23 Март, 2023 13:30 1 718 29

В Северна Корея: Казваш на жена си "скъпа", вместо "другарко" - отиваш в затвора

  • южна корея-
  • северна корея-
  • кндр-
  • затвор-
  • екзекуция-
  • съпруга-
  • капитализъм-
  • другарко-
  • фими

Севернокорейските власти са наясно с широкото използване на южнокорейски термини и възнамеряват да "изтрият гнилия език на капитализма"

В Северна Корея: Казваш на жена си "скъпа", вместо "другарко" - отиваш в затвора - 1
Снимка: Shutterstock

Севернокорейците тайно гледат и слушат толкова много южнокорейски филми и песни, внесени нелегално в страната, че стават все по-притеснени, че могат да пропуснат забранена дума - и да се изправят пред затвор или дори смърт за използване на "капиталистически" жаргон, разказват източници в страната за "Радио Свободна Азия".

"Жителите, които вече са свикнали с южнокорейския начин на говорене, сега се чувстват сякаш трябва да практикуват диалекта на Пхенян", каза жител на северозападната провинция Северен Пхенган, имайки предвид столицата.

"Те се притесняват, че южнокорейски думи ще излязат неволно или несъзнателно от устата им и че ще бъдат наказани", каза той.

Например севернокорейските жени не смеят да наричат съпрузите или гаджетата си "джагия" (което е израз на нежност, който буквално означава по-голям брат). Вместо това те трябва да се придържат към "донджи" (другарю).

Хората също трябва да избягват използването на южнокорейски заемки от английски за мода, прическа и съпруга.

"Дори открито споделяне "Обичам те" е доказателство, че са гледали южнокорейски филми".

Севернокорейските власти са наясно с широкото използване на южнокорейски термини и възнамеряват да "изтрият гнилия език на капитализма", каза втори източник, базиран в същата провинция.

RFA по-рано съобщи за случаи на хора, наказвани за това, че говорят като южнокорейци, както и за шокиращи случаи, при които хора са били екзекутирани за опит да продадат контрабандни видеоклипове и музика на флашки.

Но наскоро приетият в Пхенян Закон за защита на културния език отива дори по-далеч.

Съгласно този закон онези, за които е установено, че дори са преподавали или са повлияли на други да възприемат този вид реч, могат да получат смъртна присъда.

Но за някои хора говоренето като сеулец от висшата класа просто идва естествено след десетилетия.

Така че това доведе до странна ситуация, при която хората трябва да се научат отново да говорят като истински севернокорейци чрез практика, казват източници.

Разделени от общ език

Въпреки че севернокорейците и южнокорейците говорят взаимно разбираем език, полуостровът може да бъде разделен на няколко основни регионални диалекта.

След края на Корейската война съответните правителства на Севера и Юга приеха различни политики за стандартизация, които доведоха до разлики в правописа, използването на заемки от други езици и най-важното, произношението.

На север диалектът на столицата Пхенян се счита за стандартен, докато на юг стандартният език е моделиран според начина, по който хората говорят в Сеул.

Освен това седемте десетилетия на раздяла след края на Корейската война доведоха до това, че всяка страна на границата възприе различен жаргон, идиоми и дори термини на нежност.

Съгласно политиката на Северна Корея заемките, произхождащи от английски или други западни езици, са ефективно изчистени от стандартния език - за разлика от Юга, където такива заемки лесно се абсорбират в ежедневната употреба.

Но напредъкът в технологиите през годините направи южнокорейските медии по-достъпни за севернокорейците въпреки усилията на правителството да ги спре да ги гледат.

Първоначално се разпространяваше тромаво през 80-те години на миналия век в обемисти VHS касети, но в края на 90-те години любимият носител станаха видео компактдискове. До началото на 2000-те години хората споделяха най-новите хитови серии на лесно скриваеми USB флаш устройства, а сега те се предават на малки microSD карти.

Особено сред младите хора се е превърнало в повече от тенденция да се говори като южнокорейец, като се подражава на "нелегални" медии. Може да се каже в много случаи, че те така естествено говорят и просто подражават един на друг.

Алтернативна реалност

Тези филми и телевизионни предавания са направили повече от това да запознаят севернокорейците с нов жаргон и речник. Те разкриха свят на свобода и просперитет, на който са започнали да завиждат и като такава речта в южнокорейски стил е символ на тези мечти.

"Начинът на живот на южнокорейците, показан в южнокорейските филми, е един фантастичен свят за севернокорейците. Без значение колко севернокорейските власти подчертават нашата национална идентичност и характеристики, няма да е лесно да се изкорени сеулският диалект".

Тези, които са най-застрашени да бъдат хванати да говорят като южнокорейци, са семейства на съдебни служители, защото тяхната власт им позволява да гледат повече незаконни медии без наказание, коментира първият източник.

По ирония на съдбата, това са същите хора, чиято работа е да изкоренят незаконните видеоклипове, каза източникът.

Тези служители "трябва да поддържат и защитават системата. Но те са тези, потопени в южнокорейските филми и драми... до такава степен, че те са тези, които разпространяват южнокорейски думи."

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кимирсенка

    22 2 Отговор
    ах,скъпи путин!

    Коментиран от #29

  • 2 Гост

    18 3 Отговор
    Натам сме тръгнали...
  • 3 гого

    19 28 Отговор
    а униклана европа казваш родител 1 и родител 2 а да не забравя че вече няма жени а джендъри мъже в рокли
  • 4 гаджи

    9 3 Отговор
    олио ти от там ли се върна че знаеш
  • 5 Гочо

    27 10 Отговор
    Скоро и в Русия така...сериозно са тръгнали нататък...

    Коментиран от #6, #9, #21

  • 6 иваило

    12 14 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    ти се подготви лятото за прайда не мисли Русия дженди нямаш капацитет
  • 7 ристю

    7 1 Отговор
    В Северна Корея жените не са скъпи. Ако имаш пачки и кюлчета в шкаф-отиваш на митинг с жипа,а не у затворо.
  • 8 Ашколсун....

    3 5 Отговор
    Едно и също цел Месец.......олиа да ти хо нафрфоляяяя
  • 9 не са ли ви казали

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    от централата на пропагандата срещу Русия, че все пак си има граници на глупостта?

    Смешно е търсенето на допирни точки между Северна Корея и Русия, която е по-капиталистическа държава дори от САЩ, или пък не е като Китай с комунистическо управление и капиталистическата икономика!!!! Нерде Русия, нерде Северна Корея, за която между впрочем се знае твърде малко по нашите територии.

    Само примитиви свързавт сегашната Русия с бившиа СССР! И затова ще загубят враговете й - не я оценяват адекватно.
  • 10 реру

    16 5 Отговор
    Много интересни неща има в Северна Корея... Дори свързани с интернет.... Дocтъп дo него ce пoлучaвa caмo чрeз пoртaл, кoйтo ce нaричa Kwаngmyоng. Тoй бeшe пуcнaт прeз 2000 гoдинa. Cпиcъкът c хoрa, кoитo имaт дocтъп дo интeрнeт, включвa пoлитичecки лидeри и тeхнитe ceмeйcтвa, учeници, пoceщaвaщи eлитни училищa, кaктo и вoeннoтo кибeр oтдeлeниe. Caмo рaзрeшeнaтa oт държaвaтa - oпeрaциoннa cиcтeмa Rеd Stаr ОS, кoятo e прoeктирaнa нa кoрeйcки eзик, e пoзвoлeнa дa ce изпoлзвa, a нe cтaндaртнитe Windоws или Mас. Wi-Fi e зaбрaнeн във вcички ceвeрнoкoрeйcки пocoлcтвa пo cвeтa.
  • 11 Боклук

    8 5 Отговор
    Госпожата писала статията по-добре от нас знае как се отнасят мъжете към жените в арабските средновековни кочини.Казваш скъпа на една забулена кака и след това я стрелят с камъни до умирачка.
    Та ,те така
  • 12 пешо

    4 1 Отговор
    ахмед как ти вика на тебе
  • 13 Хаха

    4 3 Отговор
    Значи ще казваме другарко Елеонора Митрофанова
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 М3 голд

    1 1 Отговор
    Защо ме изтрихте? Не аз, а вие нарушавате етиката във Факти. Поне дайте на Оля да прочете моите безплатни предложения
  • 16 Очаквайте

    4 5 Отговор
    В ЕС мъж живее със жена - и двамата в затвора:) Ако не си смениш пола поне веднъж в годината - доживотен затвор:)
  • 17 Иван

    6 2 Отговор
    Скоро и в Русия.

    Коментиран от #20

  • 18 Ямболски овен

    4 0 Отговор
    Като вляза в затвора и новия ми мъж ми каже скъпа ,какво ще му направят?
  • 19 Никой

    2 1 Отговор
    Българския русофил го виждам вече как завижда. Ех, младост !
  • 20 Учуден

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Теб пък какво те касае, никой не е казал, че не можеш да викаш на мъжа си скъпи??? А и никой не те кара да ходиш в Северна Корея, отиваш в САЩ - там вече въведоха безполовите паспорти.
  • 21 123

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гочо":

    Русия я остави ами кажи за кога си планира поредната смяна на пола:)))
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да бе

    3 8 Отговор
    Толкова много лъжи и глупости могат да измислят само другарите от ЦРУ!
  • 24 комунист ☆

    4 2 Отговор
    Подкрепям ! Тук в кочината ежедневно си кълчат езиците с думи непонятни за българите .
  • 25 Павел пенев

    1 3 Отговор
    Скъпи са само западните проститутки, но в КНДР няма проституция. Те са много изостанали.
  • 26 Жссттт

    2 0 Отговор
    А ако и кажеш маце те разстрелват.
  • 27 Роза

    3 0 Отговор
    СК винаги ми се е струвала една измислена,нереална страна!За жалост там живеят реални хора,чийто живот преминава там!Жалко,много жалко!
  • 28 Моралист

    0 0 Отговор
    Бе то и тук не е прието момичетата да правят sex с братята си.
  • 29 ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "кимирсенка":

    И ЛЪЖИ,А В БЪЛГАИЯ И ЗАПАДА КАЗВАШ ,ЧЕ НЯМА ЛГБТ И ВЛИЗАШ В ЗАТВОРА.
Новини по държави: