Last news in Fakti

3 Септември, 2013 09:20 3 219 13

ЕK: Колите да са с ”ограничители” до 120 км/ч

  • коли-
  • ограничения

Мярката е на транспортния отдел на Европейската комисия

Европейската комисия предлага новите коли да бъдат с камери, които ще "разчитат" пътните знаци и автоматично ще намаляват скоростта, когато тя е превишена.

С Intelligent Speed Adaptation (ISA) няма да може да се вдигат повече от 120 км в час, съобщава онлайн изданието на в. „24 часа”, като се позовава на "Дейли телеграф".

Мярката е на транспортния отдел на Европейската комисия, който се опитва да намали смъртността по европейските пътища. Всяка година по тях загиват над 30 000 души.

Спори се обаче дали устройствата трябва само да предупреждават шофьорите да намаляват или направо да контролират скоростта автоматично.

Очаква се предложението на Транспортния отдел да бъде публикувано през есента.

Отсега то срещна неодобрение, след като се появиха мнения, че ще ограничи свободата на шофьорите.

Да припомним, че в България ограничението на магистралите вече е 140 км/ч, а по аутобаните в Германия изобщо няма ограничения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    0 0 Отговор
    massshalaaahh new world order
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 georgi georgiev

    1 0 Отговор
    До 120 не, но мисля 140 км/ч, са напълно достатъчни! Доста отдавна е доказано, че горният праг на тоталната адекватна реакция, според съотношението човек-автомобил-път-разстояние-околна среда и време за средностатистическия човек е около130км/ч.
    Впрочем отдавна съм си мислел, че това ограничение рано или късно ще се случи!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Лелееее вилата ми е на 20 километра от София и ще се наложи да пътувам 2 часа до там понеже по незнайни за мен причини са сложили знаци - 40 км А пътя си е хубав и никой не кара под 80 ...
  • 6 Shmeker

    4 0 Отговор
    " в Германия изобщо няма ограничения"

    В Германия има ограничения. Просто има участъци, където няма.
  • 7 Васил Чочков

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "georgi georgiev":

    Те и в зората на автомобилостроенето са си мислели, че скорости над 80 км/ч ще предизвикат пръсване на мозъчни капиляри, сърдечен разрив и т.н. и са ги считали за безумни и безсмислени. А знаем и за наредбата на Столична община от 1900-и-някоя си година, че пред всеки автомобил трябва да се движи човек с флагче и тъпан да разгонва пешеходците, за да ги предпази.

    Коментиран от #8

  • 8 georgi georgiev

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Васил Чочков":

    Говоря за изследвания проведени през 80-те год. на 20 век! По нормалният свят вече е имало достатъчно магистрали, автомобилите са преминавали "прага" от 200 км/ч и вече е била изобретена технологията ABS!
    Въпроса опира до човешкото възприятие. Колкото и да се опитваш от куршум не можеш да избягаш! Нали?
  • 9 Галин Георгиев

    0 0 Отговор
    При товарните автомобили и автобусите нещо такова работи от близкото минало - тахограф, който ограничава скоростта 90 км/ч. Няма как да не се случи нещо такова и при леките автомобили. То тръгнахме да се изтребваме без война. То правила и сега има, но никой не ги спазва - обикновен път до 90 км/ч, ако няма др.ограничения и 149 км/ч за магистрала.
  • 10 кикко

    1 0 Отговор
    ами то както е тръгнало от ЕС ще почнат да ни казвати жените си кога да оправяме
  • 11 '''''VIP VAG'''''

    0 0 Отговор
    Bate ti si golemec !
  • 12 Zari

    1 0 Отговор
    Кико,то и без тва след некоя година няма да ни стават пишките от всичката химия дето я блъскат в храните.
  • 13 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Не е това начина! Не че ме притеснява особено, първо защото в тоя живот на дали ще се сдобия с нова кола и второ в БГ първата работа на човек сдобил се с такова возило ще е да премахне "ограничителя". Даже ще се навъдят специализирани сервизи. Но начина на мислене е притеснителен! Когато се държиш с някой като с безотговорно дете той започва да се държи като такова!
Новини по държави: