Last news in Fakti

3 Март, 2023 06:47 654 0

Двама души са убити при протест срещу петролна компания в Колумбия

  • колумбия-
  • петролна компания-
  • убит-
  • заложници-
  • полицаи-
  • протест

Десетки полицаи са взети за заложници

Двама души са убити при протест срещу петролна компания в Колумбия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един полицай и един цивилен са били убити по време на протести в колумбийския департамент Какета, а 79 служители на реда и девет работници от петролно находище са били взети за заложници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Насилието е избухнало, след като протестиращи са нападнали и подпалили петролно находище на компанията "Емералд Енерджи" (Emerald Energy) в селската част на община Сан Висенте дел Кагуан, съобщава колумбийската полиция.

Представители на местните общности и на коренното население са блокирали достъпа до обекта. Те настояват "Емералд Енерджи", дъщерно дружество на китайската държавна компания "Синокем" (Sinochem), да ремонтира пътищата в региона.

Според полицията в размириците може да са замесени отцепници от ФАРК, които отхвърлят мирното споразумение от 2016 година.

Президентът Густаво Петро разпореди създаването на съвместна комисия от служители на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, както и на въоръжените сили, които да бъдат изпратени в региона, за да сложат край на насилието.

В Колумбия редовно избухват протести в близост до находища на петрол и до мини. По този начин местните жители притискат компаниите да строят инфраструктура, която включва училища и пътища, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА