Last news in Fakti

8 Март, 2023 14:45 615 4

Аржентина залага на легалното производство и износ на канабис

  • аржентина-
  • канабис-
  • производство-
  • износ-
  • легална-
  • пазар

страната е напът да създаде цял нов производствен сектор

Аржентина залага на легалното производство и износ на канабис - 1
Източник: Shutterstock

Аржентина е напът да създаде цял нов производствен сектор, съобщава "Ройтерс". Става дума за легално производство и износ на канабис.

През януари Буенос Айрес създаде Агенция по канабиса, която вече управлява над 50 проекта, свързани с изследването и развитието на растението, като целта е скоро да излезе на пазара. "Секторът има огромен потенциал", казва Габриел Хименес, директор на създадената преди два месеца агенция.

Проектите, управлявани от агенцията, са пръснати из цялата страна - "Канава" (Cannava) е в провинция Хухуй, "Агрохенетика Риохана" (Agrogenetica Riojana) - в провинция Ла Риоха, "Биофабрика" (Biofabrica) - в Мисионес, а "Медисинал канабис" (Medicinal Cannabis) - в Сан Хуан.

Аржентина се стреми да създаде вътрешен пазар на канабис с медицински цели, както и да започне да го изнася. Страната разрешава ползването на растението във фармацията и разпореди на застрахователите да покриват рецепти за лекарства на основата на марихуана. Ползването ѝ с "развлекателна" цел обаче остава забранена, съобщи БТА.

Властите в Буенос Айрес се надяват до 2025 г. секторът да създаде 10 000 преки работни места, да генерира 500 милиона долара от вътрешния пазар и още 50 милиона долара от износ, сочи правителствен доклад.

Латиноамериканските държави постепенно разхлабват правилата за отглеждане, разпространение и потребление на канабис. През 2013 г. Уругвай стана първата страна, легализирала марихуаната, а наскоро Парагвай представи законодателство за узаконяване на употребата ѝ с медицински цели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    6 1 Отговор
    Трябва това ценно растение да бъде напълно легализирано! То не носи вреда, а само ползи за хората, животните и цялата екосистема на Планетата! В противен случай ще изпукаме като динозаврите и след милиони години ще бъдем суровина за следващата животинска цивилизация(нечовешка).
  • 2 Забранено

    4 1 Отговор
    Е да се пуши на обществени места иначе е декриминализирана от 2009 година.
  • 3 Уса

    3 1 Отговор
    Българския канабис е най-качествен,но пари и злато в България не се задържат
  • 4 Коментар

    0 3 Отговор
    Никакво легализиране на този боклук в България!
    От това се затъпява и после започват да халюцинират болшевики,комунисти и някакви несъществуващи работи от Втората световна война.
    Безмозъчните са опасни както за себе си така и за околните!
Новини по държави: