Last news in Fakti

23 Март, 2023 13:50 619 1

Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Белград

  • сърбия-
  • гърция-
  • косово-
  • александър вучич-
  • никос дендиас

На срещата си с Вучич Дендиас "го поздрави за неотдавнашното споразумение между Белград и Прищина, постигнато в Охрид"

Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Белград - 1
Снимка: Twitter

Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Сърбия и беше посрещнат в Белград от сръбския президент Александър Вучич в сряда, съобщава "Катимерини".

На срещата си с Вучич Дендиас "го поздрави за неотдавнашното споразумение между Белград и Прищина, постигнато в Охрид", написа той по-късно в Туитър.

В друг туит Дендиас отбеляза, че "повтаря твърдата подкрепа на Гърция за усилията, подпомагани от ЕС за по-нататъшен напредък на диалога Белград-Прищина, с оглед на постигането на цялостно, правно обвързващо споразумение. Дискусията включваше регионалното развитие и европейската перспектива на Западните Балкани."

Говорейки пред репортери след срещата с Вучич, Дендиас отбеляза, че "му е предал и поздравите на (министър-председателя Кириакос) Мицотакис и имахме възможност за обширен диалог за това как могат да бъдат приложени заключенията от тези разговори."

Гърция "е надежден събеседник, исторически приятел на Сърбия, събеседник, който трябва да играе роля с много ограничен, но много важен дневен ред: стабилност и сигурност на Балканския полуостров", добави Дендиас.

Посещението на гръцкия министър в Белград - след посещението му в Прищина на 12 март - е част от активната подкрепа на Гърция за европейското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина след споразумението, постигнато в Охрид на 18 март.

В публикация в социалните медии, Вучич написа, че благодари на Дендиас за принципното отношение, което Гърция поддържа към Сърбия, както и за неговия личен интерес към процеса на диалог с Прищина, поддържането на мира и стабилността в региона и за подкрепата на Сърбия за европейския интеграционен курс.

Източник: вестник "Катимерини"


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поинтересува ли се...чий

    0 0 Отговор
    го дръвви монкатаПаси?
Новини по държави: