Last news in Fakti

10 Септември, 2013 09:54 1 571 1

Вигенин: Шансът за мир в Сирия нараства

  • кристиан вигенин-
  • сирия-
  • военна операция-
  • химическо оръжие

България би могла да съдейства с военномедицински екипи

Вигенин: Шансът за мир в Сирия нараства - 1
Снимка: БГНЕС

Шансът за мирно решаване на конфликта в Сирия сега стои с още по-голяма вероятност. Това обяви българският външен министър Кристиан Вигенин в сутрешния блок на TV7 - "Добро утро, България".

В понеделник Сирия даде да се разбере, че е готова да предаде химическото си оръжие на ООН. В резултат на това Сенатът на САЩ отложи ключовото гласуване за военния удар. Вигенин обаче изказа съмнение, че заявката на САЩ да не предприема военна намеса в региона означава, че атака няма да има.

Доказателствата сочат, че най-вероятно правителствените сили на Сирия са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ. Дали това обаче е било със знанието на президента Башар Асад, все още не е ясно. Вигенин отново обяви позицията на държавата, че България не бива да участва във военна операция, особено когато тя няма мандат на ООН, нито пък в коалиция на желаещите.

Външният министър допълни, че дори и да имаме мандат от ООН за военен удар, страната ни няма как да се включи във военни действия, тъй като нямаме възможностите за това.

България би могла да съдейства с военномедицински екипи, но най-полезна би била в мирна Сирия в преход, заяви Вигенин и допълни, че за страната ни е най-добре да се възстанови мирът в Сирия, защото така ще отпадне притеснението от бежанските вълни, идващи към нас. Засега в България притокът е умерен в сравнение със страни като Турция и Ливан, които са убежище съответно на 500 000 и 1 000 000 сирийци.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анита

    0 0 Отговор
    прав е кристиян вигенин, дано да има наистина сделка за сирия между великите сили и да не се допусне повече избиване на невинни хора!!