7 Март, 2023 10:15 743 2

Азербайджан: Армения въоръжава Нагорни Карабах

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Според Азербайджан, противно на разпоредбите на тристранното изявление, Армения продължава да доставя оръжие, боеприпаси, провизии и друго военно оборудване на арменските въоръжени формирования в Карабах, както и ротация на персонала

Азербайджан: Армения въоръжава Нагорни Карабах - 1
Снимка: Shutterstock

Азербайджан ще предприеме необходимите мерки за разоръжаване и неутрализиране на арменските формирования в Карабах. Това се казва в изявление от понеделник на министерството на отбраната на Азербайджан.

"Отново предупреждаваме, че транспортирането на военни стоки от Армения на територията на Азербайджан, изпращането и ротацията на личния състав на арменските въоръжени сили трябва да бъдат незабавно прекратени веднъж завинаги, а арменските войски трябва да бъдат напълно изтеглени от територията на страната ни. В противен случай азербайджанската страна ще бъде принудена да предприеме необходимите мерки за разоръжаване и неутрализиране на незаконните арменски въоръжени формирования, като използва всички възможности за това", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Според министерството, противно на разпоредбите на тристранното изявление, Армения продължава да доставя оръжие, боеприпаси, провизии и друго военно оборудване на арменските въоръжени формирования в Карабах, както и ротация на персонала.

"За незабавно предотвратяване на подобни неприемливи случаи руският мироопазващ контингент трябва незабавно да изпълни задълженията си", отбелязва Министерството на отбраната на републиката.

Министерството информира, че на 5 март, въз основа на оперативна информация, части на въоръжените сили на Азербайджан са направили опит да спрат и проверят арменския военен автомобил. "При приближаване на автомобила азербайджанските военни са били обстреляни от автоматично оръжие от членовете на арменската въоръжена група в колата, в резултат на което са убити двама азербайджански войници и един е ранен. В резултат на ответен огън трима членове от нелегалната арменска групировка са ликвидирани и един е ранен", съобщават от Министерството на отбраната.

"Излагането на тези арменски военнослужещи, напълно оборудвани с оръжия и боеприпаси, като полицаи, изпълняващи услугата "паспорт и виза", не е нищо друго освен лицемерие", посочва министерството на отбраната на Азербайджан, като същевременно твърди, че руското министерство на отбраната в разпространено на Понеделник Докладването на този въоръжен инцидент позволи погрешно представяне на фактите.

По-рано в понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че петима души от участниците в конфликта са били убити по време на престрелка на 5 март между служители на реда на Нагорни Карабах и азербайджанските военни, а руските миротворци са спрели сблъсъка.

"В 10:00 часа на 5 март 2023 г. в района на селището Дюкянлар военнослужещи от въоръжените сили на Република Азербайджан обстреляха автомобил със служители на реда на Нагорни Карабах. В резултат на това при сблъсъка са загинали трима души и е ранен един служител, който е бил в колата. От азербайджанска страна загубите са: двама загинали, един ранен", се съобщава в бюлетина на руското МО за дейността на руските мироопазващ контингент в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

"С усилията на руските миротворци сблъсъкът беше прекратен", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че по този факт командването на руския мироопазващ контингент съвместно с азербайджанската и арменската страна провеждат разследване.

Припомняме, че в неделя Армения отрeчe да изпраща оръжие в Нагорни Карабах.

Твърденията на Азербайджан за транспортиране на оръжие от Армения до Нагорни Карабах не отговарят на истината. Това се казва в изявлението на Министерство на външните работи.

В него се настоя международната общност да осъди действията на Азербайджан във връзка с инцидент в неделя, довел до жертви.

Необходимо е да бъде изпратена международна наблюдателна мисия, поиска Ереван.

в края на февруари, Азербайджан разкритикува неефективността на онлайн дипломацията относно мирния договор с Армения и призова Ереван да се върне на масата за преговори.

Преди това, Върховният съд на ООН нареди на Азербайджан да премахне блокадата от Лачинския коридор - единствения път между Армения и етническия арменски регион Нагорни Карабах в Азербайджан, който допълнително подхранва напрежението между двете страни.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арменец

    3 10 Отговор
    Има руско турски план за поделянето на Армения.Войната от 2020 беше част от този план.Русия се направи на ударена и остави Турция да се разправи с Армения.Втората част включваше разделяне на Армения между Русия и Турция.САЩ спряха този план и дадоха гаранции за сигурност на Ереван.Единствените гаранции който значат нещо в днешния свят.
  • 2 Taka така

    10 2 Отговор
    Карабах е Азърбейджан