Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2023 12:30 1 195 16

Тайван готов с извънреден план срещу Китай

  • китай-
  • тайван-
  • заплаха-
  • извънреден план-
  • цан инуън

Министерството на отбраната на Тайван е подготвено с план за извънредни ситуации за всякакви действия на Китай по време на посещението зад граница на президента Цай Инуън

Тайван готов с извънреден план срещу Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на Тайван е подготвено с план за извънредни ситуации за всякакви действия на Китай по време на посещението зад граница на президента Цай Инуън. Това заяви заместник-министърът на отбраната По Хорн-хуей, цитиран от "Ройтерс".

Новината идва на фона на предстоящата визита на Цай в Съединените щати и Централна Америка следващата седмица.

Още новини от Украйна

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Пекин проведе широкомащабни военни учения около острова миналия август след посещение в Тайпе от тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Тайванският президент ще посети дипломатическите съюзници на страната Гватемала и Белиз по време на пътуването си следващата седмица, като ще се отбие и в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Очаква се, докато е в Калифорния, тя да се срещне с настоящия председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, което би било най-чувствителната част от пътуването. До момента обаче от президенството на Тайван не са потвърдили официално, че такава среща ще се състои.

Запитан дали има вероятност Китай да организира повече военни учения, докато Цай е в чужбина, По увери, че въоръжените сили са подготвени.

"Относно направеното от китайските комунисти в миналото Министерството на отбраната си е взело поука и ще обмисли по-лошия сценарий", отбеляза той.

По негови думи по време на посещението на тайванския президент в чужбина Министерството на отбраната има планове за действие при извънредни ситуации за всички ходове на Китай.

Съединените щати заявиха, че няма причина Китай да реагира на пътуването на Цай, тъй като подобни транзитни визити са рутинни и са се случвали много пъти преди.

Китай вече разкритикува планираното от Цай посещение в САЩ. Страната продължава военните си действия около Тайван от август миналата година, макар и в много по-малък мащаб.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    22 1 Отговор
    Това ми напомня вица : мравките решили да бият слона, веднъж докато слонът спял мравките се покатерили върху него, но слонът се събудил и се изтръскал и всички мравки без една паднали на земята, и почнали да викат"Удушиго Пешо"

    Коментиран от #14

  • 2 грухий

    26 2 Отговор
    Китай ще възстанови териториалната си цялост.
    От вчера имат и официалната подкрепа на Русия.

    Коментиран от #5

  • 3 Има план

    17 1 Отговор
    До последния тайванец
  • 4 Гост

    13 0 Отговор
    Китай срещу Тайван и Украйна срещу Донбас.
    Прочетете и становищата на западния свят и се опитайде да разберете, кой е крив и кой е прав?
    Пълна шизофрения, основана на принципи...
  • 5 Гост

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "грухий":

    Ако Турция реши , че България е нейна територия както е била някога тогава ?

    Коментиран от #7, #8, #11, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ми Аз ще рша отново да го вкарам на

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    МайкаТиЕСТЕСТВЕНО
  • 8 Малката Фифи

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Някога Османската империя така решила, че сме нейна територия и "сепаристите" - руснаци я нападнали. И се били българи и руснаци като "лЕвове", но днес ние сами ще се бием като лъвове , защото руснака, пропил бълг земи с кръв и оставил костите си на нея, вече не помага на неблагодарници и предатели.

    Коментиран от #12

  • 9 Единственото

    13 1 Отговор
    ценно в Тайван са чиповете, но машините за производството им могат лесно да бъдат изнесени или унищожени. Това е един скалист гол остров без никакви природни богатства с 20млн. китайци.
  • 10 руZофилията V шOк!

    4 11 Отговор
    Тайван е остров на 160км. от бреговете на Китай. Трябва тези войници да бъдат транспортирани до острова по някакъв начин. Освен ако Китай не измислят скоро телепортацията, това ще става с товарни самолети и кораби. Така, че Тайван да инвестира в противовъздушни и противокорабни ракети.
  • 11 Ще сложиш фес, бе

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Тогава ще чакаш помощ от филанкишията. Да не мислиш, че американскиите войници ще мрат за теб и ще си развалят отношенията с Турция ,заради теб. А за Русия забрави. Беше то, минало свършено. Трети път- няма, нанай
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "МирО":

    Тъкмо мислех да напиша нещо подобно.
  • 15 Иванчо

    4 0 Отговор
    Малее, Тайван направо ще прегази Китай! Ужас!!!
  • 16 Ха че

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    България никога не е била територия на Турция...Много преди османската империя да нахлуе България е съществувала като държава...