10 Март, 2023 14:30 599 2

Бившият президент на Перу остава в затвора за 36 месеца

  • затвор-
  • перу-
  • педро кастильо-
  • предварително задържане

Решението на съда е свързано с обвиненията в организирана престъпност, търговия с влияние и съучастие в тайно споразумение, извършено по време на бурния престой на Кастильо на пост

Бившият президент на Перу остава в затвора за 36 месеца - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Перу удължи срока на предварителното задържане на бившия президент Педро Кастильо от 18 на 36 месеца. Държавният глава бе арестуван за незаконен опит за разпускане на Конгреса през декември, информира Ройтерс.

Решението на съда е свързано с обвиненията в организирана престъпност, търговия с влияние и съучастие в тайно споразумение, извършено по време на бурния престой на Кастильо на поста.

Мандатът на сваления ляв президент бе белязан от безпрецедентна смяна на министри и почти постоянни вътрешни борби с Конгреса, доминиран от консервативни законодатели.

По време на виртуално изслушване Кастильо категорично отрече да е лидер на или част от организираната престъпност.

Съдът също постанови три години предварителен арест на Хуан Силва, бивш министър на транспорта на Кастильо, който се укрива от миналата година. Бившият министър на жилищното строителство на Кастильо, Гейнер Алварадо, остава на свобода за момента.

Бившият президент и двамата му министри са обвинени в участие в схема за подкупи, свързана с изграждането на мост, както и в закупуването на гориво за държавната петролна компания Petroperu.

Кастильо е разследван и по обвинения в бунт и заговор във връзка със събитията, довели до свалянето му от власт на 7 декември 2022 година.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам само

    5 0 Отговор
    нали в краварника уж е върхвенство на закона - бай дъно и синчето му кога? а е вс не е ли върховенство на закона - еврокомисарката ваксинаторка дер лайен кога?
  • 2 Няма

    4 0 Отговор
    лабаво при индианците !