10 Март, 2023 11:20 774 4

Колумбия е застрашена от недостиг на храна и лекарства заради стачкуващи миньори

  • колумбия-
  • храна-
  • лекарства-
  • миньори-
  • стачка-
  • криза

Блокадата по пътищата от така наречената миньорска стачка в района на департамента Антиокия доведе до недостиг на храна и лекарства в тази част на страната, както и до затруднено преминаване на колите за спешна помощ и затваряне на предприятия

Колумбия е застрашена от недостиг на храна и лекарства заради стачкуващи миньори - 1
Снимка: Shutterstock

След осем дни на миньорска стачка в Колумбия, правителството иска да стигне до споразумение с организаторите на протестите, пише днес местният ежедневник "Еспектадор".

Блокадата по пътищата от така наречената миньорска стачка в района на департамента Антиокия доведе до недостиг на храна и лекарства в тази част на страната, както и до затруднено преминаване на колите за спешна помощ и затваряне на предприятия.

Демонстрантите смятат, че са нарочени от полицията и протестират срещу възобновените полицейски акции срещу миньорската дейност, която според министерството на отбраната финансира престъпни групи. В резултат на тези полицейски акции са унищожени девет дрегери, които според министъра на отбраната "са носели богатства за нелегалните въоръжени организации".

В сряда колумбийският президент Густаво Петро изпрати делегация от петима заместник-министри и група от експерти, за да разговарят с представители на стачкуващите, които обаче вчера напуснаха преговорите, заявявайки, че искат да разговарят със самите министри.

Министърът на околната среда и устойчивото развитие Сусана Мухамад, министърът на отбраната Иван Веласкес и министърът на вътрешните работи Алфонсо Прада ще се срещнат с представителите на стачкуващите, за да се опитат да постигнат споразумение и да сложат край на протестните действия.

Около 300 000 души, живеещи в 12 общини, са засегнати от тази стачка, каза Прада и добави, че недостигът на храна и медикаменти поставя жителите на тези общини в уязвима позиция.

Няма да има диалог с протестиращите, докато пътищата не бъдат отблокирани и докато хуманитарната помощ не стигне до населението, подчерта вътрешният министър.

"Докато продължават блокадите, вероятността да се върнем на масата за преговори е нулева“, заключи той.

Основният въпрос, който правителството иска да повдигне на преговорите, е узаконяването на миньорската дейност или създаването на така наречения миньорски район - специална зона, в която да се извършва регламентирана миньорска дейност и в която да се защитават правата на работниците и да се опазва околната среда.

Заради големите количества живак, които се изхвърлят от мината в река Каука, е от изключителна важност да се въведат промени, които да гарантират опазването на околната среда в региона. Това ще бъде от полза и за населението на засегнатите общини, обясни министърът на околната среда.

"Незаконната миньорска дейност е неприемлива и пагубна за околната среда. Трябва да намерим изход, за да спре разрушаването на района и замърсяването на реките, и да продължи цялостното развитие", отбеляза управителят на департамента Антиокия Анибал Гавирия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ,,Ze екипа искат до последният укро

    6 0 Отговор
    КИНЖАЛИТЕ им разкатаха фамилиите на НАТОВЦИТЕ. След удара по Натовския команден център във Лвов днес се уточняват списъците на кои американски семейства да пращат съболезнования
  • 2 и кирококорелите ще ни оставят гладни

    4 0 Отговор
    щом и храната се копаела в мините
  • 3 Гошо

    3 0 Отговор
    Е що у Колумбия , не трябваше ли във Венецуела да е така
  • 4 Сандо

    1 1 Отговор
    Ще си избират ляв президент,ще си подобряват отношенията с Венецуела,ще се цепят от янките,а?На ви сега стачки!Да напомнит ли класиката с преврата в Чили?!