Last news in Fakti

27 Март, 2023 13:54 806 5

Тайван посреща чешка делегация

  • тайван-
  • китай-
  • чехия-
  • делегация-
  • хондурас

След като някогашният му лоялен съюзник Хондурас премина на страната на Пекин

Тайван посреща чешка делегация - 1
Източник: БГНЕС

Тайванската президентка Цай Ингвен, която се стреми към по-близки връзки със западните демокрации поради китайския натиск, днес приветства гостуващата голяма чешка делегация, което е стимул за Тайпе, след като някогашният му лоялен съюзник Хондурас премина на страната на Пекин, съобщи Ройтерс.

Въпреки че броят на държавите, които запазват официални дипломатически отношения с Тайван, към който Китай проявява претeнеции, е намалял до едва 13 след стъпката на Хондурас вчера, съюзници на САЩ като Чехия подкрепят демократичния Тайван, въпреки че те също признават официално само Китай, предаде БТА.

Чешката делегация от около 150 души пристигна в Тайпе в събота, водена от председателя на долната камара на парламента Маркета Пекарова Адамова.

Цай, която се срещна с Адамова в президентството, отбеляза, че тя е пристигнала в Тайван въпреки "големия натиск", в завоалирана препратка към китайските критики към посещението ѝ.

"И Тайван, и Чешката република са преминали през авторитарно управление и дълбоко разбират, че демокрацията не е дошла лесно, така че можем да станем непоколебими партньори помежду си по пътя на утвърждаване на демокрацията и свободата", каза тя.

Пекарова Адамова каза на Цай, че Чехия и Тайван са неоспорими партньори.

"Ние вярваме в едни и същи ценности и принципи, сред които най-важните са свободата, демокрацията и защитата на правата на човека. Никой не може да ни заплаши поради придържането ни към тези права", каза тя.

По-рано пред репортери след тайванско-чешка бизнес среща министърът на икономиката Ван Мейхуа заяви, че избирането на момента за действие от Хондурас и пристигането на чешката делегация са две различни неща, но чешкото посещение е важно.

Към новоизбрания чешки президент Петър Павел Пекин отправи през януари остри упреци, след като прие обаждане от Цай, което демонстрира ясна промяна в курса на Прага в сравнение с опитите на неговия предшественик да спечели благоразположението на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От птичи поглед..

    4 2 Отговор
    Тайванките са с големи бузести кратуни,китайките са по-събрани,а най-хубави са северно-корейките,щото спазват стриктна диета!

    Коментиран от #5

  • 2 деменция

    5 2 Отговор
    И тук се започва както в Украйна, подлогите пристигат!
  • 3 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Чехите се правят на големи демократи, но след войната в Украйна може и да ги няма на европейската карта. Германците пак ще ги налапат и няма кой да ги спасява този път.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прокопий

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "От птичи поглед..":

    Личи си, че не си бил ни в Република Китай, ни в Китайска народна република, сибиряче...