Last news in Fakti

18 Март, 2023 04:56 549 0

Вътрешният министър на Тунис подаде оставка

  • министър-
  • тунис-
  • оставка-
  • тауфик шарфедин

Тауфик Шарфедин напуска поста по семейни причини

Вътрешният министър на Тунис подаде оставка - 1
Снимка: Фейсбук/Al Jazeera English

Вътрешният министър на Тунис Тауфик Шарфедин подаде оставка по семейни причини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той съобщи вчера рред журналисти за решението си, взето на фона на репресии срещу видни представители на опозицията и кампания срещу африканските мигранти, предизвикала гнева на международната общност, отбелязва агенцията.

Тунизийският президент Каис Сайед все още не е обявил кой ще поеме поста на Шарфедин, смятан през определен период за държавника, най-приближен на президента, който обаче, през последните месеци се е появявал по-малко в публичното пространство, уточнява Ройтерс.

В коментар пред журналисти, излъчен по местни медии, Шарфедин споменава, че съпругата му е починала миналата година и че се налага да се грижи за децата си.

Сайед има все по-голям контрол върху силите за сигурност от юли 2021 г., когато свали правителството на Хишем Мешиши, разпусна парламента и пое властта с указ, преди да напише нова конституция, която прие миналата година.

Шарфедин беше вътрешен министър и в правителството на Мешиши, но бе уволнен от него през януари 2021 г., след като отношенията им се влошиха, отбелязва агенцията. Сайед обаче го преназначи, след като уволни Мешиши и пое повечето правомощия.

През последните седмици тунизийските власти са задържали видни представители на опозицията, които обвиняват Сайед в преврат и в заговор срещу държавната сигурност.

Полицията наложи репресии и срещу африкански мигранти, които нямат разрешение за пребиваване в страната, в резултат на което правозащитни групи обвиниха полицията за извършването на стотици арести и за толериране на расистки атаки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА