Last news in Fakti

16 Март, 2023 14:46 870 5

Над 40 000 души протестираха днес в Гърция

  • гърция-
  • катастрофа-
  • влак-
  • протест-
  • загинали

Най-големият протест досега беше на 8 март

Над 40 000 души протестираха днес в Гърция - 1
Източник: БГНЕС

Над 40 000 души отново протестираха днес в Гърция като част от обща 24-часова стачка заради влаковата катастрофа, в която загинаха 57 души, предаде "Франс прес".

По улиците на Атина в различни шествия се включиха около 25 000 души.

В Солун, откъдето бяха голяма част от жертвите, около 8500 души също протестираха днес по обяд.

Най-големият протест досега беше на 8 март, когато в цялата страна протестираха 65 000 души, за да потърсят отговорност от премиера Кириакос Мицотакис. Тогава се стигна до сблъсъци с полицията, а същевременно имаше и стачки. Масови протести в цялата страна имаше и в неделя.

„Няма да спрем да протестираме, докато отговорните за тази трагедия не бъдат наказани“, каза Зоуи Константиниду, студентка по философия. „Не ги е грижа за живота ни“, добавя тя, докато недоверието към правителството на консерваторите продължава да расте, отбелязва "Франс прес".

24-часовата стачка, свикана от най-големите гръцки синдикати в частния и държавния сектор, спря обществените услуги и затвори държавните училища. Всички полети спряха между 00:01 ч. и полунощ местно време на 16 март, като са позволени само аварийни полети и полети за търсене и спасяване. Таксиметровите шофьори в Атика взимат участие в стачката и преустановиха работа. Няма да се движат и градските автобуси и тролеи.

По заповед на гръцката полиция са затворени метростанциите в центъра на Атина. Линия 1, 2 и 3 на метрото ще се движи от 10 сутринта до 14:35 часа. По време на стачката няма да се движат и автобусите в Солун, освен нощната автобусна линия на летището (Ν1) и специалните услуги за хора с увреждания. Също така спират работа автобусите пуснати вчера от гръцкия железопътен превозвач „Хеленик трейн“, които заместваха спрения железопътен транспорт.

Полетите до и от Гърция спират, а корабите остават в пристанищата днес заради днешната стачка, съобщи "Ройтерс".

Това е най-новият от поредицата протести след челния сблъсък на пътнически влак с повече от 350 пътници, повечето от тях студенти, с товарен влак в долината Темпе, Централна Гърция. Железопътните работници организираха множество стачки. Протестиращите, обвиняващи консервативното правителство и политическата система на страната, че си затварят очите за призивите на синдикатите във връзка с недостатъчните мерки за безопасност в гръцките железници.

Искаме заедно да изразим нашето разочарование от това, което не се случи през годините, но преди всичко гнева от това какво се случи в Темпe, заяви синдикатът на частния сектор Обща конфедерация на труда (GSEE) в изявление.

Няма да допуснем липса на прозрачност, прикриване, отказ от отговорности и забавяния, до които да доведат до забрава, се казва в изявлението, като се призовава правителството да предприеме действия и да предотврати ново бедствие и се настоява за цялостно разследване на причините за катастрофата.

Във връзка с катастрофата е образувано съдебно производство.

Катастрофата предизвика общественото възмущение. Миналата седмица десетки хиляди се събраха в Атина и други градове в Гърция в най-големите улични демонстрации, пред които е изправено правителството, откакто бе избрано през 2019 г. Министър-председателят Кириакос Мицотакис, чийто мандат изтича през юли и който се очаква да свика избори до май, се извини за катастрофата и обеща да наеме още персонал и да подобри железопътния сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

Трябва да спечелим тази война, заяви Мицотакис тази седмица и добави че е решен да елиминира факторите, довели до катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВаруфакисКраварисВдупакис

    9 1 Отговор
    Венсероемос, другари!
  • 2 Да обаче

    8 1 Отговор
    Мицотака купи Рафаели да пази Гърция от гарите.. . Кво му пука за железниците....

    Коментиран от #3

  • 3 Да обаче

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да обаче":

    Гаргите ..
  • 4 дядото

    3 0 Отговор
    една катастрофа,вярно тежка но изкара гърците на нескончаеми протести и стачки.у нас всяка седмица става по нещо по жп релсите,има и жертви и ранени,но ние търпим като роби,каквито сме свикнали да бъдем
  • 5 Кратун

    2 0 Отговор
    При гърците сега, а у нас кога?Заспали сме и за това ни мачкат.
Новини по държави: