Last news in Fakti

18 Март, 2023 04:51 649 10

Кристалина Георгиева се готви за посещение в Китай

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • китай-
  • посещение

Визитата на управляващият директор на Международния валутен фонд в най-многолюдната страна ще се състои от 24 до 30 март

Кристалина Георгиева се готви за посещение в Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще бъде в Китай от 24 до 30 март, съобщиха днес източници от институцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Георгиева ще бъде основният оратор на Китайския форум за развитие на 26 март в Пекин. След това, на 30 март, тя ще говори и на годишната конференция на Форума за Азия в град Боао в провинция Хайнан.

Кристалина Георгиева ще вземе участие и в редица съпътстващи събития и двустранни срещи с местните китайски власти, допълниха източници от МВФ.

Георгиева заминава за Китай, непосредствено сред като новото китайско ръководство встъпи в длъжност след парламентарна сесия по-рано този месец. То включва новия премиер Ли Цян и вицепремиера Хъ Лифън, който замени Лю Хъ като най-високопоставено длъжностно лице в икономическата област.

Георгиева настоява Китай да участва по-пълноценно в осигуряването на облекчения по дълга на държави в затруднено положение, вземали големи заеми от Пекин, като организира през февруари „кръгла маса“ за дискусия по държавния дълг с участието на китайски представители в кулоарите на форума на финансовите лидери от групата Г-20 в Индия.

По-късно Китай се съгласи да осигури конкретни гаранции за финансиране на Шри Ланка. Очаква се това да активира спасителна програма на стойност 2,9 милиарда долара от МВФ за закъсалата островна държава.

Не е ясно обаче, дали Пекин ще предостави подобни гаранции и намаления по главницата на дълговете на други държави, сред които е и Замбия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    8 0 Отговор
    Хехе другарката Сталинка ще посети страната на победилия комунизъм.
  • 2 Урюрвкос

    9 0 Отговор
    без малко да я уволнят когато се изръси че китайския модел на икономика е перспективен

    Коментиран от #4

  • 3 Не е вече

    8 0 Отговор
    най-многолюдната - Факултето с йогите ги надминал с 4-5 милиона,според последни проучвания.БРИКС се превръща в Колос.Това са сводките от Източния Икономически Блок..
  • 4 шегичка

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Отива на крака при новия шеф.
  • 5 Мирко

    8 0 Отговор
    Ще търси пари на заем ли?
  • 6 Да не ходи там

    0 7 Отговор
    Таз как така ще ходи във Китай..да дойде да провери руските марионетки какви работи говорят
  • 7 ако имаше читави хора в тоя свят

    8 0 Отговор
    тая комунистка сталинка щеше да бъде отдавна екзекутирана за престъпления срещу човечеството заедно с началниците си - глобалните банкстери
  • 8 Вирус

    3 0 Отговор
    Я сталинка изпълзя
  • 9 Знаещ

    2 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Комунист при комунист отива. Глобалисти и комунисти един дол дренки.
  • 10 Нашийник

    0 1 Отговор
    Мръсна гадина, която отдавна трябваше да е отстреляна като национален предател. Както и тиквения банкянски бандит, разбира се.