Last news in Fakti

2 Март, 2023 14:45 1 401 6

Подготвя ли Ким Чен-ун дъщеря си за своя приемничка?

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ким джу-е-
  • ри сол-джу-
  • власт-
  • приемник-
  • наследник

Ким Джу-е се появи редом с Ким на голям военен парад, където държавните медии я показаха заедно с майка ѝ Ри Сол-джу. Ден по-рано Ри и дъщеря ѝ отново бяха с Ким, докато той развличаше военните командири на пищен банкет, посветен на годишнината от основаването на армията

Подготвя ли Ким Чен-ун дъщеря си за своя приемничка? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дъщерята на севернокорейския лидер Ким Чен-ун беше в центъра на вниманието заедно с баща си и майка си по време на важни военни събития в Северна Корея миналия месец. Тя присъстваше на коктейли, наблюдаваше паради и се срещаше с висши армейски командири. Нейното присъствие засили спекулациите, че тя е подготвяна за поемането на ръководен пост, а може би дори за най-висшата длъжност в наследствената диктатура на страната, посочва Ройтерс.

Ким Джу-е се появи редом с Ким на голям военен парад, където държавните медии я показаха заедно с майка ѝ Ри Сол-джу. Ден по-рано Ри и дъщеря ѝ отново бяха с Ким, докато той развличаше военните командири на пищен банкет, посветен на годишнината от основаването на армията.

"Напълно е възможно той просто да обгрижва любимото си дете, но колкото повече тя се появява, толкова повече изглежда, че тя или е подготвяна за лидер или поне това се обмисля като възможност", каза Мейсън Ричи, професор в Университета за чуждестранни изследвания "Ханкук" в Сеул.

Смята се, че Ким Джу-е е родена през 2013 г. и е второто от трите деца на Ким, включително син и друга дъщеря, коментира "Дойче веле". Анализатори твърдят, че поемането на поста на баща ѝ не е предрешено, тъй като това би изисквало нечувана промяна в нагласите в доминираното от мъже общество на Севера и почти сигурно би предизвикало съпротива от страна на преобладаващо мъжките висши длъжности във военното и политическото ръководство на страната.

Севернокорейските медии публикуваха снимки, на които се вижда как високопоставени служители се покланят на Ким Джу-е, като в изпълнен с хвалебствия текст тя е описана като "най-любимото" дете на Ким. Тя се появи с бяла парка и дълго черно палто с кожена яка, демонстрирайки част от модния усет на майка си Ри Сол-джу, която е нещо като модна икона в Севера.

За Ким Джу-е и нейните брат и сестра не се знае почти нищо. Самият Ким поема властта от баща си Ким Чен-ир след неговата внезапна смърт през декември 2011 година, въпреки че в продължение дълги години не е смятан за вероятния наследник на баща си. Очакването е тази чест да се падне на по-големия му полубрат Ким Чен-нам, но той разгневява баща си през 2001 г., когато е арестуван на летището в Токио, пътувайки с фалшив паспорт на Доминиканската република и очевидно планирайки да посети "Дисниленд". Въпреки че Ким Чен-ун изпреварва полубрат си в борбата за най-висшия пост, той все още явно е виждал в него заплаха за своята легитимност и управление. През февруари 2017 г. Ким Чен-нам е убит на летището в Куала Лумпур с нервнопаралитично вещество, като се твърди, че нападателите бързо са избягали в Северна Корея.

Нарастващата значимост на дъщеря му в севернокорейската пропаганда подхранва спекулациите, че Ким Чен-ун може би се готви да направи нещо безпрецедентно в историята на репресивната държава - да назначи жена за свой наследник, смята "Бизнес инсайдър".

"Не би било изключено той да реши, че иска дъщеря му да наследи поста, защото е показал готовност да поставя жени на властови позиции", заяви пред американското издание Пачечо Пардо, професор по международни отношения в Кралския колеж в Лондон.

Ким вече е назначавал жени на някои от най-значимите постове в режима си. Сестра му, Ким Йо-чен, е представлявала Северна Корея на световната сцена на събития като Зимните олимпийски игри в Южна Корея през 2018 година. Чо Сун-хуи, външният министър на страната, е първата жена, която изпълнява тази роля. Междувременно певицата Хьон Сон-йол играе важна роля в пропагандата на режима.

Пачечо Пардо заяви, че Ким гледа на себе си като на модернизатор. След идването си на власт през 2011 г. диктаторът обеща промени в икономиката и оръжейните програми на страната. Назначаването на жени на важни позиции в режима му изглежда съответства на реформаторския му имидж, казва Пардо. "Не мисля, че важната роля, която жените играят в неговото ръководство, е извън характера му", добави той. Изглежда, че той иска да се разграничи от баща си Ким Чен-ир и дядо си Ким Ир-сен, чиито съпруги и любовници рядко са се появявали на публични места и през чието управление жените не са били допускани до висшите правителствени длъжности, коментира експертът.

Според основополагащите социалистически принципи на Северна Корея жените имат същите права като мъжете и те отдавна са възхвалявани в пропагандата на режима заради ролята им на революционери и войници. Въпреки това реалността изостава значително от образа, като през по-голямата част от историята на страната от жените се е очаквало да се съсредоточат върху ролята на съпруги и майки и те са били изключени от много работни места и производства.

Въпреки важните роли, които жените от социалния елит заемат в режима на Ким Чен-ун, повечето обикновени жени в Северна Корея продължават да се сблъскват с дълбоко вкоренен сексизъм, каза Лина Джун, старши изследовател, отговаряща за Корея, в "Хюмън райтс уоч". Северна Корея е разслоено общество, в което жените от социалния елит с влиятелен роднина мъж имат възможности, недостъпни за повечето други жени, добави тя. "Жена, която има наблизо влиятелни мъже, които я защитават, има много по-голям достъп до повече възможности и има по-голямо влияние", посочи Джун.

Някои наблюдатели предполагат, че Ким Чен-ун не е в най-добро здравословно състояние, за което свидетелстват снимки, на които се вижда неговата пълна фигура, видимият му навик да пуши и предположенията, че той страда от подагра и вероятно диабет, точно както неговия баща.

И все пак може би е преждевременно да се коментира кой би могъл да бъде наследникът на Ким. "Трудно ми е да повярвам, че това момиче ще успее да наследи баща си, най-вече защото е жена", заяви Тошимицу Шигемура, професор в токийския университет "Васеда" и автор на редица книги за династията Ким.

"Смятам, че Ким е накарал дъщеря си да се появи заедно с него пред севернокорейските медии и на тези доста символични места, за да демонстрира решимостта си да продължи въпреки много сериозните проблеми, пред които е изправена страната поради икономическите санкции и затварянето на границите заради пандемията", каза Шигемура. "Той се опитва да отвлече вниманието на хората, да покаже щастливото си семейство и дори да насърчи хората да изразят колко са впечатлени от него като баща и като лидер", допълни експертът.

Лим Ън-джун, доцент по международни изследвания в южнокорейския Национален университет "Конгджу", заяви, че, предвид възрастта на децата на Ким, е твърде рано да се правят предположения кой би могъл да поеме неговите функции. "Вярно е, че той не изглежда много здрав, но не мисля, че е възможно да се каже какво може да се случи в бъдеще там, защото Ким Джу-е е толкова млада", каза тя.

"Мисля, че тези съвместни изяви по-скоро са сигнали за севернокорейската общественост, създавайки образ на светло бъдеще за младите поколения", смята тя. "Може да е малко театрално, но вероятно изглежда по-напредничаво Ким да бъде с дъщеря си на тези събития, вместо със сина си. Но е твърде рано и твърде трудно да се прочете нещо повече в ситуацията от това", заключи експертката.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    5 1 Отговор
    На това му почват бузите от клепачите хаххаа спорт няма ли за боговете в Северна корея
  • 2 9897

    3 3 Отговор
    Копейкин ще го наследи
  • 3 Божкей, каква хубузд!!!

    5 0 Отговор
    Глей им бузите на тея, двамата и другите около тях. Да се смееш ли, да плачеш ли?! А инак, вън от всякакво съмнение е, че туй, кюпестото ще наследи тлъстия си тати. Стара, семейна традиция. А дебеланката като поеме властта, дали ще освитка леля си както тати освитка чича си? Пак по стара, семейна традиция.
  • 4 прокопи

    3 0 Отговор
    Това, "малкото" ми прилича на мис Пиги и то много...
  • 5 хах

    1 0 Отговор
    Още десетина килца нагоре и ще е тамън.
  • 6 Темида

    1 0 Отговор
    Нищо не казвате за щерката на Байдън, след публикуването на дневника и в който тя описва сцени на инцест с президента на САЩ в банята под душа. Има ли някакъв знак от съдебната система, че ще се задейства срещу това пресъпно извращение или това е в реда на евроатлантическите ценности и щом го практикува президента, трябва да се премахне от наказателния кодекс...
Новини по държави: