Last news in Fakti

8 Март, 2023 15:48 906 7

Британската армия открива база в Далечния север на Норвегия

  • норвегия-
  • база-
  • армия-
  • британска-
  • нато

Местоположението на базата е идеално за възпиране на заплахи в региона

Британската армия открива база в Далечния север на Норвегия - 1
Източник: БГНЕС

Британската армия обяви днес откриването на военна база в Далечния север на Норвегия, за да подсили способностите на НАТО в Арктика на фона на опасенията, свързани с руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Макар граничещата с Русия Норвегия да отказва да приеме постоянни бази за чуждестранни войски, базата "Кемп Вайкинг" ще бъде отворена за период от 10 години северно от Тромсьо и в нея ще бъдат разположени командоси, които ще се обучават за водене на бойни действия в арктически условия.

„Местоположението на базата е идеално за възпиране на заплахи в региона и позволява на Великобритания да реагира бързо, когато е необходимо, за да защити северния фланг на НАТО и своя близък съюзник, Норвегия“, посочи в изявление британското министерство на отбраната.

Тази база, която е близо до норвежки военни бази, ще установи задълго присъствието на британски командоси в района, където хиляда от тях участваха в учения тази зима, предаде БТА.

Изграждането ѝ беше обяснено с „възвръщането на значението на Далечния север като ключов театър на операциите“, което оправдава „новите отбранителни съоръжения за съвременната епоха“.

Скандинавската страна, която има 98-километрова граница с Русия в Далечния север, предостави на Украйна голям брой единици военно оборудване, включително артилерия и боеприпаси, за защита срещу руската инвазия, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    9 3 Отговор
    И в какво ще се представлява тая база ,една табелка и къщичка за гости

    Коментиран от #2

  • 2 земи си vаzелин

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    и иди да провериш
  • 3 МАЯ

    9 2 Отговор
    Спрете агресори! Не се напихте от кръвчицата на милионите невинни жертви по света, заради вашата алчност, да завладявате все повече и повече държави , военните ви бази станаха хиляди, притискате всички държави , упражнявате терор и насилие, мъката ви е за Унгария, но там има истински мъж, който не се продава за пари, не се подава на заплахи! Използвате нещастието сполетяло Турция, не случайно там стана това нещастие и изстрадалият народ на Сирия, пак от американският цинизъм! Господ бави , но не забравя!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трьомсо,Сев.Норвегия

    0 0 Отговор
    Там германците през пролетта на 40-та беха подложени на унищожителен огън от пет английски бойни кораби и уцеляха понеже англичаните трябваше да ги прехвърлят на Дюнкерк.В Трьомсо германците правят метеорологична станция с оглед информация за времето в предстоящата война.Англичаните пратиха бойни кораби да ги изгонят от там,но не успяха.
    Там зиме не замръзва и почти денонощно е тъмно.Лятото няма нощ.
  • 6 Пешо

    1 0 Отговор
    След като ЮК и Норвегия са приятелски държави и не е проблем,що не!По същата логика Куба и РФ също са приятели,и защо РФ да не открият база в Хавана?
  • 7 стария моряк

    1 0 Отговор
    Там е студено бе , ще ви настинат яйчниците!
Новини по държави: