Тема: Украйна

16 Февруари, 2023 13:45, обновена 16 Февруари, 2023 13:55 1 641 23

Александър Лукашенко: Ако искате мир в Украйна - нека от утре започнем да говорим за мир

  • посолство на беларус в българия-
  • александър лукашенко-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • беларус-
  • мир

"Войната не е нужна на никого. Докато днес няма разширяване на тази агресия, нека се договаряме за мир", призова беларуският държавен глава

Александър Лукашенко: Ако искате мир в Украйна - нека от утре започнем да говорим за мир - 1
Снимка: БЕЛТА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща с чуждестранни и беларуски журналисти на 16 февруари поясни «кой не иска мир в Украйна и в какъв случай Беларус ще бъде готова да задейства армията».

"Готов съм заедно с руснаците да воювам от територията на Беларус, засега само в един случай: ако от там поне един войник дойде на територията на Беларус да убива моите хора. Ако те извършат агресия срещу Беларус, отговорът ще бъде доста жесток. И войната ще придобие съвсем друг характер", подчерта беларуският лидер.

Още новини от Украйна

Александър Лукашенко отбеляза, че това се отнася не само за Украйна, но и за други съседи.

Александър Лукашенко: Ако искате мир в Украйна - нека от утре започнем да говорим за мир
Снимка: БЕЛТА

В отговор на въпрос на журналист от британската "ВВС" той припомни, че още преди Русия да започне специалната военна операция, от страна на Украйна се подготвяше удар с ракетни системи за залпов огън по територията на Беларус, а също така напомни и за изявленията на западни политици, че Минските споразумения са били използвани като възможност за подготовка на украинската армия за война.

"Казвате - "нахлуване". А аз мисля, че не е нахлуване. Това не е нахлуване. Украинските власти сами провокираха тази операция с подобни действия. Още тогава трябваше да се договорят с Русия, да няма тази война. Но всичко беше преднамерено, започвайки включително с Минските споразумения, да започне война, констатира беларуският лидер. «Не е имало нахлуване. Смятам, че това е защита на интересите на Русия и на тези хора, които са живели там - руските хора". Беларуският президент е уверен, че Украйна е била само повод за разпалване на войната, към която е подтиквал Западът.

Александър Лукашенко призова за мирни преговори: "Ако искате мир в Украйна - нека от утре започнем да говорим за мир. И оръдията ще спрат да стрелят. Но вие (забележка – Западът) не искате това. Днес вие сте виновниците за ескалацията. Днес умират хора. Нека спрем това. Сега има всичко за да го направим. Не. Вие не искате това. И дори няма да кажа вие - Европа е готова за това, тя знае какво може да стане. Американците не искат това".

Александър Лукашенко: Ако искате мир в Украйна - нека от утре започнем да говорим за мир
Снимка: БЕЛТА

Връщайки се към въпроса, възможна ли е "агресия" от страна на Беларус, Александър Лукашенко отново повтори: "Ние сме мирни хора. Ние знаем какво е война. Ние не искаме война. И в никакъв случай няма да въвеждаме свои войски на територията на Украйна. Освен, ако оттам не извършат агресия на територията на Беларус. Ето моят отговор".

Президентът припомни също, че Русия е съюзник на Беларус, страните имат съвместна военна групировка. Но дори и при това Русия никога не е молила Беларус да започне война срещу Украйна.

Александър Лукашенко обяви данните от разузнаването, че Западът иска да въвлече Беларус във войната и буквално мечтае за това, което би позволило, като се вземе предвид дължината на границите на Беларус, допълнително да се разтегне фронтът с 2,5 хиляди километра, което би усложнило ситуацията за войските на Беларус и Русия.

"Войната не е нужна на никого. Докато днес няма разширяване на тази агресия, нека се договаряме за мир", призова беларуският държавен глава.

Александър Лукашенко също коментира затварянето на контролно-пропускателните пунктове на западните беларуски граници, наричайки това действие - «икономическа провокация».

"Виждате как се държи Полша, Литва. Засега от икономическа гледна точка те постоянно провокират. Прехвърлят отговорността върху мен. Затвориха контролно-пропускателните пунктове. Какво е това? Това е икономическа провокация. Значи няма търговия, няма икономика. И така постепенно те организират тези провокации. Просто ни провокират. Сега мислим, как да отговорим на това. Взети са решения. Първо ще отговорим меко. Ако не го разберат, ще го подсилим. Имаме достатъчно лостове за това ... Но ние не искаме да прибягваме до по-строгите мерки. Искаме да бъдем приятели и с поляците, и с литовците, както винаги е било", - подчерта беларуският лидер.

Източник: БЕЛТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ

    13 17 Отговор
    ЯВОР БОЖАНКОВ Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 2023ТА ГОДИНА! БЕЗ ПОКОЛЕБАНИЕ ЩЕ ИЗБЕРА НЕГО КАТО ЕДИН ГОРД БЪЛГАРИН. НАЙ-СМЕЛИЯТ И ЧЕСТЕН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК.
  • 2 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    30 16 Отговор
    Първо рашистите да напуснат Украйна

    Коментиран от #15

  • 3 тъп_сайт

    18 10 Отговор
    този диалогичния по примера на путлер унищожи опозицията в собствената си страна,но тук се прави на нелукавушенко
  • 4 Електра

    21 10 Отговор
    По времето на Османските иго, османски чалми са отвличали българчета за еничари, ги проклинаме за това. Сега болшевишките рашисти, отвличат украински деца за рашистки еничари, но на путинофилите хич не им пука. Питам аз наивната, защо тогава комунистите му викаха робство, а сега за същото, ръкопляскат на рашистките главорези, и ги оправдават...

    Коментиран от #23

  • 5 кнаус 485

    14 26 Отговор
    Александър Лукашенко е пич и стара лисица....държавник от висока класа,без значение какво говорят за него европейските пудели....

    Коментиран от #18

  • 6 Българин

    7 5 Отговор
    Арестович за година поумня и смени риториката, родните мисири още не, и няма да поумнеят щото знаят само гулю, гулю

    Коментиран от #10

  • 7 ТО КВО ДА КАЖЕ ТРАКТОРИСТ

    15 12 Отговор
    КРЪСТИЛ
    държавата си
    НА ТРАКТОР🤔
  • 8 реру

    25 9 Отговор
    "... Президентът припомни също, че Русия е съюзник на Беларус..."

    Така е, но всеки си има едно на ум...

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Става...

    11 6 Отговор
    От утре, какво избираш...Хаймарс или ATAКАМС??
  • 10 Ха,ха мда

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Не, той е бил наясно, не че е поумнял.
    Арестович каза .....
    вече не съм на служба и мога да говоря истината. Украйна не може да победи. Че и с нашите мисирки така.
  • 11 Бегай

    3 21 Отговор

    До коментар #8 от "реру":

    Евтинджос интерпретация.
  • 12 И този

    14 8 Отговор
    палячо и той за мир взе да говори! Значи са зле за рашките нещата!

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    8 12 Отговор

    До коментар #12 от "И този":

    За мир говорят всички нормални хора. Само психопати може да се радват, че има война. Утре ако те мобилизират все едно от коя страна да участваш пак ли ще си доволен?
    Беларус не е Русия, в съседство са няколко натовски държави, провокациите са ежедневие. Лукашенко не иска и неговата държава да стане плацдарм за мерене на оръжия.

    Коментиран от #19

  • 14 Васил

    8 3 Отговор
    Какво можете да очаквате от един прост тракторист вече у нас имаме Беларуски аналог пожарникар от Банкя.
  • 15 Митю

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Май първи ще са укрошистите
  • 16 Матрак

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "реру":

    Голта истина за положението на Беларус.
  • 17 Да питам

    6 3 Отговор
    Не разбирам защо изобщо давате трибуна на такива наглеци. Да си диктарства на неговата територия колкото иска , ама да не ръси мозък..щото не знам тракторист да има мозък. Той е научен да изпълнява командите-прави едно..прави две и да е сЕ у браздата. А че Путлер му е турил юздата , то си личи от километър. Хубавото е, че със славянското триединство е свършено завинаги и то пак благодарение на тия двамата несретници- Путлер и Лукашнеко...дали някой ще си спомня за тях,след като Русия се разпадне..едва ли.
  • 18 Некой си

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "кнаус 485":

    Пич е, верно..ама от женски род..а и на пичът от време на време му намирисват партенките. Особенно когато е орал с Белорус с 200км/ч из нивите..кхкхкхк
  • 19 Да питам

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    За какви провокации говориш? Че Полша е вдигнала ограда ли..или че тоя ненормалник се опита да окаже мигрантски натиск като Ердоган ли? Тоя не го броят за жив бе, нито в ЕС , нито където и да е. Да не почнеш и ти да разправяш приказки от шипковия храст как някой искал да го убива тоя..льохман.
  • 20 Момичето от града

    6 1 Отговор
    Ооохоо, този говори като БГ пZидент!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилите ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 22 васИк атанасова

    4 0 Отговор
    този и той подви опашка
  • 23 васИк атанасова

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Електра":

    те не само ги отвличат ами и ги изнасилват
Новини по държави: