Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 04:54 1 154 12

Хиляди португалци протестираха срещу скъпотията

  • португалия-
  • протести-
  • скъпотия-
  • инфлация

Те настояват за по-добри условия за живот

Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на португалската столица Лисабон да настояват за по-добри условия за живот във време, когато заради високата инфлация хората още по-трудно свързват двата края, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа. По данни на правителството повече от 50 процента от работещите са получавали под 1000 евро на месец миналата година. Минималната месечна заплата в страната е 760 евро.

Цените на жилищата в Португалия са се повишили с 18,7 процента през 2022 г. - най-голямото увеличение за последните 30 години. Наемите също са скочили, отчасти заради спекулативния балон на пазара на имотите.

Ниските заплати и високите наеми правят Лисабон третият по разходи за живот град в света в класацията на британската застрахователна компания CIA Landlords. Инфлацията от 8,3% в Португалия е задълбочила проблема.

На протеста, организиран от движението "Справедлив живот", 26-годишният програмист Витор Давид казва, че му се иска да се премести отново в Лисабон някой ден, но сега трябва да живее другаде заради високите наеми в столицата.

"В живота ни настъпва момент, когато губим всякаква надежда", казва той и допълва, че вече е обмислял да се премести в по-богата европейска държава. "Много е трудно", отбелязва младият мъж.

По официални данни около 20% от португалците живеят в чужбина.

"Ние сме тук, за да се чуе гласът ни", казва Жозе Рейш, който наскоро е завършил университет, но още е без работа.

Според движението "Справедлив живот", създадено от хора от по-бедните крайни квартали на Лисабон, онези, които са били най-уязвими още преди скока на инфлацията, ще са най-тежко засегнати от продължаващата криза с разходите за живот.

Движението настоява за по-високи заплати, таван на цените на основните стоки и правителствени действия за преодоляване на жилищната криза.

Миналата седмица Португалия обяви значителен пакет от мерки за справяне с жилищната криза, но правозащитни организации заявиха, че предложенията ще имат слабо значение, ако властите продължат да насърчават други политики, за да привличат богати чужденци в страната. Като например Ройтерс цитира въведените през октомври миналата година визи за т.нар. дигитални номади.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашистите в Украйна до като ги издържаме

    31 3 Отговор
    Така ще бъде те живеят на аванта защото са слуги на краварите!
  • 2 србин

    10 1 Отговор
    ово jе просперитет!
  • 3 португалче,бедно

    25 2 Отговор
    Авторче,гладно американско слугинче,как така?Нали беднотията е при нас?На запад всичко е от милионер нагоре!Ние сме бедни защото сме мързеливи и защото сме приятели с руснаците!А то не било така!И португалчетата бедни!Но все пак не ти липсва усет,гладния.Публикувал си тази нелицеприятна новина в 5 часа сутринта!Едва ли ще я прочетат повече от 5 човека.

    Коментиран от #5

  • 4 коментар

    5 5 Отговор
    А тук овцете блеят и кротуват. Радевото правителството ни съсипа живота.
  • 5 Рошко

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "португалче,бедно":

    А бе каква беднотия те гони бреее, в момента се купуват с напечатани толари държави и зони на влияние, ама това трудно се разбира от овцете с промити от медиите мозъци
  • 6 хмм

    4 0 Отговор
    Наивни португалци. Глобалистите първо ги набоцкаха с ковид отровата. Сега ще ги занулят финансово.
  • 7 Чичо Дончо каза

    5 0 Отговор
    Къде го чука,къде се пука.Важното е да има демократична американска газ ,хаха.Сега започва Западната шокова терапия.
  • 8 Нане

    4 0 Отговор
    минимална средна заплата 760 евро а тука 360 ? Алоууу има и по бедни работещи! Роби на труда, плебей обединете се!
  • 9 Мухаа,хаа!

    0 0 Отговор
    Алоо,Българан! Огледай се в Португалия, и мисли трезво,какво теб те очаква ако влезем в еврозоната.Говорим за Португалия,с много по мощна икономика,експорт,излаз на океан.Само от пристанищна дейност печелят милиарди.Но въпреки това,когато влязоха,МРЗ беше 560 евро.Най ниската в ЕС.Пресметнете за колко години е станала хилядарка.А тук,при нашенските вълци от крибчо,колко ще стане? Ще ви върнат не в първи клас,а в помощното.Осъзнайте се.Дайте своя подпис бе,хора.Заведи майка,баща,баби,дядовци да се подпишат.Няма ли смазваща бройка подписи,в бъдещото НС, всички евроатлантици( а общо ще имат превес) ще наложат вето.Тоест- забравете за Референдум! Ще ви наложат еврото, най късно, до лятото на 2024( евентуално Януари 2025).Няма мърдане бе, народе заспал,! Ще си изперат милионите,и пак ще са супер богати Вие ще обедняватв в прогресия.
  • 10 Бойко Българоубиец

    1 0 Отговор
    Моят матриал ще си трае докрай!
  • 11 Гербер

    1 0 Отговор
    Аз ще търпя и ще гласувам за генерал борисов!
  • 12 Пенсионерка

    1 0 Отговор
    УМИРАМЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ, НО БОЙЧЕ КЕ НИ ОПРАВИ!
Новини по държави: