Last news in Fakti

25 Март, 2023 05:56 1 515 2

Армения и Турция отварят частично границата си

  • арарат мирзоян-
  • външен министър-
  • граница-
  • турция-
  • армения

Това ще стане за пръв път от три десетилетия

Армения и Турция отварят частично границата си - 1
Снимка: Пресслужба на МВнР на Армения

Армения и Турция възнамеряват за пръв път от три десетилетия да отворят за постоянно гранични пунктове помежду си, съобщиха арменски официални представители, цитирани от ДПА, предаде БТА.

Първоначално сухоземната граница ще бъде отворена само за дипломати и граждани на трети страни, до началото на туристическия сезон, каза арменският външен министър Арарат Мирзоян /на снимката/.

Между Армения и Турция преди това се възобновиха и преките въздушни полети.

През февруари Турция за пръв път отвори границата, за да пропусне хуманитарна помощ и хуманитарни екипи от Армения след опустошителните земетресения, разтърсили Турция.

През 1993 г. Анкара едностранно затвори границата в подкрепа на Азербайджан.

Мярката причини тежки икономически проблеми на Армения, която продължава да води кървав конфликт с Баку за планинската област Нагорни Карабах.

Отношенията между Анкара и Ереван отдавна са обтегнати. Клането над арменците в Османската армия преди повече от век също допринесе за напрежението.

Въпреки това в края на 2021 г. двете страни възстановиха официалните си дипломатически отношения.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 армен куркузу

    13 5 Отговор
    арменците са неблагодарно и подмолно племе - това са юдеите на източното православие
  • 2 Значи

    14 3 Отговор
    ако наистина е имало такива кланета би трябвало да няма нито един арменец в днешни времена престанете да пишете глупости и лъжи имало е депортация на арменци от тези географски ширини и той е било с причината че арменците по-точно са правили извращения срещу османското на население... Надявам се коментарът да не бъде изтрием