Last news in Fakti

7 Март, 2023 10:30 622 0

Шестима войници загинаха в размириците в Перу

  • войници-
  • протест-
  • перу-
  • протестиращи

Министерството на отбраната съобщи, че войниците са били нападнати от хора, въоръжени с прашки и пръчки, по време на демонстрация срещу правителството на президента Дина Болуарте в град Илаве в района на Пуно

Шестима войници загинаха в размириците в Перу - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима перуански войници се удавиха, след като скочиха в ледена река, бягайки от протестиращи в южната част на страната, информира Ал-джазира,

Министерството на отбраната съобщи, че войниците са били нападнати от хора, въоръжени с прашки и пръчки, по време на демонстрация срещу правителството на президента Дина Болуарте в град Илаве в района на Пуно.

Телата на войниците бяха извадени от река Илаве, приток на езерото Титикака на границата между Перу и Боливия. Други петима войници са претърпели хипотермия след опит да прекосят реката.

Пуно беше епицентърът на протестите, които избухнаха през декември, когато тогавашният президент Педро Кастильо беше отстранен и арестуван, след като се опита да разпусне парламента и да управлява с указ.

От началото на протестите повече от 50 души загинаха, а около 1300 бяха ранени, почти половината от тях членове на силите за сигурност.

Поддръжниците на Кастильо настояват за оставката на Болуарте, разпускане на парламента, незабавни избори и нова конституция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА