Last news in Fakti

2 Март, 2023 15:20 2 421 12

Как Северна Корея търси спасение от глада

  • северна корея-
  • кндр-
  • глад-
  • земеделски земи-
  • продоволствена криза-
  • ким чен ун

Мерките идват на фона на предупреждения за предстояща продоволствена криза в страната

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нареди подобрения на инфраструктурата и увеличаване на земеделските земи с цел увеличаване производството на храни, съобщава "Ройтерс".

Мерките идват на фона на предупреждения за предстояща продоволствена криза в страната.

По време на седмото разширено пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Работническа партия Ким даде указания за обновяване на напоителните системи, изграждане на модерна селскостопанска техника и създаване на повече обработваема земя.

На срещата, започнала в неделя, беше обсъдена "наложителната" необходимост от подобряване на селскостопанския сектор.

Южна Корея предупреди за изостряща се продоволствена криза в изолирания Север, включително и за скорошен скок на смъртните случаи от глад в някои региони.

Икономиката на Северна Корея е засегната от наводнения и тайфуни, санкции заради нейните ядрени и ракетни програми и рязък спад в търговията с Китай заради затварянето на граници и въвеждането на локдауни вследствие на пандемията от COVID-19.

Агенцията за развитие на селските райони на Южна Корея изчисли, че миналата година производството на селскостопански култури в Северна Корея е намаляло с близо 4% спрямо 2021 г. заради проливните летни дъждове и други икономически фактори.

Ким изложи планове и конкретни задачи за изграждане на "богати и високоцивилизовани социалистически селски общности с напреднали технологии и модерна цивилизация", съобщи официалната новинарска агенция KCNA.

Севернокорейският лидер е разпоредил реконструкция на напоителната система, за да се справи с изменението на климата, производство на ефективни селскостопански машини за модернизиране на производството и рекултивация на земи за разширяване на земеделските площи.

Липсата на подходяща селскостопанска инфраструктура, техника и консумативи, като торове и гориво, направиха Северна Корея по-уязвима на природни бедствия, посочват експерти.

Въпреки че планинската страна се опитва да разшири обработваемата си земя чрез рекултивация на площи по западното крайбрежие от 1980 г. насам, предишните ѝ усилия не сполучиха отчасти поради лошо инженерство и поддръжка.

При управлението на Ким проектите за рекултивация имаха относително по-голям успех, но заради бавния напредък по отношение на превръщането на крайбрежните площи в плодородна земеделска земя те не спомогнаха особено за облекчаване на недостига на храна, отчете в края на 2021 г. базираният в САЩ проект 38 North.

"Държавните медии (на КНДР - б.р.) съобщават, че са поставени нови цели и планове за действие, но не виждам нищо ново, тъй като всички елементи, включително напояването и рекултивацията, вече са били повдигнати преди", отбеляза Лим Юл-чул, професор по севернокорейски изследвания в университета "Куюгнам" в Южна Корея.

Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, също отбеляза, че докладът не предлага нови идеи или възможна промяна в политиката за зърно, на която според Южна Корея се дължи недостигът на храна.

KCNA съобщи, че Ким е подчертал необходимостта от затягане на дисциплината при прилагането на икономическия план, предупреждавайки срещу "практики за отслабване на организационната и изпълнителната власт на кабинета", и е наредил "да бъде проверена работната ефективност" на всички партийни структури.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храненик

    27 9 Отговор
    КимЧен ги храни с уран така пести и от електричество и осветление, защото вечер светят като крушки и заблудения нощес пътник се чувства гачели е в Париж а не в Пхенян!
  • 2 Алекс

    16 27 Отговор
    Не ги мислете северно корейците те са свикнали,да му мислят останалите Хамерика и другите консуматорски общества които плюскат и се тъпчат като невидели,и за последно...!!
  • 3 да де

    10 15 Отговор
    Пак гледате в чуждо канче между другото драснете някой ред за кризата с лука. Да, да оказва се че има световна криза с най-обикновения лук във Филипините цената вече е 25$ за килограм.

    Коментиран от #9

  • 4 Джендро

    7 17 Отговор
    Американската джендрология ще ги спаси от глад.
  • 5 реру

    24 3 Отговор
    Храната е проблем /след като шефа го казва официално значи е трагедия/,
    но тенекия за макети и генералски дрънкулки явно има в изобилие...

    Коментиран от #6

  • 6 ТИРбушон

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    Северна Корея е единствената страна в света в която автомобилите имат предимство пред пешеходците😃😃😃😃😃😃

    Да те изненадам и аз с нещо.

    Коментиран от #8

  • 7 Путинче

    11 6 Отговор
    Русия е бензиностанция с ракети а Корея само ракети на гол тумбак 😂😂Логично като си впрегнл допотопна икономика да работи за оръжия накрая да обречеш на глад народа.
  • 8 реру

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    В тоя ред на мисли:

    Caмo нa мъжeтe, които са държaвни cлужитeли им e пoзвoлeнo дa шoфирaт.
  • 9 Aлфа Bълкът

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Имам 4-5 касетки лук + целогодишен зелен, ама сега са измръзнали листата. Дай си адреса да ти пратя по Еконт една касетка!
  • 10 Путинче

    6 1 Отговор
    Както каза бай Тошо накрая "Комунизмът се оказа едно недоносче"
  • 11 Азов

    5 1 Отговор
    Никак - комунизмът и азиатската простотия винаги са били синоним на глад, мизерия и насилие ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: