18 Март, 2023 06:56 1 027 9

Жозеп Борел ще сдобрява Сърбия и Косово в Охрид

  • охрид-
  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • преговори-
  • албин курти

Албин Курти и Александър Вучич се срещнаха на 27 февруари в Брюксел

Жозеп Борел ще сдобрява Сърбия и Косово в Охрид - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел свика за днес в Охрид среща на високо равнище, на която ще бъде обсъдено финализирането на анекса за прилагане на договора с ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, предаде БТА.

Участие в срещата са потвърдили президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. Борел и специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак, който преди срещата в Охрид посети и Белград, и Прищина, ще проведат най-напред отделни срещи с двамата, след което е предвидена съвместна среща, която ще се фокусира върху предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. В срещите, като наблюдател ще участва и специалният представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

В Скопие, преди срещата в Охрид, Борел заяви, че ЕС ще излезе с консолидирана версия на приложението въз основа на срещите в Косово и Сърбия, които Лайчак е осъществил, и изрази надежда двете държави да могат да се споразумеят за крайния резултат. "Анексът за изпълнение ще бъде неразделна част от споразумението, за да е ясно на всички как ще изпълняваме всички разпоредби, които съдържат. Ако успеем да направим това, ще поставим отношенията между Косово и Сърбия на устойчив, дългосрочен, ориентиран към бъдещето път, преодолявайки постоянното управление на кризи, в което се намираме през последния месец. Това ще има ясно положително въздействие върху европейския път на Косово и Сърбия и ще увеличи стабилността на региона. Надявам се, че ще създадем нова динамика и нов импулс за разширяване, което също трябва да бъде от полза за всички в региона", посочи Борел след срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Косово идва в Охрид с надежда за позитивен резултат, каза президентът на Косово Вьоса Османи, а според президента на Сърбия Александър Вучич 18 март няма да е „никакъв съдбоносен ден“.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто през 2008 г. Косово се отдели, а независимостта му бе призната от много западни държави, но не и от Сърбия. През последните години преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на ЕС от 2011 г. насам, не постигнаха особен напредък.

Сърбия обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано преди почти десет години, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като той не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт. В началото на февруари косовският премиер посочи шест условия, за да се създаде ССО в Косово.

Албин Курти и Александър Вучич се срещнаха на 27 февруари в Брюксел с посредничеството на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак. На срещата двамата не подписаха, но приеха европейското предложение за нормализиране на отношенията между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    8 2 Отговор
    Вучич нема да се върже на е.врейските номерца на тоя...пърдън, на европейските...
  • 2 Трудна

    8 1 Отговор
    работа , когато бегло познаваш културата и манталитета , начина на мислене и особеностите им ! Абе , невъзможно !
  • 3 Бай курти

    7 0 Отговор
    След войната в Югославия, международния ред и балансът поддържан след втората световна война отиде по дяволите. Германия се обедини, а източна Европа се разпокъса на малки "независими" членки на ЕС и НАТО.

    Коментиран от #8

  • 4 Запознат

    11 0 Отговор
    Косово се отдели, а независимостта му бе призната от много западни държави, но не и от Сърбия.

    Той и Крим се отдели но независимостта му не беше призната от същите - защо така бе с двойни стандарти. Че даже Крим си беше автономна република и имаше право да проведе референдум а Косово е толкова измислена държава и нямаше право на отделяне. Но НАТО нападна Сърбия и откъсна едно парче от нея - иначе Путин и Русия били агресори.

    Те и ЛНР и ДНР също се отделиха но ги нарекоха "сепаратисти" а косоварите защо ли не ги наричат сепаратисти и какво стана с "ненарушимостта на границите" на суверенна държава - тогава удобно забравиха за "ценностите и светът основан на правила".

    Сега Жозеп Борел щял да помирява Сърбия и Косово - значи тия които откъснаха парче от държавата Сърбия ще я натискат да приеме положението. Защо ли не натискат зеления да приеме положението че Путин завзе една четвърт от държавата му и да приеме положението а наливат пари и оръжия.

    Ето това са евроатлантическите ценности - лицемерие и пропаганда.
  • 5 Намерил

    4 0 Отговор
    къде
  • 6 Тоя Борел да вземе да си сложи

    5 1 Отговор
    ченето!
    Фашисти
  • 7 САЩ командва НАТО (Европейски саюз)

    8 1 Отговор
    Само Путин ще ви оправи
  • 8 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай курти":

    Еми това е целта на запада - той да е обединен а изтока да е разпокъсан на малки държавички. Те и Русия се опитват да разпокъсат и донякъде им се получи с продажника Горбачов и пияницата Елцин ама сега Путин им бърка в за.....

    Можеше да има обединение на двете Германии но Чехия и Словакия трябва да са разделени, България и Македония също трябва да са разделени, Югославия трябва да е разделена. Пуделчетата Литва, Латвия и Естония също трябва да са отделни държави - колкото по-малки толкова по лесно се управляват. Принципа "разделяй и владей" съществува още от римско време - те така англосаксонците навремето са завладели целия свят. Навремето са разделили Индия и Пакистан, Виетнам, Корея и противопоставят един и същи народ един срещу друг - така е сега и в Украйна - бият се руснаци срещу руснаци. Индия и Пакистан и те се бият а да не говорим за двете Кореи. Китай и Тайван е същата работа.

    Те винаги са били против голяма славянска държава на Балканите и се чудя България как още не са я разделили но за сметка на това ни направиха бедни за да не зависи нищо от нас - унищожиха ни армията и промишлеността и младите избягаха така че от 9 милиона вече сме 6 така че постигнаха своето - вече не сме голяма славянска държава.
  • 9 дай му власт и му глей сеира

    3 0 Отговор
    от тоя евросюнгер не става нищо.
    Мъж без топки
Новини по държави: