанистите и еврейското лоби са толкова силни, изобщо не ми се мисли как ще устои Източна Европа…
  • 41 дядото

    27 0 Отговор
    толкова много ли са пе де,извинете дж енд ър ите в евро парламента,че толкова са влюбени в тази конвенция
  • 42 Възраждане

    40 1 Отговор
    Конституцията на България гарантира правата на всички граждани независимо от пола - та питам защо едни "граждани" трябва да имат повече права и забележете това не са биологични жени а определили се като такива според социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики.

    Значи ако някой пе.ал те пребие няма да го съдят защото той има социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики които определено общество смята за подходящи за жените.

    И в крайна сметка националната конституция на държавата ли е по-важна или разни декрети на чиновници от Брюксел които никой не ги е избирал.

    Коментиран от #44

  • 43 М3 голд

    16 0 Отговор
    Няма проблем, ако този конвенция се преработи.
    Да се изпише в декларативен текст, че половите на човек са мъж и жена. И още: че не трябва да се допуска насилие на един от половите над другия. И само около тези два постулата да се изгради документа.

    Коментиран от #49

  • 44 Викентии Софииски

    24 1 Отговор

    До коментар #42 от "Възраждане":

    Не Ви ли напомня за нещо,тази хибридна насилствена асимилация в различни направления постепенно случваща се с години по нищо не се отличава от тестовете в заградени пространства с бодлива тел над хора против волята им правени 1918-1944? Не са ли просто мащабите различни и инструментите да са усъвършенствани? Какво означава ратифицирайте всички? Изводите за себе си всеки сам да си направи (ако капацитета му го позволява)...
  • 45 Турчин

    23 0 Отговор
    ГЛАСУВАЙ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ ИЗРИТАЙ НАГЛЕЦИТЕ МЕЖДУ КРАКАТА / УСПЕХА НЕ Е ГАРАНТИРАН/
  • 46 Демоназ

    9 6 Отговор

    До коментар #35 от "любопитен":

    Меките китки са левичари,а не фашисти и нацисти. ЕС си е добрия стар СССР. Комисари ,директиви,конвенции и т.н. Най-добре комустическия сбирщай да се разпада,както беше със сестра му сесере.
  • 47 Човекът

    17 0 Отговор
    Запада се опитва да направи светът содом и гомор .. да в чисто сексуално обичам мъже жени но само в леглото за по сериозни отношения жени .. няма да навлизам в подробности... Другото което искат да ни представят е пълна свободия .. Човек сам избира къв да бъде но за мен това е краен подход .. разбива психически хората .. едно нещо повтаряно многократно влияе на цели общества .. Парадирането да се изтъкнеш къв си.. бъдете хора а не лакеи на шутове
  • 48 Мнение

    19 1 Отговор
    Satanistite няма да се спрат пред нищо ,за да постигнат своето.
    Извода е- никакъв ЕС ,никаква еврозона или Шенген.
    В света има много повече държави които са за независимост и са за борба срещу satanistkia запад,
  • 49 Отговор

    17 1 Отговор

    До коментар #43 от "М3 голд":

    Как да се преработи след като целта и е точно такава -хаост и управление на тъмните satansitki сили над инакомислещите.
    Да се смаже всичко нормално .за да властват тези сили над целия свят.
    Те искат подчинение ,искат да няма полове, държави ,съпротива ....
    С една дума нулиране на всичко и послушание.
  • 50 Хахаха

    0 8 Отговор
    Иизуитско заглавие, което сто процента изопачава съдържанието.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Даамм

    11 1 Отговор
    Демократичната дума на демократичния ес съюз за ратифицирането на противочовешката конвенция е "незабавно" ! Парадоксалното е, че насилствено се борят с насилието, изнасилвайки човешката нормалност! Крайно време е за глобално обединение срещу глобал фашизма и глобал либерализма. Нищо, че те притежават парите и ресурсите за манипулация и насилие, поне трябва да се опита, защото човешкото физически е обречено на изчезване.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Верен

    5 0 Отговор
    Член шейсет и някой на Конвенцията задължава да приемем и обгрижваме всяка една жена от цяла Африка, Азия... с домочадието й, ако заяви - без доказателства - че е жертва на насилие.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Новите фашисти

    3 1 Отговор
    от Брюксел!! Дано Русия спаси Европа от вас гнусни извратени педофили!! В момента Путин се бие срещу силите на злото в империята на злото, завладяла Европа!
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Джендърската ИК не се появява на "празно място". Нещата са подготвени отдавна. Никой не коментира, че дискотеките и съвременната диско- култура водят началото си от НЮ-ЍОРКСКИТЕ ГЕЙ-КЛУБОВЕ....
  • 59 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор
    Становище на Светия Синод по повод Истанбулската конвенция
    22 януари 2018 11:58, Българска Патриаршия
    Становище
    на Светия Синод на Българската Православна църква –
    Българска Патриаршия
    по повод Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, придобила обществена употреба като Истанбулска конвенция
    ......................................................................................................................................
    Истанбулската конвенция, Светия Синод на БПЦ я разбива на "пух и прах" в становище от 14 точки....напълно обосновано и без всякакви дълбоко-религиозни внушения.
    До сега не чух и не видях някой да обори дори ЕДНА от 14те точки.
  • 60 СТАНОВИЩЕ

    0 0 Отговор
    Становище на Светия Синод по повод Истанбулската конвенция
    22 януари 2018 11:58, Българска Патриаршия
    Становище
    на Светия Синод на Българската Православна църква –
    Българска Патриаршия
    по повод Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, придобила обществена употреба като Истанбулска конвенция
    Светият Синод на БПЦ – БП, основавайки се на библейската истина: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.“ (Битие 1:27), като изразител на източноправославните християни, които съставляват огромното мнозинство от българските граждани, при зачитане на конституционния принцип за недискриминиране, основано на пол, както и утвърдените норми на международното право за равно третиране на мъжете и жените, подкрепя усилията на международните и европейски институции, както и органите на държавната власт в Република България, за защита на жените от всички форми на насилие,
    ЗАЯВЯВА, че е против въвеждането чрез Истанбулската конвенция на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата Православна църква.
    Самият факт, че Истанбулската конвенция поражда спорове в българското общество относно понятия, които въвежда, буди тревога.
    Няма обяснение и е неприемливо международен договор, който поражда несъмнено обществено несъгласие, да се внася в Народнот

    Коментиран от #61

  • 61 ...СТАНОВИЩЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "СТАНОВИЩЕ":

    , да се внася в Народното събрание за обсъждане и ратифициране, без „Обяснителния доклад”, защото той е източник на тълкуване на волята на законодателя.
    Предметният обхват на конвенцията е по обществено значими въпроси и общественото обсъждане следва да се провежда преди подписването на конвенцията, а не във финалната фаза на законодателния процес, когато се предлага за ратифициране.
    Българският парламент с позицията си по Истанбулската конвенция ще даде ясен знак дали се вслушва в гласа на народа или в други гласове. И дали защитава теории, продукт на социалното инженерство и които засягат фундамента на обществото – човека, неговата вяра, семейство и нравствени ценности.
    За Св. Синод на БПЦ-БП, мотивиран от тази принципна позиция, е несъмнено, че Истанбулската конвенция надхвърля прокламираните цели въз основа на следното:
    1. Ясно следва да се каже, че големият проблем на Истанбулската конвенция не е нейният превод на български език, а нейният смисъл. Според чл. 81, параграф последен от Конвенцията, автентични са само английският и френският текст. Следователно, при тълкуването и прилагането на Конвенцията, българският превод (добър или лош) не е меродавен – аргумент за това се съдържа и в чл. 33 от Виенската конвенция за правото на договорите. Мониторингът над България ще се осъществява в съответствие с автентичния текст. Следва да се припомни, че българският текст на международен договор се обнародва в Държавен вестник по правилата на чл. 25 от Зак

    Коментиран от #62

  • 62 ...СТАНОВИЩЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "...СТАНОВИЩЕ":

    чл. 25 от Закона за международните договори в Република България.
    В автентичния текст на конвенцията понятието “джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато в българския правен ред. Сам по себе си този факт е достатъчен за несъгласие. Полът може да бъде само биологично определен, защото мъжът и жената са Божие творение.
    2. В чл. 3 „Определения“ в б. „в“ се дефинира понятието „пол“ ”(gender) за целите на Конвенцията „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“.
    2.1. Азбучна истина е, че определенията в международен договор или в закон относно употребените в тях понятия са ключ за тълкуването на съдържанието им. Очевидно е че определението се отнася до пол, различен от биологичния, защото последният няма потребност от легална дефиниция.
    2.2. Не се нуждае от коментар честотата на употребата на термините „джендър”(gender) и „пол” (sex) в Конвенцията, факт показателен сам по себе си, за да внуши какъв е истинският смисъл на Конвенцията и какво преследва, извън благородните цели за защита на жените от насилие и домашно насилие. Тази именно честота на употреба на термина „джендър”(gender) обуславя необходимостта от определение в чл. 3, б. „в“ на понятието „пол“, т.е.„джендър”(gender) в автентичния текст, което статистически се изразява в следното:
    • Общо в Конвенцията терминът „джендър“(
  • 63 На вниманието

    2 0 Отговор
    Е С. Вие сте добре като бройка джендъри и самия ЕС. Аз ще ви дойда в повече.
  • 64 Иво

    0 0 Отговор
    В София ще се задействат веднага Гендаргрупи които ще обикслят упилищата за да пропагандират Джендарството но в провинцията ще се организират антиджендарски групи които с метални тръби или винкели ще изгонят и пребият софииските Гендаргрупи
  • 65 знаещ

    1 0 Отговор
    От джендърите ще ни предпази само възраждане
Новини по държави: