2 Март, 2023 16:30 1 557 19

Страните от Г-20 изработиха обща позиция за войната, Русия и Китай против

  • г-20-
  • зърнената сделка-
  • среща на външните министри на г-20

Повечето членове от Групата на 20-те нации (Г-20) осъдиха категорично войната в Украйна в четвъртък, като само Русия и Китай не се съгласиха

Страните от Г-20 изработиха обща позиция за войната, Русия и Китай против - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето членове от Групата на 20-те нации (Г-20) осъдиха категорично войната в Украйна в четвъртък, като само Русия и Китай не се съгласиха с това, каза настоящият председател на Г-20 - външният министър на Индия след среща на външните министри на групата в Ню Делхи. Това обаче няма да позволи да бъде изработено съвместно изявление, предават Ройтерс и Би Би Си.

"Резюмето и заключителният документ на председателя Индия" след срещата до голяма степен се придържа към езика, използван в подобно изявление, публикувано след срещата на финансовите лидери на Г-20 миналата седмица. На нея Русия и Китай също изразиха несъгласие с изявленията, осъждащи войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поиска Русия да удължи т. нар. зърнена сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, която изтича през март.

Страните от Г-20 изработиха обща позиция за войната, Русия и Китай против
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров обаче каза, че самият Запад е погребал тази сделка с действията си. По-специално Москва е възмутена, че санкциите, наложени върху износа на руски стоки (особено торове), остават въпреки всички уверения, че те ще бъдат премахнати.

Блинкън каза, че Русия използва зърнената сделка като инструмент за натиск и систематично и целенасочено нарушава нейните условия през последните месеци.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова Антъни Блинкън е поискал персонална среща със Сергей Лавров, но такава не се е състояла, а двамата дипломати са обменили мнения "в движение".

В същото време американската страна съобщава, че те са се срещнали в кулоарите на срещата, но разговорът е продължил по-малко от 10 минути.

Антъни Блинкен е успял да направи три кратки изявления. Той е казал на Лавров, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, разкритикувал е Русия за решението ѝ да се оттегли от договора Нов СТАРТ и е призовал Москва да освободи Пол Уилън, американец, осъден в Русия на 16 години по обвинения в шпионаж.

По време на самата среща на върха представители на Вашингтон и Москва са участвали в редица общи срещи и според източници в Делхи са направили остри коментари един за друг.

Блинкен отново заговори за немотивирана руска агресия срещу Украйна, а Лавров заплаши, че Русия се е договорила с Китай съвместно да противодействат на заплахите и шантажа към Запада.

Пекин обаче не потвърждава факта на такова споразумение.

Индийската страна, домакин на срещата на Г-20 в Делхи, заяви, че споровете на участниците относно ситуацията в Украйна са толкова ожесточени, че най-вероятно няма да има съвместно изявление по този въпрос.

Източник: Ройтерс / Би Би Си


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    8 24 Отговор
    Е Китай си купи русия за няколко цента с тая война . Как ще е против хахахах

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 руZофилите V шOк!

    8 23 Отговор
    РуZийката е една залязваща сила, скоро нищо повече от суровинен придатък и слуга на Китай. И всичко това благодарение на СВО на бай ви Вова.
  • 4 сноу

    14 2 Отговор
    Браво Оля....не за първи път отбелязвам, че само ти единственно превеждаш точно и коректно, без ала-бала и добавени политкоректни усукни..
  • 5 Запознат

    28 2 Отговор
    Бразилия, Индия и РЮА също не са подписали и подкрепили.
  • 6 Лавров е казал на хазарският Юда Блинкен

    12 2 Отговор
    П Н Х

    Коментиран от #9

  • 7 ...

    1 12 Отговор
    Т.е. Б-то, И-то, и С-то на БРИКСа теглиха една на Руслямска държава?
  • 8 Мммда

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Също и помага на САЩ с фалита на западна Европа. Китайците са единствените които могат да изместят американците, процеса дори вече е започнал.

    Коментиран от #12

  • 9 квооооооо??

    0 10 Отговор

    До коментар #6 от "Лавров е казал на хазарският Юда Блинкен":

    Лавров може да говори????? Все си мислих че говора е възникнал след като са слезли от клона приматите.
  • 10 Сър Пичук

    3 10 Отговор
    "...двамата дипломати са обменили мнения "в движение".
    Лавров казал "Здравствуйте", а Блинкън му отговорил "Ф...к ю"...

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 11 да де

    10 0 Отговор
    Поредния фейк на Г-7 им липсва Г-13.
  • 12 Хахах

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мммда":

    Кой процес ? Дву полюсния хахахах ;-) нямаш си на представа колко по - еднополюсен стана. ;-)

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    0 2 Отговор
    тия индийци си мислят за далаверката и не вземат позиция, явно си харесват гладоморите на западняците.
  • 15 Офците

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахах":

    Нямат си на представа 🐑. Мислят си още по старата схема че има два полюса. Има двама трима играчи но всичките ще ни заведат към общата им цел- НСР- нов световен ред и тогаз ще се осетят 🐑 че са ги вкарали у кошарата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания