Last news in Fakti

14 Март, 2023 15:00 687 7

Серджо Матарела: Сушата е причина за засилване на миграцията

  • серджо матарела-
  • италия-
  • кения-
  • уилям руто-
  • найроби-
  • ес-
  • европа-
  • африка-
  • миграция

"Сушата, предизвикана от промените в климата, създава огромни трудности", каза Матарела след днешната си среща с президента на Кения Уилям Руто в Найроби

Серджо Матарела: Сушата е причина за засилване на миграцията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Серджо Матарела каза, че сушата е причина за увеличаване броя на бежанците и мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа, предаде агенция АНСА.

Матарела заяви това по време на визитата в Кения. Там италианският президент призова и за действия за борба с кризата, породена от климатичните промени, за да се разреши основната причина за този проблем.

"Сушата, предизвикана от промените в климата, създава огромни трудности", каза Матарела след днешната си среща с президента на Кения Уилям Руто в Найроби.

"Сушата създава продоволствена криза, която дава допълнителен тласък на миграцията. Този въпрос е от централно значение. В Европа също има суша. Правителството (на Италия - бел. ред.) се ангажира с борбата срещу промените в климата в своята програма и Италия от известно време предупреждава за необходимостта от сериозни и конкретни действия", отбеляза италианският президент.

"Боли ни, че някои държави искат да отложат разрешаването на проблема. Няма повече време. Борбата срещу климатичните промени трябва да започне веднага", каза той.

Връщайки се към темата за миграцията, Матарела призова ЕС да направи повече, за да снеме тежестта от страните, които по географски причини са изложени на по-голям риск, на първо място и преди всичко Италия.

"Равнището на сътрудничество с Кения е за пример и това е модел, който може да бъде възпроизведен навсякъде", каза италианският президент.

"Общите проблеми могат да се разрешат ефективно чрез сътрудничество. Стремим се към сътрудничество с държавите, от които идват мигрантските потоци, но знаем, че историческите причини и нарастващите размери на миграцията не могат да се посрещат от една единствена страна, а да бъдат разрешени само с ясни, добре организирани европейски действия, които се заемат с проблема чрез системни действия", каза Матарела.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амиии

    3 0 Отговор
    Като французите правете молитва за дъжд. Нещо грешно ли правите? Що ли? Замислете се.
  • 2 Винаги

    3 0 Отговор
    има причини , но Европа не е разтегателна !
  • 3 Мдаа

    5 0 Отговор
    Вчера "Вагнер" ви беше виновен за миграцията, днес се поправихме..
  • 4 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Умен е като куца мравка! Бежански поток има, защото краварчето запали Близкия изток, за да Краде петрол бе. Нали меркелица ги покани, тоя не е праведен от сектата на атлантиците нещо.
  • 5 123456

    2 0 Отговор
    а промените в климата кой ги предизвика ! Продължавайте да сечете горите и да гърмите ядрени бомби и да горите нефт и чакайте да се оправи природата ! Алчност и пак алчност !
  • 6 Ген. Гурко

    3 0 Отговор
    Вземете си ги всичките при вас на мокро, щом там е сухо. Ще ви отиват много на изящните паметници. Кретени! И да ги храните и гледате добре, а те са плодовити и благодарни и ще ви се отплатят пребогато на вас и поколенията ви.
  • 7 хммм

    1 0 Отговор
    Toя е национал-социалист. Мени си мнението от вчера за днеска. Да не е вземал уроци от Борисов или Радев?