2 Март, 2023 16:55 1 252 26

Унгария отложи вота за влизане на Финландия и Швеция в НАТО

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • швеция и финландия-
  • разширяване на нато

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че той лично е за присъединяването на двете страни към НАТО, но твърди, че правителствата в Стокхолм и Хелзинки са "разпространили явни лъжи" за Унгария, което повдига въпроси сред депутатите в неговата партия относно това дали да одобрят кандидатурите им

Унгария отложи вота за влизане на Финландия и Швеция в НАТО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария отново отложи гласуването за ратифициране на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, според актуализиран график, публикуван в четвъртък на уебсайта на Националното събрание, последното от поредица от отлагания, които разочароваха западните съюзници, предава Асошиейтед Прес.

Забавянето отлага гласуването с две седмици до парламентарната сесия, започваща на 20 март. Унгария остава единствената страна членка на НАТО освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурите на двете скандинавски страни да се присъединят към западния военен алианс.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че той лично е за присъединяването на двете страни към НАТО, но твърди, че правителствата в Стокхолм и Хелзинки са "разпространили явни лъжи" за Унгария, което повдига въпроси сред депутатите в неговата партия относно това дали да одобрят кандидатурите им.

В радио интервю на 24 февруари Орбан потвърди, че Унгария ще изпрати парламентарна делегация в Швеция и Финландия, за да потърси "разяснения" по повдигнатите въпроси, преди ратификацията да може да стигне до гласуване в парламента.

"Не е редно да искат от нас да ги вземем на борда, докато разпространяват явни лъжи за Унгария, за върховенството на закона в Унгария, за нашата демокрация и за живота тук", каза Орбан. "(Как) някой може да иска да бъде наш съюзник във военна система, докато безсрамно разпространява лъжи за Унгария? Така че нека спрем за приятелски разговор и да ги попитаме как е възможно това.

Закъсненията, които идват последователно от юли 2022 г., разочароваха някои страни в Европейския съюз, както и членове на опозиционните партии в Унгария.

В коментари в унгарския парламент в сряда Агнеш Вадаи, либерален депутат и бивш държавен секретар в унгарското министерство на отбраната, разкритикува управляващата партия ФИДЕС за многобройните закъснения и ги обвини, че умишлено забавят гласуването.

"Това можеше да бъде бърз и лесен въпрос в унгарския парламент, но не стана, защото винаги имаше някакво извинение или тактика на забавяне от страна на управляващата партия", каза Вадаи, добавяйки, че изпращането на парламентарна делегация в Швеция и Финландия е "най-новият трик за отлагане".

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато повечето държави членки на Алианса вече са ратифицирали кандидатурите им обаче, Турция все още не е дала своето одобрение.

Източник: Асошиейтед Прес / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    33 18 Отговор
    Респект към Орбан!
    Време е за българско Възраждане!
    На националното ни достойнство - с Възраждане!
  • 2 Хахах

    5 17 Отговор
    Е как бе . Разбирасе нали ще го погребът в краката на вожда някой ден за тези заслуги хаххаах хаха в пирамидата ще пръв роб

    Коментиран от #20

  • 3 фен на Орбан

    23 12 Отговор
    вето до дупка ! ако се повтори Зимната война, в Хелзинки ще учат отново на руски.
  • 4 АБВ

    14 28 Отговор
    Тази Унгария до кога ще я търпят НАТО и ЕС .Да върви да си става република на рашистите
  • 5 ГЕРБЕР

    11 22 Отговор
    СЛАВА НАТО
    ДОЛУ МАДЖАРИЯ

    Коментиран от #9, #10

  • 6 КОТарАК

    9 19 Отговор
    невъзможно е Рашка да окупира Украина , но ако това се случи-тоя първи ще заблее за НАТО , въпреки парите които са наляти в него от Кремъл
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АУУУУУ

    12 17 Отговор
    МОЛДОВСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА ЧЕ В МОЛДОВСКИ ЕЗИК НЕ СЪЩЕСТВУВА И ЧЕ ТЕ ГОВОРЯТ НА РУМЪНСКИ ЕЗИК....... РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ С РУМЪНИЯ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ...... ПУТЛЕР В ШОК 😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #17

  • 9 Бмх

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБЕР":

    Ти мълчи там!
  • 10 Цербер

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБЕР":

    Кое НАТО се, с бръснатите вежди ли? Памперси им трябват само на тия многоцветни!
  • 11 Хан Аспарух

    11 13 Отговор
    Тук не коментираме политики, а за геостратегически интереси. Турция и Унгария злоупотребяват с правата които им дават членството в най силния военен клуб Нато. Това е изключително некоректно и грозно, защото става на въпрос за военна тематика. На заразените с вируса Русия от най токсичните партии Бсп, Дс и Възраждане бих ги попитал от кой ще ни пази държавата и българите от агресивни и корумпирани държави като Русия и Китай ако не е членството на България в Нато и Ес. Или сте забравили окупацията на България през 1944г от съветско руските войски окупирали родината ни, а след това заедно с назначените от тях комунисти каскети са избили над 100 хиляди невинни българи и елита на нацията ни. Нима сте истински българи или жалки руски лакей обичащи руското робство, а не свободна, независима и европейска България. Наистина ли сте толкова изкукали и глупави?? Посочете само една държава която е успешна и просперираща благодарение на Русия, няма такава държава и няма да има.

    Коментиран от #18

  • 12 ОТАН

    11 2 Отговор
    Ква га мислехме, ква стана. Но ще продължим да се разширява е. А бе кат ковида сме
  • 13 Оракула

    10 13 Отговор
    Блинкин , им каза като човек ,че влизането в НАТО ,
    на Швеция и Финландия, не е разговор между две държави,
    а приоритет на НАТО!
    Орбан има "Чекмедже", не по -малко от Бойко Борисовото,
    говори се1/3 от енергетиката на България е в фирми офшорки с Орбан ,Путин и Борисов!
    Сега Орбан изпълнява заповедите на Путин!!!
    До кога ще го търпят в НАТО ТОЗИ КРАДЕЦ ???

    Коментиран от #16, #24

  • 14 Мимч

    9 7 Отговор
    Нашата позиция трябваше да бъде ,като на Унгария и ние да протакаме,отлагаме,до редовно правителство и тем подобни,докато и нас ни приемат в Шенген.Те също ни лъжат и разтакават...

    Коментиран от #21

  • 15 Сър Пичук

    7 8 Отговор
    В момента Унгария действа като Троянски кон на Русия в ЕС и НАТО.
  • 16 случаен

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Оракула":

    докат се разпадне крадливото нато
  • 17 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "АУУУУУ":

    Молдовците са румънци и го признават ! Заграбени от Русия,а нашата Добруджа дадена на Румъния !
    Обединение ,вярно решение за тях !
  • 18 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хан Аспарух":

    Турция ще присъедини 1/3 най малко от БГ !
    Въпрос на време !
  • 19 Швейк

    1 0 Отговор
    Маджарин. Виж маджарките са друго нещо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Евала

    3 2 Отговор
    Виторио е истински мъж ! От нашите женчовци направо ме е срам !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Путинче

    1 0 Отговор
    Оказа се че в Източна Европа огромна част от хората си останаха с примити мозъци и първосигнално приемат Русия за добрата а Запада за лош. Макар че Русия не им е донесла нищо добро - особено на унгарците които бяха мачкани от руските танкове 1956. Обаче десетилетия промиване на мозъци не се заличава лесно. Виждаме ги сега македонците които са точно продукт на промиване на мозъци. Русофилите са същите. Русия та Русия. Е видяхме под руски контрол какво стана - целия Източен блок начело със СССР фалира. Видяхме и как западна Германия правеше Мерцедес и Поршета а Източна Вартбург и Трабант. Дори немците под рускки контрол се провалят.
  • 26 Антируснак

    1 3 Отговор
    Обран, Обран, маймуно гадна - гнусак си беше, гнусак си остана! На и твоето време ще дойде, мизернико...
Новини по държави: