Last news in Fakti

22 Март, 2023 16:27 1 276 12

Великобритания има план да стане "технологична свръхдържава" до 2030 година

  • великобритания-
  • технологии-
  • свръхдържава-
  • план-
  • изкуствен интелект

Фокусът ще бъде върху развитието на изкуствения интелект, квантовите изчисления, разработването на полупроводници, телекомуникационните технологии и инженерната биология

Великобритания има план да стане "технологична свръхдържава" до 2030 година - 1
Източник: Shutterstock

Правителството на Обединеното кралство представи план за превръщането на страната в "технологична свръхдържава" до 2030 година. В документа, публикуван от Министерството на външните работи, се уточнява, че фокусът ще бъде върху развитието на изкуствения интелект, квантовите изчисления, разработването на полупроводници, телекомуникационните технологии и инженерната биология.

Международната технологична стратегия на Обединеното кралство също призовава за "противодействие на злонамереното влияние върху технологиите“ от страна на авторитарни държави. Подчертава се, че кралството, заедно с партньори, които споделят неговите ценности, трябва да се съсредоточи върху оформянето на технологиите на бъдещето, ръководени от принципите на откритост, отговорност, сигурност и устойчивост. Докато постига технологично лидерство в света, Обединеното кралство също ще "укрепи своята сигурност пред лицето на нови и възникващи заплахи“.

"Нашата страна предоставя най-добрата среда за разработване на нови технологии, но това, че сме суперсила, означава да работим с нашите международни партньори, за да превърнем нововъзникващите технологии в глобални индустрии", цитират в текста думите на британския външен министър Джеймс Клевърли. "Нашата международна технологична стратегия ще задълбочи работата със съюзниците за напредък на технологиите на утрешния ден, стимулирайки икономиката и богатството на Обединеното кралство и укрепвайки нашата национална сигурност“.

За да бъде реализирана стратегията, Обединеното кралство ще увеличи броя на пратениците за технологично сътрудничество, които ще отговарят за укрепването на връзките на британското правителство и бизнеса с ключови технологични компании по света. Предвижда се също създаването на технологични центрове за върхови постижения, където специалисти от британски правителствени агенции, частни компании, университети и научни организации ще "помагат на други страни да трансформират икономиките си“ чрез иновации. Подчертава се, че "технологичната дипломация“ ще се превърне в друга платформа за "противодействие на авторитарните наративи“ и разпространение на демократичните принципи.

Авторите на документа подчертават, че стойността на компаниите в британския технологичен сектор през 2022 г. вече е оценена на над 1 трилион долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как

    29 1 Отговор
    Ще стане като повечето са слезли от палмата и са на помощи.
  • 2 Ако!

    22 1 Отговор
    До тогава не си получи еди. Сармат
  • 3 Гошо

    25 1 Отговор
    Нямат никакви проблеми.Ние ,също имаме такъв план Сомалия и те сигурно имат
  • 4 ЖалкоБтитани и сега са

    20 1 Отговор
    технологични..........като им видиш списъкът с бивши Примиерри веднага се разбира
  • 5 Държава

    20 1 Отговор
    Със затихващи функции
  • 6 Пако

    26 1 Отговор
    МЕЧТИ НЕОСЪЩЕСТВИМИ. САМО АРАБИТЕ ДА СИ ИЗТЕГЛЯТ ФИНАНСОВИЯ РЕСУРС ОТ ОСТРОВА И АНГЛИЯ ФАЛИРА.
  • 7 отшелника

    20 1 Отговор
    ХА ,ХА ,ТЕЗИ СА СЕ СДУХАЛИ ОТВСЯКЪДЕ
  • 8 смешна работа

    25 1 Отговор
    Ще трябва да внесат неограничено количество Пакистанци и Индийци които да работят в тая насока . Англичаните полетата с ягоди не могат да оберат , камоли с наука да се занимават . В Англия един компютър за цяр не се произвежда . Нито таблет или телефон .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гандалф

    7 0 Отговор
    Хахаха

    Смешен план.
    Англичанина няма общо с технологиите.
    Давам типичен английски виц :

    Колко англичанина трябват за да сменят една крушка?

    Отговор : трима поляци

    Англичаните са нация построенна на робовладението. Те сами не могат и една крушка да сменят. Могат да лъжат, плячкосват, крадат, поробват и други неща.

    Технологиите нямат общо с тях.
  • 11 Мкей

    1 0 Отговор
    Някви шефчета ще живеят завинаги, а отдолу 6 паунда на час.. Ясно.
  • 12 Иво

    2 0 Отговор
    Това майтап ли е ! Та 1 април е далече. Пропаднала танганайска държава щяла да стане свръх технологична ! По скоро ще стане свръхМангалска
Новини по държави: