Last news in Fakti

27 Март, 2023 08:00 685 4

Нова Зеландия притеснена за кибер атаки преди изборите

  • нова зеландия-
  • сигурност

Службите за сигурност работят с изборния орган за подобряване на киберсигурността и процедурите и също така ще информират политическите партии за сигурността и заплахите от чужда намеса

Нова Зеландия притеснена за кибер атаки преди изборите  - 1
Снимка: Shutterstock

Новозеландските разузнавателни агенции стават все по-загрижени както за чуждестранна намеса, така и за злонамерена кибер дейност преди изборите през октомври, съобщи "Ройтерс".

"Справедливо е да се каже, че загрижеността за чуждестранна намеса, както и за злонамерена кибернетична дейност нараства", заяви Андрю Хамптън, генерален директор на Бюрото за сигурност на комуникациите на новозеландското правителство, след като даде показания в парламента. Това не е само вътрешна тенденция, но и международна тенденция", каза той.

Службите за сигурност работят с изборния орган за подобряване на киберсигурността и процедурите и също така ще информират политическите партии за сигурността и заплахите от чужда намеса.

Шефовете на Службата за разузнаване по сигурността говориха пред комисията по разузнаването, която включва министър-председателя на страната, като част от техния годишен преглед. Голяма част от свидетелските показания бяха класифицирани и затворени за обществеността.

Хамптън каза в предварително написана реч, че през изминалата годинае станал свидетел на засилване на геостратегическата конкуренция по света, включително в тихоокеанския регион, докато сериозни инциденти в киберсигурността продължават да застрашават новозеландските организации.

Спонсорираните от държавата участници в киберсигурността се отличават значително с 34% от регистрираните инциденти, които могат да бъдат свързани с държавни участници, спрямо 28% предходната година, каза Хамптън.

Нито една от агенциите не назова страни, участващи в дейността, но посочи порицанието на Нова Зеландия към Китай за участието му в глобална хакерска вълна през 2021 г. и Русия за нейната злонамерена кибернетична дейност срещу Украйна през 2022 г.

Фил МакКий, изпълняващ длъжността генерален директор по сигурността, каза, че заплахата от чуждестранна намеса и шпионаж е нарастваща причина за безпокойство, като добави, че се събира информация за онези, които говорят открито срещу чужди правителства и техните семейства да бъдат заплашвани в родните им страни.

Припомняме, че през март Нова Зеландия стана поредната страна, която забрани мобилното приложение TikTok да се ползва на правителствени телефони.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    3 0 Отговор
    Стига бе и там ли руснаците и китайците ще им назначат правителството
  • 2 никой ме не гони ама я са крия

    2 0 Отговор
    Путин ще да е!🙄
  • 3 Сатанисти истински

    3 0 Отговор
    България потулват Терористични актове в град Перник и Бобов дол сега срещу Българи заради Евро Фондовете и замесените Борисов и Гешев, а ДАНС, МВР, ПРОКУРАТУРА, ОМБУДСМАН нищо не знаят!Добре, добре!
  • 4 12343211

    1 0 Отговор
    Да е би да се плашат, че между тях има китайци и руснаци ламтящи за влас.!?