Last news in Fakti

16 Март, 2023 07:25 2 149 18

Решаващ момент за Макрон

  • франция-
  • решаващ-
  • макрон-
  • пенсионна реформа-
  • гласуване

Предложението за реформа на пенсионната система на Франция ще бъде подложено на гласуване в парламента днес

Решаващ момент за Макрон - 1
Източник: БГНЕС

Предложението за реформа на пенсионната система на Франция, което предизвика масови протести и стачки от началото на годината, ще бъде подложено на гласуване в парламента днес - решаващ момент за президента Еманюел Макрон.

Това коментира АФП, предаде news.bg.

Сенатът и долната камара на Националното събрание трябва да проведат гласувания по закона за повишаване на пенсионната възраст до 64 години, като правителството на малцинството на Макрон зависи от подкрепата на опозиционната партия Републиканците (LR).

След месеци на преговори "всички искат да настъпи моментът на истината", заяви за АФП високопоставен представител на партията "Ренесанс" на Макрон при условие за анонимност. Той призна, че съществува риск "да загубим".

Подкрепата в горната камара на Сената изглежда почти сигурна, но мнозинство ще бъде по-трудно да се намери в раздробената Асамблея и крайната победа или загуба може да се сведе до шепа гласове.

"В моята група, както и в управляващата партия, има някои депутати, които не искат да гласуват за тази реформа", призна в сряда вечерта най-високопоставеният депутат от партията на републиканците в Асамблеята Оливие Марлеи.

Правителството твърди, че увеличаването на пенсионната възраст, премахването на привилегиите за някои служители в публичния сектор и затягането на критериите за получаване на пълна пенсия са необходими, за да се предотврати натрупването на големи дефицити.

Ако министър-председателят Елизабет Борн не успее да намери работещо мнозинство в парламента в четвъртък, тя може да използва правомощието, съдържащо се в член 49, параграф 3 от конституцията, което ѝ позволява да прокара закона без гласуване.

Според анализатори обаче прокарването му по този начин с указ ще лиши нея и Макрон от демократична легитимност и ще изложи правителството на вот на доверие, който то може да загуби.

"Не искаме 49,3", заяви в неделя говорителят на правителството Оливие Веран. "Искаме да има положителен вот за този законопроект."

Макрон се срещна с Борн и висши министри за последни разговори в сряда вечерта, за да обсъди стратегията преди гласуването, което може да се окаже повратна точка за втория му мандат.

Ако реформата бъде гласувана, един от въпросите ще бъде дали профсъюзите и демонстрантите ще продължат протестите и стачките си, или движението ще угасне - нещо, което се наблюдаваше при предишни противопоставяния с профсъюзите.

"Това е последният вик на работещите, които казват, че не искат да се пенсионират на 64 години", заяви пред репортери ръководителят на профсъюза CFDT Лоран Берже, който се присъедини към шествие по време на общонационалните протести в сряда.

Политическите последици от гласуването на реформа, на която се противопоставя по-голямата част от населението, също са несигурни за Макрон и страната като цяло.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен и крайнолевият популист Жан-Люк Меленшон се надяват да се възползват от непопулярността на Макрон.

От началото на годината синдикатите оказват съпротива срещу плановете, като организират някои от най-големите демонстрации от десетилетия насам, чиято кулминация беше миналия вторник, когато по улиците излязоха около 1,28 милиона души.

Те твърдят, че реформата ще бъде в ущърб на хората с ниски доходи, работещи физически професии, които обикновено започват кариерата си рано, и ще ги принуди да работят по-дълго от висшистите, които са по-малко засегнати от промените.

В резултат на стачката на общинските сметосъбирачи в Париж през последната седмица по улиците са се натрупали около 7000 тона несъбрани отпадъци, които привличат плъхове и притесняват туристите.

Стачката, засегнала около половината от районите на града, беше удължена до 20 март, а частната фирма за събиране на отпадъци Derichebourg извърши извънредно събиране в някои от най-засегнатите райони.

Но Derichebourg заяви в сряда, че ще спре да се намесва след заплахите на стачкуващите "да блокират входовете и изходите на нашия обект, ако продължим да събираме по здравословни причини, които са законни", заяви пред AFP изпълнителният директор на компанията Томас Дерихебург.

Въпреки че министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин призова парижките градски власти да разпоредят на работниците да се върнат на работа по здравословни причини, кметът социалист Ан Идалго отказа, като в сряда написа, че протестите са "справедливи".

На други места работници от синдиката CFE-CGC в Южна Франция заявиха в сряда, че са прекъснали електрозахранването на президентския остров в Средиземно море, използван от Макрон за лятната му почивка.

През последните шест седмици стачките засегнаха влакове, училища, обществени услуги и пристанища.

Проучванията на общественото мнение показват, че две трети от французите са против пенсионната реформа и подкрепят протестното движение.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макро

    30 0 Отговор
    на френско арго/жаргон/ означава сутеньор..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    35 2 Отговор
    Тоя я да взима влака за Киев и да се обади по телефона на Путин , толкова световни проблеми го чакат и най вече "зелени сделки"
  • 4 Електрон

    37 0 Отговор
    Глобалният капитал настърва яко.
  • 5 Решаващ момент за Макрон

    35 0 Отговор
    таратанци. Пак ще има демократични лъжи и демократични измами с демократични гласове , които народа ги п..ва демократично , но трябва да не се стачкува демократично.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 .......

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Учи":

    Луи 16 да е.....и автоматичния редактор!
  • 8 Конфликт на интереси

    23 0 Отговор
    Макарон си прави личн законче, с което да докаже на света, че не е женен за пенсионерка. Параван за геронтофилията.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Търновец

    10 0 Отговор
    Генерал Шарл де Гол беше голям Французин и Европеец а Макрон е топ в банка Ротшилд - и милиарди отиват за Украина, и безусловна подкрепа за Израел, Макрон прави Тел Авив столица на ЕС
  • 13 Чичак

    2 0 Отговор
    член 49, параграф 3 от конституцията, който позволява да се прокара закона без гласуване е пример за фашистки закон ! Пример за атлантически фашизъм . От края на втората световна война един път е прилаган. При бюджета за 2023 г и сега за втори път. Ако депутатите са против, единственият вариант заложен в него е моментално разпускане на парламента.
  • 14 Чичак

    5 0 Отговор
    Обстановката във Франция е революционна. Очаквам вълна от вътрешен тероризъм и политически убийства.
  • 15 Гюргу

    4 1 Отговор
    Дреме му на Макарона, нали баба му Бриджит е вече пенсионерка…
  • 16 Чичак

    3 0 Отговор
    Докладът на Oxfam за глобалното неравенство от миналия месец показа, че най-горният 1 процент от обществото е източил 63 процента от цялото създадено богатство, или повече от 26 трилиона долара, през 2020–2021 г. Франция, чийто борсов индекс CAC-40 отново достигна рекордни печалби от 172 милиарда евро миналата година, в момента е дом на най-богатия човек в света Бернар Арно. Подсилено от спасяването на банки от Европейския съюз (ЕС) на стойност няколко трилиона евро, богатството на Арно на фондовия пазар нарасна от 85,7 милиарда евро през 2020 г. до 213 милиарда евро през 2023 г.13 милиарда евро, които Макрон иска да намали от общите годишни разходи за пенсии, са по-малко от една трета от годишното увеличение на личното богатство на Арно (42 милиарда евро) от началото на пандемията COVID-19.
  • 17 Чичак

    8 0 Отговор
    Но в същото време Макрон безразсъдно изпраща танкове и всякакво оръжие в Украйна, и повишава френските военни разходи с близо 100 милиарда евро до 413 милиарда евро за периода 2024–2030 г. След това той цинично твърди, че намаляването на пенсиите е „незаменимо“ за „спасяването на системата“ от държавен фалит. Разбира се той обвини за това руския президент Владимир Путин: Макрон защитава исканията на управляващата класа както във всяка империалистическа страна, включително и България. В редакционната си статия от вторник „Защо Франция се нуждае от пенсионна реформа“ Wall Street Journal повтори аргументите на империалистическата буржоазия при избухването на двете световни войни от миналия век: Воденето на война между великите сили изисква драстично намаляване на жизнения стандарт на работниците........ Правителствата в България правят същото !
  • 18 свърши тая, тая клика дезуправляващи да

    3 0 Отговор
    ...да лъжат, че нЕмало пари за пенсии и други социални разходи , докато в същото време навсякъде , увеличават със стотици милиарди "помощите" за украина - оръжия и прочее..тука се случва същото, държавата вчера вика тая тука от измекярското служебно анти-правителство, ч е трябвало всички разходи в държавата да се орежат, били сме в краен дефицит, а в същото време тече среща с некъв евроатлантически фюрер за увеличаване на разходите за производство за оръжия за украина
Новини по държави: