Last news in Fakti

22 Март, 2023 09:00 954 1

Мароко продължава да прилага своята изпреварваща и проактивна политика в борбата срещу тероризма

  • мароко-
  • борбата срещу тероризма-
  • екстремизъм-
  • политика

Мароко участва на регионално и международно равнище в разпространението на добри практики и извлечени поуки, разработени на национално, регионално и международно равнище в борбата срещу насилствения екстремизъм.

Мароко продължава да прилага своята изпреварваща и проактивна политика в борбата срещу тероризма - 1
Снимка: Посолство на Кралство Мароко в София

В рамките на продължаващото прилагане на превантивната и проактивна политика за борба с тероризма мароканските служби за сигурност наскоро арестуваха трима екстремисти, свързани с терористичната организация "ИДИЛ", по подозрение, че са участвали в умишлено убийство в терористичен проект, жертва на който е станал полицай при изпълнение на служебните си задължения.

Според първите данни от разследването заподозрените наскоро са се обявили във вярност на "ИДИЛ" и са планирали да участват в местен терористичен проект с цел сериозно подкопаване на обществения ред и сигурността на Кралството.
Заподозрените са в ареста до провеждането на допълнителни разследвания, които да внесат повече светлина по случая, а именно да идентифицират други потенциални съучастници и да се открият евентуални връзки с международни терористични клетки и организации.

Тези арести са част от постоянните усилия на Кралството за противодействие на тероризма и насилствения екстремизъм, провеждани в рамките на изпреварващ и проактивен подход, основан на прилагането на многостранна и интегрирана стратегия, насочена към предотвратяване на терористични атаки при стриктно спазване на принципите на правовата държава и правата на човека.

Този подход се основава на следните 5 измерения:

Религиозно измерение:

Политиката за управление на религиозните дела в Кралството се основава на факта, че държавният глава, като Повелител на вярващите, има легитимност, която се основава на упражняването на властта в продължение на 12 века. Последиците от тази функция е запазването на религиозните константи и защитата на свободното изповядване на религията, основана на принципите на умерения, толерантен и отворен сунитски ислям.

Сигурност и правно измерение:

В областта на сигурността стратегията, въведена от Мароко за борба с тероризма и насилствения екстремизъм с цел изкореняване на този проблем, който заплашва не само Мароко, но и целия регион на Магреб и Сахел, се основава на предотвратяването на злонамерени действия, бдителност и наблюдение. Този проактивен подход позволи да се предвидят потенциални терористични атаки, да се предотвратят няколко нападения срещу сигурността и стабилността на страната. Беше преразгледана архитектурата на националната сигурност с цел укрепване на управлението на сигурността на Кралството и в изпълнение на разпоредбите на Конституцията, в която са залегнали принципите на демокрацията и зачитането на правата на човека и върховенството на закона.
За тази цел през март 2015 г. Мароко създаде Централно бюро за съдебни разследвания (ЦБСД), което отговаря за разглеждането на делата за борба с тероризма под надзора на председателството на Министерството на публичната администрация.

Социално-икономическо измерение:

Предотвратяването на насилствения екстремизъм и борбата с него в Кралство Мароко включва и насърчаване на приобщаващото човешко развитие, за да се създадат силни социални мрежи, които да укрепят устойчивостта на уязвимите категории към радикализация и да предотвратят създаването на благоприятни условия за тероризъм и насилствен екстремизъм.

Укрепване на правата на човека и върховенството на закона:

Конституцията от 2011 г. създава Национална харта за правата на човека. Върховната норма на Кралство Мароко въведе в страната конституционализъм. Той позволява национална ангажираност с принципите на защита и насърчаване на правата на човека, чрез конституирането на множество институции и органи за защита на основните права и свободи, добро управление, човешко и устойчиво развитие, както и демокрация на участието.
Конституирането на тези механизми е важен политически акт, целящ укрепване на институционалния механизъм и консолидиране на националната архитектура на правата на човека.

Стълб на международно сътрудничество:

Убедено в значението на обединяването на усилията на международната общност в борбата с тероризма, Кралството се ангажира с международното сътрудничество чрез различни негови направления, включително тристранно сътрудничество, сътрудничество север-юг и сътрудничество юг-юг.

Мароко участва на регионално и международно равнище в разпространението на добри практики и извлечени поуки, разработени на национално, регионално и международно равнище в борбата срещу насилствения екстремизъм. Благодарение на осъзнаването на централната роля на международното сътрудничество в борбата срещу насилствения екстремизъм Кралство Мароко е в напреднала фаза на разработване на амбициозна програма за сътрудничество със своите партньори в различни области, свързани с борбата срещу насилствения екстремизъм.

В качеството си на съпредседател на Глобалния форум за борба с тероризма (GCTF) Мароко разработи заедно с Нидерландия Меморандума от Хага и Маракеш относно чуждестранните терористични бойци (FTF). Този меморандум е важен инструмент на разположение на държавите и обединява най-добрите практики, разработени в областта на управлението на чуждестранните терористични бойци. Кралството и Европейският съюз се споразумяха да създадат инициатива в рамките на Глобалния форум за борба с тероризма относно "образованието за предотвратяване и борба с насилствения екстремизъм, водещ до тероризъм", която ще бъде обявена през май 2023 г.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в София


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаааааа

    1 2 Отговор
    Терористи се борят срещу тероризам!!!