Last news in Fakti

22 Март, 2023 10:21 679 2

Талибаните са убили трима членове на "Ислямска държава"

  • талибани-
  • ислямска държава-
  • афганистан-
  • кабул

При нападение в Кабул

Талибаните са убили трима членове на "Ислямска държава" - 1
Източник: Shutterstock

Талибански сили са убили през нощта срещу вторник трима членове на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) при нападение в Кабул, съобщи днес говорител на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес.

Регионалният клон на групировката "Ислямска държава" в провинция Хорасан е основен съперник на талибаните в Афганистан, след като през август 2021 г. превзеха властта в страната. Бунтовническата групировка е зачестила нападенията си, насочени както срещу талибански патрули, така и срещу членове на шиитското малцинство в Афганистан.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че нападението в ранните часове на вчерашния ден е било насочено срещу скривалище на "Ислямска държава" в Кабул и са били убити трима добре познати членове на бойната групировка, които планирали нападения по време на ислямския свещен месец Рамазан, който започва днес по залез слънце.

"Членовете на ИД използваха скривалището, за да извършват нападения в град Кабул и планираха да атакуват религиозни обекти и мирни граждани през предстоящия месец Рамазан", заяви Муджахид. Талибаните завзеха властта в Афганистан в момент, когато силите на САЩ и НАТО се изтегляха от Афганистан след 20-годишна война, припомня АП.

Международната общност не е признала правителството на талибаните, бдителна за суровите мерки, които ислямистите са наложили след вземането на властта. Част от тях ограничават човешки права и свободи, най-вече тези на жените и малцинствата, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюят ги

    1 0 Отговор
    ама талибаните ще излязат 100 пъти по-читави от нашите продажни политици
  • 2 пенко

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ТАЛИБАНИТЕ -ДНЕС- СА ТОЛКОВА БЛИЗКИ С РУСИЯ !!!!!!!!!!!!!!