30 Март, 2023 16:45 1 439 28

Чужди медии за вота в България: отчаяние, фейкове, тролове

  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • възраждане-
  • корнелия нинова

Някои неща са най-обикновено безумие в една страна, чийто властови център в момента е президентът, бивш пилот и шеф на ВВС

Чужди медии за вота в България: отчаяние, фейкове, тролове - 1
Снимка: БГНЕС

"Не всичко в България е руска пропаганда. Някои неща са най-обикновено безумие в една страна, чийто властови център в момента е президентът, бивш пилот и шеф на ВВС..." Чужди медии за изборите в България на 2 април.

Германският вестник "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ) публикува статия за настроенията в България, свързани с предстоящите избори на 2 април. Авторката Катрин Калвайт задава в нея въпроса "Колко голямо е влиянието на Москва?".

Журналистката е разговаряла в София с Цецо Димитров, бивш банков служител, който сега помага на съпругата си в нейната пекарна. Казва, че принципно бил доволен от живота си - доколкото може да бъде доволен някой, когато страната му се срива. Междувременно той е много разочарован в политически план - участвал е редовно в демонстрациите срещу корупцията и безправието и е възлагал големи надежди на правителството на Кирил Петков, което обаче се задържа само малко повече от половин година на власт. Напоследък Цецо Димитров се информира за случващото се в България предимно от международните медии, не вярва на българските. Според него те все по-безсрамно и до голяма степен неконтролирано разпространяват руска пропаганда. Пред "Зюддойче Цайтунг" Димитров дава пример с чутото по радиото, че Западът искал български войници да заминат за Украйна и да се бият там срещу руската армия. "Що за глупости! Никой не иска това. Но така се всява страх. А Кремъл се подсмива."

Бившият банков служител споделя, че "хората вече са уморени" от толкова много избори. Той разказва, че само приятелите на Русия са навсякъде, развяват руски знамена в центъра на София, настояват за излизане от НАТО и ЕС. "Прокуратурата наскоро твърдеше, че е жертва на опити за атентат. Финансовото министерство трябваше да опровергае приказките за заплаха от държавен фалит. От дни има бомбени заплахи в училищата. Всичко това е свързано: избирателите трябва да бъдат разколебани и уплашени", пише още вестникът, базирайки се на изказванията на 50-годишния мъж. "Със съпругата ми, която е украинка, имаме чувството, че сме заобиколени от руски агенти", казва Цецо Димитров пред "Зюддойче Цайтунг".

Президентът обърква хората, партиите не могат да се договорят

"Но не всичко е руска пропаганда. Някои неща са най-обикновено безумие в една страна, чийто властови център в момента е президентът, бивш пилот и шеф на ВВС, който се наема с много по-големи задачи, отколкото му се полагат по конституция", пише още изданието. Авторката цитира и Весела Чернева от European Council on Foreign Relations, според която в България президентът ползва проруска реторика, след което обаче в Брюксел гласува съвсем различно от това, което е обявил. Според Чернева Радев по-скоро обърква хората, отколкото да мобилизира в полза на Москва.

В разговорите с политолози, правителствени съветници и представители на неправителствените организации в София много се говори за руската дезинформация и влияние, за стария национализъм и новия евроскептицизъм. Но все пак - никой не е толкова песимистично настроен, огорчен и обезнадежден, колкото Цецо Димитров, обобщава кореспонденката на "Зюддойче Цайтунг".

България страда много от проруската дезинформация

В кореспонденцията са цитирани и резултатите от актуално проучване на Фондация "Конрад Аденауер" за дезинформацията в Югоизточна Европа, в което България заема централно място. "Тъй като - там, където няма правителство, което да се противопостави на руските наративи и на интересите на олигархичните партии, несигурността и фалшивите информации растат особено добре." Цитиран е и експертът по дезинформация Кристофер Неринг, който казва, че от началото на войната в Украйна България е изложена на някои иновативни, във всички случаи видимо добре организирани кампании. Сайтовете на европейски или трансатлантически организации като Атлантическия съвет постоянно биват докладвани от фабрики за тролове с твърдения за нарушения на правилата в социалните медии, след което модераторите ги блокират, обяснява Неринг пред вестника.

Според проучването на Фондация "Конрад Аденауер" много журналисти и известни личности разпространяват в социалните медии кремълска пропаганда. Но най-ефективно във Фейсбук се проявява "Възраждане" - при нея трафикът е 50 процента от общия за всички партии - благодарение на ползването на руски мемета и фалшиви новини.

"Положението не е толкова лошо"

Политологът Даниел Смилов казва пред "Зюддойче Цайтунг", че според него настроението в страната не е толкова лошо, отдадеността на Москва не е толкова широко споделена и антиевропейската пропаганда не е толкова успешна, колкото би искал Кремъл. Той вярва, че ще се сформира стабилна управляваща коалиция - ако не след втори април, то най-късно след местните избори през есента.

И Луиза Славкова от неправителствената организация "Sofia Platform" казва пред "Зюддойче Цайтунг", че има повод за оптимизъм. За разлика от Цецо Димитров тя е убедена, че и до най-далечните краища на страната е стигнало това, че нещо трябва да се промени. "Политическата необходимост от това е очевидна. Стават чудеса!".

"Аугсбургер Алгемайне" също се спира на въпроса защо досегашните опити за сформиране на правителство в България не стигнаха доникъде и отбелязва, че между най-важните партии има големи противоречия. Поради това образуването на стабилно мнозинство в много разделеното Народно събрание изглежда почти невъзможно. До момента най-спорните теми, попречили на сформирането на коалиция, бяха обвиненията в корупция и отношението към Русия.

Специално внимание на предстоящите избори в България, които са петите за две години, обръща и германската Федерална централа за политическа просвета (bpb), която информира защо се налагат предсрочни избори, кой участва в тях, как изглеждат основните предизборни теми и какво сочат допитванията. От организацията изтъкват, че политическата нестабилност е в контраст с икономическото развитие на страната: през 2022-а година българските фирми отбелязаха рекордни печалби, по данни на ЕС ръстът на икономиката е 3,9 процента, пише bpb.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 40 Отговор
    Вота в БГ: против руснаците, иначе - депортация в Сибир. Това искат те.
  • 2 Фрг

    21 42 Отговор
    Нормално за русофилска кочина!

    Коментиран от #7

  • 3 да де

    50 8 Отговор
    На хората не им трябва пропаганда за да видят, че вече има банани, но няма всичко останало.

    Коментиран от #8

  • 4 Обективни

    43 14 Отговор
    Дойчевелевски глупости
  • 5 Град Симитли

    24 5 Отговор
    Даниел смилов, ама ич биля не е трол!
  • 6 ЕС фен

    17 39 Отговор
    Този руски президент Радев след изборите да го импийчнат най-добре.
  • 7 ГФР

    30 8 Отговор

    До коментар #2 от "Фрг":

    Заминавай във вмирисания говежди обор бе!
  • 8 На кого

    8 19 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    постоянно му се привиждат банани?Кочината ние си я правим най-добре.Не са ни виновни бананите.А който постоянно обвинява бананите за това ,явно смята че останалите имат "удобно" маймунскo IQ .

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Есхач

    33 4 Отговор
    Егати "журналистката" - не пита различни хора в София и провинцията, а само някакви представители на НПО-та. После се изненадват защо така се получава във България. Докато натъкмяват ситуацията у нас нищо няма да им стане ясно.
  • 11 Мда

    12 25 Отговор
    Последни опити на Русия да запази влиянието си в България, но са обречени.
  • 12 Хаха

    30 5 Отговор
    Пълни бози са тия чужди издания и пак някъв неделен либерал са хванали да им говори щуротии. Всички мразим политиците защото са от едно котило и гледат само как да обогатят банковите си сметки това е истината. Другото е приказки за твърдите ядра където горе нямат нищо.
  • 13 Ал Бунди

    11 28 Отговор
    Русофилнята превърна България в един вонящ свинарник..воглаве с пРезидента..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Веселяк

    14 8 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 16 !!!?

    8 18 Отговор
    Кремъл се подсмихва !!!?

  • 17 Хъмфри

    15 4 Отговор
    Ех Цецо,как може да си толкова елементарна частица от измислиците на този празноглав автор.И чуждите медии работят за същите кукловоди.Вече заради такива като вас ни е срам да развеем български флаг.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Местен абориген с ниско IQ

    20 5 Отговор
    Колонията им е важна на краварите, територия за борба срещу Русия и потенциален източник на пушечно месо. Колониалната администрация е послушна и винаги удобно наведена пред краварите, политиците са ни за пример, най-продажните и безродните в света... всичко е 6, всичко е ток. Само един мааалък, незначителен проблем помрачава идилията. Матряла. Матряла помни кой го е освободил и се дърпа и не ще да мрази Русия. Местните индианци аборигени в територията се оказахме невероятно твърдоглави. Въобще не сме податливи на краварската пропаганда, както бяха укр.0 пи теците например. Но нищо, това е дребен проблем и няма да спре Великата Крава да изпълни своите замисли
  • 20 Флипп

    17 5 Отговор
    Къде са тези пусти русофилски медии, отвсякъде ни залива про американска пропаганда, отвсякъде. Но видите ли медиите про руски, дезинформация разпространявали. Явно не им допада факта, че 95 процента от хората не им се вържат на постните лъжи и вече се чудят накъде да го въртят.
  • 21 Бибитко

    13 4 Отговор
    От ЕС и САЩ искат българите да са безмозъчни същества, които не могат да мислят и действат самостоятелно, а само по тяхна воля и директива. Ако някой мисли по-различно и не желае да бъде третиран като роб, той веднага е обявяван за агент на Кремъл. Тоест, можем да сме праведни само ако мразим Русия!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Реалист

    10 2 Отговор
    Не знам защо постоянно се говори за руска пропаганда, като тук на всеки час от всеки десет новини три от тях са антируски или проукраински. Факт. Няма балами.

    Коментиран от #25

  • 24 НЯКОЙ

    8 0 Отговор
    Властовия ни център НЕ работи за българите !
  • 25 Реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    И пак. Така напоително ни облъчват , че в един момент си мисля абе България да не е някъде между Киев и Мариупол. ....А си имаме толкова наши важни проблеми за разчепкване.
  • 26 Студопор

    3 2 Отговор
    Кой по дяволите е Цецо и защо трябва да го слушаме? Как изобщо Дойче зеле го намери, за да говори с него? Защо не дойдоха при мен или при бай Пешо от горния етаж? Или и това е поредната платена публикация, ама сте забравили да го напишете?
    Чувствал се бил заобиколен от руски агенти - ами емигрирай бе! Отиди в евроатлантическата колония или дори по-натам, отвъд океана! Те там размитат за про-американски настроени предателчета!
  • 27 Вирус

    0 1 Отговор
    Не лъжете Дойчо командващия отан в Европа каза че 200000 очакват
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.