Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Март, 2023 06:10 1 875 34

Руският патриарх Кирил отправи призив до папата и ООН заради Украинската православна църква

  • патриарх кирил-
  • русия-
  • украинска православна църква-
  • оон-
  • папа франциск

В петък Киев разпореди Украинската православна църква да напусне манастирския комплекс, който заема

Руският патриарх Кирил отправи призив до папата и ООН заради Украинската православна църква - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова папа Франциск и други религиозни лидери да убедят Украйна да спре с кампанията си срещу свързаната с Русия църква в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В петък Киев разпореди Украинската православна църква да напусне манастирски комплекс, който заема. Това бе поредната стъпка срещу църквата, която украинското правителство определя като проруска и като сътрудничеща с Москва.

Още новини от Украйна

Патриарх Кирил призова религиозните лидери и международните организации да положат всички възможни усилия, за да предотвратят принудителното затваряне на манастира, което ще доведе до нарушение на правата на милиони украински вярващи.

Кирил подкрепя силно руската инвазия в Украйна. Украинската православна църква заявява пък, че е прекъснала връзките си с Русия и с Московската патриаршия и че е жертва на политически лов на вещици.

От октомври службите за сигурност на Украйна редовно извършват претърсване на църкви на Украинската православна църква, налагат санкции на епископите ѝ и на финансовите ѝ поддръжници и започнаха разследване срещу десетки нейни духовници.

Патриарх Кирил заяви, че е достойно за съжаление това, че правата и свободите на украинските вярващи са крещящо нарушавани.

Освен до Франциск Кирил е адресирал апела си и до Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби, както и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и до върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

Украинското министерство на културата заяви, че Украинската православна църква има срок до 29 март да напусне манастирския комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намираше централата ѝ.

Повечето от украинските православни принадлежат към Православната църква на Украйна, която бе създадена преди четири години чрез обединението на независими от московската власт църковни клонове.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 20 Отговор
    След Схизмата от 1056 Православието е враг на западналите! Нищо не се е променило, няма и да се промени. Дугин ясно е написал в 4тия път, защо и как.

    Коментиран от #3

  • 2 Урюрвкос

    16 16 Отговор
    какво означава " свързаната с Русия църква", Според руската Конституция всички религиозни организации било то православни, католически, будистки, и т.н. са отделени от държавата. Ако погледнем в тубата майдана в Киев 2014г. добре се вижда как преди да тръгнат отрядите по 10-20 човека да палят и чупят минава един поп и ги ръси с вода. След проверка се оказа че са католически попове от Лвов. Новата църква на Порошенко се пръкна след като двама канадски екзарха подготвиха документ за самостоятелна уния който при подписването беше заменен със друг и сега Киевската-Печорска лавра може да стане официална резиденция на Вартоломей.

    Коментиран от #12

  • 3 Известно е, че

    34 22 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Дугин е идеолог на неофашиза в Русия, който изповядва сегашния режим. А Кирил не е никакъв православен, а КГБ служител (официално).
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прокопий

    23 13 Отговор
    А, Гундяйката от КГБ плачка нещо, да не му е спрял Ролекса.
    Тия орки извратиха православието и обърнаха Йисусовото учение с хастара навън, но бог вижда!
  • 6 Мдаа..

    11 14 Отговор
    Прекрасно е че сатанистите веднъж-завинаги се отделят от Православието,а Франческа от Ватикана въобще няма Право да стъпва на "несатанинска" земя! Само до Киiв,поне тази година!
  • 7 ФРГ

    21 16 Отговор
    Тая КГБ-ейска мрша Гундяев - кървавият патриарх на Путята, е за убиване ...
  • 8 дядото

    18 15 Отговор
    този проблем няма да бъде решен от оон и папата.решението му се крие в шойгу и героизма на руските войници

    Коментиран от #22, #24

  • 9 тъп_сайт

    18 14 Отговор
    рашките май не разбират,че са мразени от цивилизования свят и никой не ги иска за нищо

    Коментиран от #15

  • 10 руски десидент

    18 12 Отговор
    На този "патриарх-генерал" в армията на фашиста–терорист престъпника Путин
    господ му е запазил место в най тплото место в ада.

    Коментиран от #20

  • 11 Московакит поп Кирил от КГБ

    18 10 Отговор
    дойде в София преди 3 години да нахока публично българският президент Радев пред камерите на цял свят. А вицето падна на колене да му целува ръце, след което раздаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони.

    Коментиран от #13

  • 12 Глупаци

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Не се напъвай излишно. А се оплачи на папата 😁😁😁
  • 13 Щсдд

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Московакит поп Кирил от КГБ":

    А да забравил съм как летеца се сниши 😁
  • 14 коментар

    11 5 Отговор
    КГБ възпитаника що не си гледа божиите работи
  • 15 мммда

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "тъп_сайт":

    Бате ела да видиш колко е цивилизована сега Германия, нищо общо няма с времето от преди 15-20години. Анархия, корупция(от 2-3 седмици всеки ден нов скандал), половината може и повече от децата излизат полу или изцяло неграмотни от училищата, бездомните се увеличават навсякъде по градовете. Хората вече са си изгубили почти всички права, остава им правото само да работят. Вървят към чист комнизм с постоянни нови и нови ограничения от около 2 години насам. За това нищо не се споменава от нашите медии, за тях на запад цъфтят въпреки все по големите протести почти всяка седмица по големите градове.
  • 16 Йеронимус БОШ

    14 7 Отговор
    Някой спомня ли си как ДЕМОКРАТИЧНИЯ свят реагира на преврата на Майдана. Когато шпиц команди от облечени в черно мъже хвърляха през прозорците противниците си , горяха ги и ги застрелваха ! Още повече , че го даваха по всички медии. И какво направиха ЧЕСТНИТИ и МИРОЛЮБИВИ страни ? Нищо ! И кой дойде на власт след този кървав преврат ?

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Арменски поп

    5 4 Отговор
    Кирчо , оплачи се на мен.
  • 19 Българин

    7 9 Отговор
    Този мерзавец и ченге на КГБ, путинист и сатанист трябва да бъде заклеймен от целия свят.
  • 20 Абе

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "руски десидент":

    Първо Господ се пише с главна буква, второ "не съдете ,за да не бъдете съдени":)Всеки сам си преценява извратените от запад с 32 та пола и правещи войни в цял свят или другите ,които нямат и морално право да оставят на геноцид собствените си хора в подарените земи ,кои са в сделка с дявола всеки сам ще прецени:)

    Коментиран от #26, #34

  • 21 легенди и митове

    0 0 Отговор
    Патриарх Траян има дакелови уши.
  • 22 второкласник

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "дядото":

    Толкова са героични , че ги трепят като мухи! И каква е заслугата на Шойго- никаква!
  • 23 Мнение

    8 4 Отговор
    В Укроленд е узаконена Сатанинската църква през 2016-та.Въобще не става въпрос кой е православен,кой е католик.Сатанистите не правят никаква разлика между католически църкви,православни църкви,джамии или синагоги.Целта на сатанистите е да има хаос, кръв и да унищожат човечеството.

    Коментиран от #25

  • 24 Бай Градски

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "дядото":

    Деде ,еленовъда и руската армия, която стана за смях пред целия свят няма да решат проблема .Той се решава другаде в пред вид на други обстоятелства!
  • 25 Друго мнение

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение":

    Този Гундяев се кръсти само пред две икони, пред св. Сталин и св. Ленин

    Коментиран от #32, #33

  • 26 Даа бе

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Абе":

    Само на запад са извратените, а тези от изток са слезли ангели от небето............смях...........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Защо не мога да напиша думите на Соломон Паси " Май....та му на православието" Целта е всички да ви направят католици. Трън сте в очите на Запада с това православие. Гък няма да кажете. Толкова сте наведени. Помня как ревяхте преди 30 години " Никога в НАТО" Сега вижте къде сте.
  • 29 РЕАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Йеронимус БОШ":

    Помня как на Майдана бяха хванали едно младо момче протестиращите. Всичко беше на кадри на Българска телевизия. Не помня журналистката. Без да се притесняват извадиха нож и казаха. Сега ще видиш, какво ще ти се случи " Избутаха момчето в друга стая. Нашата журналистка беше пребледняла от страх.
  • 30 За мишките и хората

    2 2 Отговор
    Първо: казва се Киево-Печерска лавра. Знам как доста тук се опитват да порусийчват възможно най-много украински реалии, но дори на руски пещера не е печОра.
    Второ: след като Българската и Гръцката патриаршия отказаха да се намесят в посегателството на руската патриаршия към църквите и комплексите на Украинската митрополия, крайно време е тези въпроси да бъдат уредени. При подобни военни обстоятелства е напълно резонно украинците да потърсят или независимост на Църквата си, или да останат под нечие друго попечителство.
  • 31 Руският кенеф

    4 0 Отговор
    Се разпада, изпада в пълна изолация.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 И още

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Друго мнение":

    Едно мнение .
    Кръсти се и пред една КГБ икона .тоя Гундяев.
    Путлер се нарича .
    Все пак са и двамата КГБ отрочета .
  • 34 Я кажи

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абе":

    Колко пола има и в Раша .
    Там са още по зле .
    Недей забравя ,че начело на Кенефа седи един Доказан Педйгрии .
    Пословична е любовта му Ботокса към малки момченца в Бункера .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания