Last news in Fakti

28 Март, 2023 15:03 2 202 9

Първият остров в Гърция, чийто жители плащат минимални сметки за ток

  • гърция-
  • остров-
  • сметки-
  • ток

Хората произвеждат електроенергията, която потребяват, с помощта на фотоволтаичен парк

Първият остров в Гърция, чийто жители плащат минимални сметки за ток - 1
Източник: Shutterstock

Халки е първият остров и първата община в Гърция, където жителите произвеждат електроенергията, която потребяват, с помощта на фотоволтаичен парк, предаде АНА-МПА. По този начин те покриват енергийните си нужди сами и намаляват значително както въглеродните емисии, така и сметките си за ток.

Инициативата за модерния фотоволтаичен парк е по програма за интеграция на екологично развитие на гръцките острови (GR-ecoIslands). Халки е първият остров, който проправя пътя за тази национална инициатива. Благодарение на нея общата сума на спестяванията за ток на потребителите на острова за последната година надхвърля 200 000 евро, а емисиите на въглероден диоксид в атмосферата са намалели с 2246 кг.

Мощността на фотоволтаичния парк е един мегават, което е достатъчно, за да могат консуматорите на електроенергията да нулират сметките си за ток. Нулирането те извършват чрез виртуално приложение за „компенсиране на енергията“ (Net-Metering).

Така 34 процента от сметките за ток за една година са издадени с отрицателен знак, 40 процента са на стойност под 100 евро, а 26 процента, преобладаващата част от които – предприятия, са достигнали максимум 800 евро.

„Превръщането на Халки в зелен остров, потреблението на електроенергия от собствения ни фотоволтаичен парк и получаването на нулеви или много ниски сметки за електроенергия след една година от прилагането на проекта показват на практика, че качеството на живот и просперитетът могат да бъдат приложени с действия и да променят изцяло живота на гражданите, само с упорита работа, сътрудничество, визия, мерак, иновативност и доверие“, заяви кметът на Халки Ангелос Франгакис, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала а Ган ь. ...

    12 3 Отговор
    Иска да диша въглища и отрова И не си дава мариците
  • 2 Гошо

    7 3 Отговор
    Е браво ,така се прави Сега Δ.Ε.Η. спокойно може да ги изключи от мрежата ,хем да си съкрати разходите, хем
    и хората да са спокойни че са изцяло на екоток и няма въглероден отпечатък
  • 3 Христос е имал брат близнак

    5 4 Отговор
    САЩ терористи
  • 4 възмутен

    4 3 Отговор
    Който е писал заглавието на статията, да се научи на правопис в българския език-как се членуват изразите.

    Коментиран от #5

  • 5 Защо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "възмутен":

    Какво точно Ви смути в заглавието, не виждам грешка?!
  • 6 ха ха

    5 7 Отговор
    Измама. Дописката е платена реклама. Куп параметри са скрити. Има някаква теоритична възможност на остров, където няма как да се произведе по друг начин ток да е изгодно с панелки. Но в повечето случаи измамната печалба е при наличие на субсидии и сериозна начална инвестиция - поемане на риск.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 от Гърция

    6 2 Отговор
    И аз си сложих фотоволтаици на покрива и сметка над 30 евро за месец нямам. Имам и слънчев бойлер, така че доста се спестява. От тези 30 евра, 18 евра са данък към общината, т. е. харчим ток за около 10-20 евра в зависимост от сезона
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Тц, Халки е до Южен Родос, там има слънце средно 300 дни в годината. Хубав слънчев бойлер реално и зимата почти не го пускаш на ток. Просто местоположението е благоприятно.
Новини по държави: