Last news in Fakti

18 Март, 2023 19:11 1 284 13

Европрокуратура проверява покупката на 600 коли от румънската полиция

  • европрокуратура-
  • покупка-
  • коли-
  • румъния-
  • вътрешно министерство

Покупката на автомобилите е част от по-голяма програма за оборудване на румънската полиция, финансирана с пари от Европейския съюз. В случая става въпрос за сделка на стойност 98 милиона леи без ДДС, тоест около 20 милиона евро

Европрокуратура проверява покупката на 600 коли от румънската полиция  - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура и румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) проверяват договор, сключен между румънската полиция и фирмата Аутомобиле Бавария, за покупката на 600 автомобила BMW, съобщава сайтът на радио Свободна Европа - Румъния, цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че информацията за разследването на Европейската прокуратура е дошла именно от румънската полиция. По молба на Свободна Европа полицията е изпратила официален отговор, в който посочва, че "е предоставила на Европейската прокуратура всички документи, свързани с тази покупка".

Съгласно компетенциите си Европейската прокуратура, ръководена от бившия главен прокурор на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши, може да разследва покупки с еврофондове, ако стойността им надвишава 10 000 евро.

Покупката на автомобилите е част от по-голяма програма за оборудване на румънската полиция, финансирана с пари от Европейския съюз. В случая става въпрос за сделка на стойност 98 милиона леи без ДДС, тоест около 20 милиона евро, отбелязва изданието.

В отговора си до Свободна Европа румънската полиция отбелязва , че споменатите автомобили все още не са получени.

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) също проверява покупката от 2021 г. на полицията, на чиято тръжна процедура се яви само един кандидат след провален първи етап.

Съдебни източници заявиха за Свободна Европа, че НДБК е образувала през есента на миналата година наказателно дело, след като се е самосезирала.

Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла заяви, че е сезирал Европейската служба за борба със измамите и Европейската прокуратура за покупката, направена от полицията, след като анализирал тръжната документация. По думите му тя изглежда така, сякаш е направена с целта да се класира само една фирма, а именно Аутомобиле Бавария.

"Става дума за европейски фондове и тази кражба трябва да бъде разследвана", заяви през септември миналата година Друла.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кьовеши нищо не направи

    14 1 Отговор
    в бг територията!

    Коментиран от #3

  • 2 емблема за синдрома на даун

    10 1 Отговор
    кудруцата на урсулата що не е закичена със синьожълто парцалче в знак на солидарност с тия със синдрома на даун ?
  • 3 Кьоравеши

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кьовеши нищо не направи":

    Е аналога на Каскета на нниво брюкселски корумпета
  • 4 Гориил

    5 1 Отговор
    Клаус Йоханис ще бъде арестуван незабавно.
  • 5 ПИТАМ

    12 3 Отговор
    А тук МВР и МНО купиха от Г. Ганчев 3 хил джипа които бяха за боклука.., за милиони пари. Кой взе подкупва.
  • 6 ЯСНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ

    12 1 Отговор
    .................................................. ЩО НЕ ПРОВЕРЯТ ЦЕЦО НА КАКВА ЦЕНА КУПИ ПРИНТЕРИТЕ ЗА ПОЛИЦИЯТА И КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНАОТА КАСА ДЕТО БОЙКО ГИ ОТКРАДНА ? 1,5 МИЛИАРДА ОТ НАШИТЕ ВНОСКИ ?
  • 7 ВЕРНО ЛИ АМЕРИКАНСКИЯ ДРОН Е ИЗЛЕТЯЛ ОТ

    9 0 Отговор
    РОМАНЯСКА ?
  • 8 Гориил

    10 1 Отговор
    Брюксел прави всички на глупаци.
  • 9 Разследвай

    11 1 Отговор
    крадлата Урсула... Ама в отбора на глобалистите това няма да стане....

    Коментиран от #11

  • 10 Малий

    10 1 Отговор
    На Литекс джипките дето седеха 3 години на пръдището. Държавата ни ги купи на баснословни цени.
  • 11 И тази

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Разследвай":

    е на директно подчинение на ЦРУ.
  • 12 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Тази не е кьовеши а кьоравеши, затова ли правиха толкова голяма реклама защо няма осъдени и затворени политици урсула и на нея ли и осигури светло бъдеще за деца и внуцо само да се снима със сбръчкаеи вежди ли?
  • 13 Гражданин

    1 0 Отговор
    Нашите щяха за тези пари да купят Дачия, а не БМВ !
Новини по държави: