Last news in Fakti

17 Март, 2023 11:08 2 275 39

Китайски компании вече доставят оръжия и бронежилетки на Русия

  • китай-
  • пекин-
  • доставки-
  • оръжия-
  • бронежилетки

Доставките са извършени между юни и декември 2022 г.

Китайски компании вече доставят оръжия и бронежилетки на Русия - 1
Източник: БГНЕС

Китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са изпратили на руски субекти 1000 щурмови пушки и друго оборудване, което може да се използва за военни цели, включително части за дронове и бронежилетки, според търговски и митнически данни, получени от американската редакция на POLITICO.

Доставките са извършени между юни и декември 2022 г., според данните, предоставени от Import Genius.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни отбранителни изпълнители в страната, изпрати пушките през юни 2022 г. на руска компания, наречена "Техкрим“, която също прави бизнес с руската държава и армия. Съобщено е, че пушките CQ-A, моделирани на базата на M16, но обозначени като "цивилни ловни пушки“ в данните, се използват от паравоенната полиция в Китай и от въоръжените сили от Филипините до Южен Судан и Парагвай.

Руските субекти също са получили 12 пратки части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, изпратени през Турция в края на 2022 г., според данните.

Въпреки че митническите данни не показват, че Пекин продава голямо количество оръжия на Москва специално, за да подпомогне нейните военни усилия, те разкриват, че Китай доставя на руски компании недекларирано преди това оборудване с "двойна употреба“ – търговски артикули, които също могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна.

Това е първото потвърждение, че Китай изпраща пушки и бронежилетки на руски компании, и показва, че дронове и части за дронове все още се изпращат въпреки обещанията на поне една компания, която каза, че ще спре бизнеса си в Русия и Украйна, за да гарантира, че продуктите ѝ няма да подпомагат военните усилия.

Потвърждението за тези доставки идва, когато лидери в САЩ и Европа предупреждават Пекин да не подкрепя усилията на Русия в Украйна. Западни служители заявиха през последните седмици, че Китай обмисля да изпрати оръжия на руската армия, ход, който може да промени естеството на сраженията на терен в Украйна, като ги насочи в полза на Русия. Длъжностни лица също са загрижени, че някои от материалите с двойна употреба могат да бъдат използвани от Русия за оборудване на подкрепления, които се изпращат в Украйна в момент, когато Москва отчаяно се нуждае от доставки.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, изпрати части за дронове — като батерии и камери — през Обединените арабски емирства до малък руски дистрибутор през ноември и декември 2022 г. DJI е китайска компания, която така или иначе е под санкции на Министерството на финансите от 2021 г. за предоставяне на китайската държава на дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западния регион Синдзян, цитира "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    50 4 Отговор
    Няма лошо Китай да подкрепя Русия.....краварскята хегемония трябва да бъде разрушена....
  • 2 🦨🦨🦨🦨🦨🦨

    38 2 Отговор
    Русия най големия производител на АК била купувал щурмови пушки. Мн ви е жалка пропагандата
  • 3 да питам

    5 22 Отговор
    А Москвичите спряха ли ги ?! 🤭

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Госあ

    36 3 Отговор
    Това го писах отдавна. За да предотврати ескалацията, Китай нямат друг избор. Предложиха мирен план, слугата от Украйна се хилеше, както се хилеше на Путин когато го предупреди да спре геноцида

    Коментиран от #23, #39

  • 5 След посещението при Пу Си

    4 27 Отговор
    отива при Зеленски да договарят новата китайско-украинска граница. Резултатите зависят много от това дали Пу е дали Сибир на Си !

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    13 0 Отговор
    И полските МИГ 29 може да се използват за военни цели.
  • 8 Госあ

    24 1 Отговор
    Китай отдавна помагат на Русия. Противно на пропагандата на простолюдието, че руското производство зависи от откраднатите чипове от перални (😂😂😂), износа на чипове и алуминий от Китай към Русия се е увеличило драстично през последната година. Освен това, простолюдието гледа само търговията, всъщност научно-техническото сътрудничество е много по важно 😉
  • 9 🦨🦨🦨🦨🦨🦨

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    Москвичите ще ги продава в САЩ имало криза за автомобили в Обора и са потърсили помощ краварите от Москва.

    Коментиран от #17

  • 10 Реалист

    6 1 Отговор
    Във ВМЗ Сопот сглобяват дървените куполи за Абрамс А1 М2 и борови дула за Леопард!
  • 11 Есхач

    15 0 Отговор
    12 тона бронежилетки!?! Искате да кажете до 1500 бр - то не стига за личната охрана на Пирожкин. По- сериозно моля! Пак са оставили някой хлапак да пише пропаганда без надзор от службите. Аматьорщина.
  • 12 Москвича

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    Мосвич е кола за народа, по-евтина от трицилиндрова Дачия.

    Москвич 3 1.5 L4 180кс турбо бензин!

    Коментиран от #20

  • 13 Ха,ха,ха

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "След посещението при Пу Си":

    Си каза, че с Путин срещата ще е очи в очи - присъствено, а с Зеленски - дистанционно от куртоазия и спазване на дипломацията /т. е. да отбие номера/. Това говори за отношението му към двамата на дипломатичен език.
  • 14 Историк

    10 1 Отговор
    Не издържам на проагандата тук и напускам! Накрая ще останат само ботове...Желая на абсолютно всички здраве,за ме бе чест да си общуваме!
  • 15 руZофилията V шOк!

    3 7 Отговор
    1000 пушки им дали. И то копие на М16. Егати подигравката.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 мдаааа

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "🦨🦨🦨🦨🦨🦨":

    Ше се "избият" да ги купуват в США , вервай ми ...

    Коментиран от #22, #27

  • 18 Мандо

    3 1 Отговор
    Въййй и аз имам дрон dji.Това са най яките дронове на пазара в момента . Са ко стаа , ако си купя батерия от козяк ,ще ми избомбят къщата ли ? Боко нал каза ,че и президента го шпионира с китайски дрон преди време ,въй въй въй цъцъцъ
  • 19 Бушидо

    15 1 Отговор
    С банковите фалити и галопиращата инфлация в западния свят сме свидетели на края на хегемонията на нАгло-саксите и евреите
  • 20 да питам

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Москвича":

    Явно не слизаш от него , а ... Я кажи колко е "евтин" .🤭
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 @@@

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "мдаааа":

    Не се съмнявам . Краварите и без това се избиват в училища , детски градини и по улицата , за москвич и идея си нямаш какво ще стане
  • 23 учуден

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    И какъв е мирния план? Да се откажат от собствените си територии. По твоята (руска)теория утре да се откажем от Кърджали защото Турция може да я поиска щото видите ли там говорят турски .

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "учуден":

    Всъщност - не ! Мирният план на Китай беше да се откажат от мераците на краварника за инвазия към Русия. И да заплатят за извършения геноцид над руснаци и бойните действия, която предизвикаха. Както и закриване на всички краварски бази в източна Европа в замяна на суверенитета си. Планът беше много справедлив и за двете страни и по скоро Путин се нуждаеше от уверения да върне освободените руски територии.
  • 25 Байдън

    2 0 Отговор
    Страх ме е, къде ми е медицинския коктейл?
  • 26 Мирния

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "учуден":

    План е копринения път и невижданият икономически растеж който би дошъл, ако си на правилната страна.. Ние традиционно сме н грешната страна. Но може и да не ни се сърдят, ако се концентрираме над вътрешните ни проблеми.
  • 27 алоу ва та та

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "мдаааа":

    Ей не се научихте да пишете на Български, Мутрафонова да ви скалъпи един курс.И без водка -само учене
  • 28 еалиста

    6 0 Отговор
    Факти, Вие май не сте чули, че САЩ,НАТО, ЕС, целият агресивен свят в това число и нашите пишман политици и десните-бесни, въоръжават фашистите украинци! Крайно време беше Китай за застане зад руският народ, агресорите подготвят същият сценарии и на тях! Спрете агресията, спрете злобата и избиването на невинни хора в Донбас! Вие сърца имате ли, явно тези нямат ум и страх от БОГА!

    Коментиран от #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Закон

    1 0 Отговор
    На всяко действие (на едни) има равно протевоположно действие (на други). Лема: глупоста ходи по хората (управници), ето защо и ние сме сред падината НАТО.
  • 31 Радев

    2 0 Отговор
    ... какво мисли по въпроса? Това представлява ли "влизане във войната"?
  • 32 МалкоЛогика

    2 0 Отговор
    На руската армия не и трябват ловни пушки. Тя си има АК. Лъжи на поразия.
  • 33 Сър Пичук

    2 3 Отговор
    Си-то се движи по много тънък лед и това лесно може да върне Китай там, където беше преди 30г...
  • 34 знаещ

    4 0 Отговор
    На първо място трябва да отчетем че русия нямат нужда от помощ така както нямаха нужда от помощ през втората световна война но е нормално държави да ѝ помагат след като воюва с тези които 2014 година избиваха цивилни хора и стотици дечица в донбас който факт удобно се забравя от военнолюбците
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    Тук евтиното е смъртно опасно........При китайските очила,е изгодно,но китайски бронежилетки......Бих предпочел Българските!
  • 36 Ттттъ

    0 1 Отговор
    До виждащият на плитко. Ти гледай американските банки.
  • 37 Украинка от Донбас

    1 0 Отговор
    Нормално, не само Киевска хунта ще получава.
  • 38 Украинка от Донбас

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "еалиста":

    Браво за написаното. Благодаря
  • 39 Надежда

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Чака отговор от Байдьн, дали ще разреши да дойде Си в Украйна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания