Last news in Fakti

24 Март, 2023 18:13 1 043 4

САЩ изпратиха специалисти по киберсигурност в Албания

  • сащ-
  • киберсигурност-
  • албания-
  • атаки

Заради ирански кибератаки

САЩ изпратиха специалисти по киберсигурност в Албания - 1
Източник: Shutterstock

Американски специалисти по киберсигурност прекараха три месеца в Албания, работейки заедно с местните сили. Специалистите на САЩ проведоха за пръв път подобна мисия в Албания, за да съдействат за справянето с ирански кибератаки срещу албанските правителствени системи, съобщи сп. "Дифенс Нюз".

Операцията беше проведена от американските Национални сили по мисии за киберсигурност (CNMF, Cyber National Mission Force). Мисията беше от типа „хънт форуард“ (hunt-forward) - операции, които биват предприети като защитна мярка по покана на чуждестранни официални лица. Информацията за конкретната мисия, проведена за пръв път в Албания, беше разкрита вчера от Командването по киберсигурност в САЩ.

Албанските мрежи бяха атакувани от престъпни мрежи в Иран през юли и септември 2022 г., което доведе до блокиране на ключови правителствени услуги, включително на албанската система за управление на информацията, която проследява данните за влизащите и излизащите от страната. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън осъди цифровата агресия и в крайна сметка наложи санкции на Иран.

Според американските специалисти по киберсигурност Иран е развиваща се киберсила и убежище за използващите злонамерен софтуер.

Генерал-майор Уилям Хартман, командир на мисията, проведена в Албания, посочи в изявление, че операцията е приближила служителите на КИБЕРКОМ (CYBERCOM) „до дейността на противника“ в Иран, като същевременно е насърчила международните отношения.

„Във все по-динамичната среда, в която злонамерените участници в киберпространството се опитват да се възползват от нашите мрежи, данни и критична инфраструктура, ние имаме ключово асиметрично предимство, което нашите противници нямат: трайни партньорства, като това с Албания“, каза той.

САЩ остават ангажирани „да работят с Албания за осигуряване на цифровото ѝ бъдеще и да гарантират, че свързаността (connectivity) е сила за иновации, производителност и усъвършенстване“, посочи в изявление Натаниел Фик, посланик на САЩ по въпросите на киберпространството и цифровата политика. Той призова и всички останали държави да търсят отговорност от Иран за „неговите разрушителни кибератаки“.

Американските Национални сили по мисии за киберсигурност (CNMF) са изпращани множество пъти в поне 22 държави (включително в Украйна преди нахлуването на Русия), за да укрепват далечни мрежи и да се връщат с информация, която може да бъде приложена в САЩ.

Операциите „хънт форуард“ (hunt-forward) са част от стратегията на КИБЕРКОМ (CYBERCOM) за постоянна ангажираност – средство за поддържане на постоянен контакт с противниците и осигуряване на проактивни действия.

„Когато ни поканят да ловуваме в мрежите на партньорски държави, ние можем да открием коварната дейност на противника в киберпространството и да я споделим с нашия партньор, за да предприемем действия”, каза Уилям Хартман. Така можем да противодействаме на нашите противници, като разкрием техните инструменти, тактики и процедури, и да подобрим състоянието на киберсигурността на нашите партньори и съюзници, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    6 0 Отговор
    краварите нямат работа на балканите
  • 2 Булпсихопат

    5 1 Отговор
    ??? Ирански хакери нападат велика Албания за да добият какво??? Албанските мрежи...??? Сигурност?? Албански овчар без достъп до старлинк... Ирански хакери с чалма излиза за вечерна молитва: О Велики Аллах ,позволи на правоверните да хакнат албанските мрежи....
    Албански овчари на вечерна молитва: О Велики Аллах , защити нашите сървъри с американски специалисти... Невероятно! Но факт: САЩ изпратиха специалисти по киберсигурност в Албания.
    Да ги защитават от иранските хакери!? Те са поне трима. Оборудвани с последна техника. Санкции. Санкции. Добре ,че обучени от американците талибани в Авганистан противодействат на молитвите към всевишния. Аман. Или Амин. А може би Админ!
  • 3 идеално

    3 0 Отговор
    Нема грешка. И тях ще ги оправят.
  • 4 Създаваме проблеми и ги решаваме

    2 0 Отговор
    Визитка на краварите
Новини по държави: