Last news in Fakti

7 Март, 2023 14:10 1 878 3

Болниците в Румъния затварят цели отделения

  • румъния-
  • болници-
  • персонал-
  • отделения-
  • лекари

Поради липса на персонал

Болниците в Румъния затварят цели отделения - 1
Източник: БГНЕС

Все повече болници в Румъния затварят цели отделения поради липса на персонал. През последните години в лечебните заведения не достигат 1200 лекари годишно, съобщава "Диджи24".

Осезателна липса на специалисти има в сферата на анестезията, интензивното лечение, психиатрията, кардиологията, радиологията, гастроентерология.

„Много болници са заплашени от затваряне, защото нямат анестезиолог или имат само един, което не е нормално. Този човек не може да има почивни дни“, коментира Дорел Съндеск, председател на Комисията за анестезия и интензивна терапия.

В най-голямата психиатрична болница в Румъния „Проф. д-р Александру Обрегия“ има 120 лекари за 1200 пациенти. Един лекар се грижи за десет пациенти, в някои отделения и за 30.

„В Швейцария например един психиатър е длъжен да преглежда само четири пациенти на ден, не му е позволено да преглежда повече, дори и да иска, има норма“, отбелязва директорът на лечебното заведение Едуард Моцоеску.

От 2014 г. заплатите на лекарите в Румъния са се утроили. Един психиатър в страната взима средна заплата от 3 000 евро на месец. Въпреки това повечето млади специалисти предпочитат да работят в други държави от ЕС, например Франция.

„Там вече има психиатрични болници, в които румънският се говори като втори език сред лекарите“, уточнява Едуар Моцоеску.

Въпреки че заплатите вече не са ниски, лекарите не остават в Румъния, най-вече поради липса на добре оборудвани болници и модерни терапии, отбелязва "Диджи24".

От друга страна управителите на болницата казват, че ако заемат всички позиции, няма да могат да плащат на толкова много служители.

„Имаме 200 работни места. Места, не пари. Ако назначим и 20 процента от персонала, на практика ще плащаме само заплати от бюджета на болницата, което е абсолютно невъзможно“, коментира Беатриче Махлер, мениджър на Института по пневмофтизиология (по белодробни заболявания) „Мариус Наста“.

В периода 2014-2021 г. болниците към Министерството на здравеопазването в Румъния са работили с дефицит от 9845 лекари, информира Диджи24.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    16 2 Отговор
    А у нас се затварят направо болниците.
  • 2 Всичко

    11 1 Отговор
    е в Западна Европа и още заминават !
  • 3 Мамалиги

    8 2 Отговор
    30 години демокрация... БайПън ше им прати доктори, като православни НАТОвци
Новини по държави: