Last news in Fakti

1 Март, 2023 13:10 1 317 22

ЕК с предложение да се въведат електронни шофьорски книжки

  • ек-
  • шофьорска книжка-
  • шофьор-
  • електронни-
  • предложение

Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя

ЕК с предложение да се въведат електронни шофьорски книжки - 1
Източник: Shutterstock

Европейската комисия предложи днес в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

Комисията предлага водач, лишен от право на управление на моторно превозно средство в една страна от ЕС, да не може повече да шофира и в останалите европейски държави. Запазва се възможността водачите да поискат издаването на свидетелство за правоуправление на пластмасова пластика, уточни на пресконференция еврокомисарят по транспорта Адина Валян.

Тя допълни, че се предлага също шофьорски изпити да се полагат при навършването на 17 години. Запазва се изискването за навършване на 18 години за придобиването на право на управление на моторно превозно средство. Предвижда се изпитателен срок от поне две години за начинаещите водачи след успешното преминаване на изпита, както и правило за пълна забрана за управление в нетрезво състояние. Отчита се, че две от всеки пет пътни произшествия със смъртен случай включват участието на водач на възраст под 30 г., макар че младите водачи са само осем на сто от всички водачи на автомобили в ЕС.

Валян уточни, че засега едва 60 на сто от глобите, наложени за нарушения на пътя в чужбина, се плащат. Миналата година жертвите на пътя в ЕС са били над 20 000, като повечето от загиналите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети.

Комисията предлага в правилниците за движение по пътищата в ЕС като нарушения да бъдат включени неспазването на достатъчно разстояние спрямо движещото се отпред превозно средство; опасното изпреварване или паркиране; пресичането на непрекъснати бели линии на хоризонталната пътна маркировка; движението в насрещно платно; неспазването на правилата за осигуряване на коридор за спешни случаи; използването на претоварено превозно средство.

Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    19 5 Отговор
    Пак демократични репресии срещу народа Имайте малко срам

    Коментиран от #10

  • 2 гост

    10 23 Отговор
    Браво , крайно време беше !! Електронна книжка се подправя сто пъти по-трудно от сегашната и могат да го направят единици с достъп до системата , които е хиляди пъти по-лесно да се контролират !! Освен това няма да има загубени , изпрани и т.н. книжки !! И всички измислени стикери по стъклата трябва моментално да се премахнат !!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Сталин

    28 4 Отговор
    Това е входа за електронния концлагер
  • 4 да де

    26 3 Отговор
    Тотален контрол следващата стъпка е чипиране на оФцете.

    Коментиран от #7

  • 5 А бе

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    тъпанар, предлагат ти пълен контрол над личността и ограничаване на човешките права.
  • 6 А бе

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    само №3 ще оправи нещата.

    Коментиран от #12

  • 7 Така е

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    постепенно сваряване на жабата.
  • 8 много хитро

    26 1 Отговор
    Супер всичко трябва да е електронно и пари и документи и всичко, така с един замах можеш да изчезнеш от системата завинаги и после ходи доказвай кой и и колко пари имаш!
  • 9 пластмасова пластика

    14 0 Отговор
    Българските журналисти са

    журналистически журналисти

    Просто - гении
  • 10 Ами

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    сега в хаоса който ЕС сам си създаде (с любезното съдействие на ФАЩ), гледат на две на три да приемат тези мръсни закончета докато обществото е обсебено от проблемите за оцеляване. Мръсна работа. Трябва да се гласува за №3 или 21.
  • 11 Абе

    17 0 Отговор
    Хубаво....Аз най много ще се радвам, когато направят и тоалетните електронни.Нека да се знае колко пъти на ден акам и пишкам.
  • 12 гост

    2 17 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Ми какво чакаш , отивай при любимия му наследник Путлер !! Той ще те "оправи" с кеф , директно на фронта , даже направо във Бахмут вероятно , ххахаха !! Чака те с нетърпение , за разлика от нормалните хора в нормалните държави !! Щото скоро ще им писне да ти търпят простотиите и щеш не щеш ще те пратят при него !!
  • 13 Смех

    2 20 Отговор
    Като гледам тролските коментари тук и ми става смешно в каква страна живеят тези хора.

    Електронна книжка е супер. Най-малкото ще отпадне глобата за неносене на документи. Второ отпада и възможността за фалшиви книжки.

    До плюещите - вашето мнение не значи нищо за никого и така и ще остане.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мaлоумницитe като тебе

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Смех":

    ще мечтаете за електронна пиwкa отзад

    Коментиран от #17

  • 16 Кирчо

    15 1 Отговор
    Колко електрони ще има в електронната книжка?
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 17 Шваб Клаус

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "мaлоумницитe като тебе":

    Споко,джендъра ще получи правото да нахрани червеите за маСдоналдс! Даже не му трябва и електронна лична карта...

    Коментиран от #19

  • 18 Аха

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Смех":

    Всяко едно нещо е полезно със мярка,но ако прекалиш означава,че си преминал границата.Не съм против електронното,ама да направят целият ми живот зависим от това не е добре.То така се започва утре може и чип да ти сложат,пък ти се радвай,че го имаш.

    Коментиран от #20

  • 19 Аахахаххахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Шваб Клаус":

    Тролските ти коментари дори не са сполучливи, а са крайно тъпи ... То затова и си тук де, да пишеш тролски платени коментари, защото за нормална работа не ставаш.
  • 20 Не точно

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Аха":

    Никой не говори за отпадане на хартиеният документ. Говорят за допълнителен електронен вариант за по-голямо удобство. Много хора биха предпочели да не трябва да мислят за книжката дали е с тях всеки път и в кой портфейл е, а просто да я имат в телефона. Така или иначе книжката не е никакво средство за "контрол". Просто за удостоверяване, че шофьорът е способен да кара автомобилът, на който се е качил. Нито е пропуск за пункт, нито пари се държат в нея.
  • 21 Ген. Гурко

    3 1 Отговор
    Началото на електронния терор. Тези гадове дикато не ни чипират и не електронизират напълно парите, с което ще ни направят тотално зависими като бройлери във ферма няма да спрат. Не на еврото, Референдуми и за ЕС и НАТО!
  • 22 гост

    2 0 Отговор
    Бавно,но славно света върви към ,,трите мидички".Справка: ,,Разрушителят" ....
Новини по държави: