Тема: Украйна

31 Март, 2023 09:45 1 941 40

Липса на военни и висока престъпност във "Вагнер" са спънките на Русия в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • isw

Русия може да използва капацитета за обучение на Беларус, за да подкрепи увеличаването на 13 000 наборници от предишни години

Липса на военни и висока престъпност във "Вагнер" са спънките на Русия в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа указ на 30 март, разрешаващ полугодишната пролетна военна служба в Русия, която ще призове 147 000 руснаци между 1 април и 15 юли. Русия провежда два наборни цикъла годишно, като пролетният цикъл обикновено включва 134 000 руски мъже.

Така започва поредният анализ на бойните действия на "Института за изследване на войната" (ISW).

Още новини от Украйна

Русия може да използва капацитета за обучение на Беларус, за да подкрепи увеличаването на 13 000 наборници от предишни години. Украински военен служител съобщи на 4 март, че руският персонал, който се обучава в Беларус, не надвишава 9 000 до 10 000 наведнъж, а ISW преди това е наблюдавал руски сили, които обучават до 12 000 войници в Беларус. Сателитни изображения показват, че руските сили, които се обучават в Беларус на полигона Обуз-Лесновски, наскоро са преместени в Русия в средата на март, освобождавайки място за нови руски обучаеми. Новите наборници няма да увеличат руската бойна мощ в краткосрочен план, тъй като руските наборници трябва да преминат месеци обучение и служба, преди да видят битка.

Все още е малко вероятно Путин да разположи новонабрани войски за участие в бойни действия в Украйна поради опасения за стабилността на своя режим. Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов заяви на 30 март, че пролетните наборници няма да бъдат разположени в окупираните от Русия територии в Украйна по време на наборния цикъл на пролетта на 2023 г.

Картаполов отбеляза също, че руските сили няма да набират мъже от окупираните територии. Изявленията на Картаполов може да са верни, като се има предвид, че ISW не е забелязала руската армия да използва наборници в значителен мащаб на фронтовата линия от първите месеци на войната и особено след потъването на флагманския кораб на руския Черноморски флот "Москва", който някои наборни моряци на борда.

Използването на наборници от Путин през зимно-пролетния период на 2022 г. предизвика социално напрежение в Русия и е малко вероятно Путин да рискува стабилността на режима си, като изпрати новонабрани военнослужещи на фронтовата линия.

Руското министерство на отбраната (МО) и Путин дори публично инструктираха руските власти да разследват предполагаемите инциденти с разполагане на руски наборници в Украйна на 9 март 2022 г. (които бяха технически незаконни по това време).

Путин вероятно възприема политическата цена от разполагането на наборници на фронтовата линия като по-висока от тази на руската мобилизация през септември 2022 г. Путин не разположи наборници от наборните цикли през пролетта на 2022 г. в отговор на контранастъплението на Украйна през септември 2022 г. в Харковска област, а вместо това мобилизира резервисти, за да стабилизират срутващите се фронтови линии. Това решение показва политическото предпочитание на Путин за мобилизиране на резервисти, вместо да ангажира наборници в битка - вероятно по политически причини - въпреки че наборниците, които навлизат в последните месеци на годишното си задължение за служба, може да се бият по-ефективно от цивилните резервисти. Известен руски агрегатор на новини разкритикува руската наборна система, отбелязвайки, че текущите нива на щат в Русия за военнослужещи по договор са недостатъчни, въпреки че Русия разполага с 250 000 наборници.

Изданието добави, че е "недопустимо" "половината руска армия да се бие с цялата си сила, а другата част да седи в казармите".

Началото на новия наборен период, дори и с леко увеличен брой наборници, може всъщност да намали руския капацитет за обучение на резервисти и друг персонал, нает чрез кампании за криптомобилизация. Русия има ограничен капацитет за обучение и заделянето му за обучение на наборници, които няма да воюват през 2023 г., лишава Кремъл от възможността да обучава резервисти и доброволци, които биха го направили. Кремъл може да се стреми да увеличи бойния си персонал в Украйна, като принуди наборниците от пролетта на 2022 г., които завършват едногодишната си служба, да подпишат военни договори, тъй като тези прясно уволнени наборници ще се нуждаят от по-малко допълнително обучение, преди да бъдат разположени в Украйна. Далеч не е ясно колко успешни ще бъдат подобни усилия.

Руският президент Владимир Путин назначи виден блогър и командир на руски прокси батальон за регионален служител на Руската национална гвардия (Росгвардия) за окупираната Донецка област, напредвайки в няколко усилия на Кремъл. Множество руски милиблогъри съобщиха на 30 март, че Путин е подписал указ, с който назначава бившия министър на сигурността на Донецката народна република (ДНР) и настоящ командир на батальон "Восток" Александър Ходаковски за заместник-ръководител на Главното управление на Росгвардия в окупираната Донецка област, което го прави отговорен за специалната бърза операция на Росгвардия полиция за реагиране и борба с безредици (ОМОН и СОБР) в региона.

Ходаковски обяви на 30 март, че е получил това назначение в началото на февруари 2023 г. и публикува публична обява за набиране на служители в подразделенията ОМОН и СОБР на Росгвардия, които сега са под негово командване.

Ходаковски публично възхвалява Путин и е лоялен проруски украински сепаратист от март 2014 г.

Назначаването на Ходаковски показва опит на Русия да генерира повече сили от окупираната Донецка област. На 27 март Путин прие законопроект за премахване на горната възрастова граница и други бариери за влизане на новобранци от Росгвардия от окупирана Украйна.

Ходаковски - родом от град Донецк - е добре свързан с бойци от милицията на Донецката народна република, ветерани и проруски патриотични групи в Донбас и може да помогне за улесняване на кампании за набиране на хора.

Назначаването напредва в усилията на Кремъл да формализира наследените нередовни руски прокси сили в Донецка и Луганска области и да ги подчини на контролирани от Кремъл структури.

Путин може да използва назначението на Ходаковски, за да гарантира, че Путин поддържа надежден контрол над новите елементи на Росгвардия в Донецка област. ISW оцени, че руските власти може да провеждат мащабно разследване за корупция в Росгвардия, вероятно за да отсеят актьори, които се смятат за ненадеждни на Путин.

Назначението може да помогне на Путин да раздели и завладее влиятелни общности, които Кремъл не контролира напълно. Смесени реакции към назначаването на Ходаковски от различни руски блогъри - особено сред руските военни ветерани - показват значителна фрактура в руската националистическа ветеранска общност.

ISW преди това оцени руската националистическа ветеранска общност в блогосферата като повече или по-малко единна.

Назначаването на Ходаковски също показва, че Путин продължава да дава приоритет на лоялността пред компетентността на своите подчинени. Един руски милблогър разкритикува назначаването на Ходаковски и заяви, че некомпетентността на Ходаковски като командир на батальон "Восток" през 2014 г. е довела до особено лош инцидент с приятелски огън, при който войските на Ходаковски унищожиха руски доброволчески отряд, убивайки 42 души.

Бившият руски офицер и осъден военнопрестъпник Игор Гиркин обвини Ходаковски, че е мошеник и корумпиран предател и заяви, че "провалената кадрова политика" на Кремъл за прокарване на "предатели, измет и посредственост" ще доведе Русия до гибел.

Путин е назначавал по-скоро лоялни хора, отколкото компетентни хора. Путин замени сравнително компетентния армейски генерал Сергей Суровикин, който на практика проведе политически непопулярно, но военно необходимо изтегляне от горен Херсон през есента на 2022 г., с лоялния на Путин и началник на руския генерален щаб Валери Герасимов - който даде зелена светлина на катастрофалния план на кампанията за първоначалния пълномащабно нахлуване в Украйна — като командир на театър за руското нахлуване в Украйна през януари 2023 г.

Западни служители съобщиха, че групата "Вагнер" и конвенционалните руски сили вероятно са загубили значително количество жива сила в района на Бахмут, което допълнително ще ограничи руската офанзива към Бахмут. Ръководителят на Обединения началник-щаб на САЩ генерал Марк Мили съобщи на 29 март, че групата "Вагнер" разполага с около 6000 професионален персонал и 20 000 до 30 000 новобранци, предимно затворници, които се бият в района на Бахмут.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби съобщи в края на декември 2022 г., че "Вагнер" има 50 000 служители в Украйна, включително 10 000 наемници и 40 000 наети затворници.

Групата "Вагнер" е разположила по-голямата част от силите си, за да подкрепи офанзивата за превземане на Бахмут и е вероятно разликата между цифрата от 50 000 на Кърби в Украйна и цифрата на Мили от 26 000 до 36 000 в района на Бахмут да е резултат от жертвите от изтощението на Вагнер настъпление към Бахмут. Кърби съобщи на 17 февруари, че групата Вагнер е претърпяла 30 000 жертви, с 9 000 загинали при операции в Украйна.

Групата Вагнер може да загуби още хиляди нови затворници през следващите седмици, тъй като затворниците приключват своите шестмесечни военни договори, а ръководството на Вагнер изглежда засега позволява на предварително помилвани затворници да се върнат от фронтовата линия в Русия след сключването на тези договори.

Старшият военен съветник към мисията на Обединеното кралство към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Иън Стъбс съобщи на 30 март, че 30 000 руски военни и служители на "Вагнер" са загинали или ранени в района на Бахмут след битката на Бахмут започна през юли 2022 г.

Стъбс заяви, че руските сили и силите на "Вагнер" са претърпели особено значителни загуби в и около Бахмут през последните седмици и че спешно трябва да попълнят личния си състав.

Тези загуби в жива сила ще продължат да ограничават руските настъпателни операции в района на Бахмут, както и в по-широкия театър, а значителните загуби на Вагнер вероятно ще застрашат способността му да запази влиятелната си роля сред руските сили, воюващи в Украйна.

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) арестува кореспондента на Wall Street Journal Евън Гершкович в Екатеринбург, Свердловска област по обвинения в шпионаж на 30 март. ФСБ твърди, че Гершкович е събирал информация, представляваща държавна тайна за дейността на предприятие на руски военно-промишлен комплекс от името на САЩ, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че служители на ФСБ са хванали Гершкович "на местопрестъплението".

Руските власти може да са арестували Гершкович като отговор на ареста на САЩ на руския гражданин Сергей Владимирович Черкасов на 24 март по обвинение, че е действал като агент на чужда сила.

Кремъл вероятно ще използва задържането на Гершкович, за да се опита да извлече някаква отстъпка от Съединените щати и вероятно може да се опита да възпроизведе размяна на затворници, подобна на размяната през декември 2022 г. на американската баскетболистка Бритни Гринър срещу руския нелегален търговец на оръжие Виктор Бут.

Известното място на ареста на Гершкович е забележително. Екатеринбург е домакин на 12 руски отбранителни предприятия, които специално произвеждат противовъздушни ракетни системи, зенитни ракети с голям обсег, радиосистеми, наземно поддържащо оборудване за ракети и самолети, електронни системи за управление на ракетни комплекси, системи за насочване и радари, свързани с ракети, -задвижващи артилерийски системи, високо обогатен уран, сплави от редкоземни метали, тежки машини и оптични системи за военни самолети.

Тези предприятия включват основния руски производител на самоходни артилерийски системи Уралтрансмаш; едно от водещите оптични предприятия в Русия, Уралски оптико-механичен завод; и Уралмаш, които масово произвеждаха танкове по време и след Втората световна война.

Не е ясно кое военнопромишлено предприятие е свързано с твърденията на ФСБ за ареста на Гершкович, но много от тях произвеждат системи и оборудване, които руските сили са загубили или са използвани в значителни количества в Украйна. Други използват микрочипове, които са в критично недостиг в Русия и са обект на интензивна контрабанда и усилия за избягване на санкции. ISW оценява, че значителният недостиг на оборудване вероятно ограничава способността на руската армия да води механизирана маневрена война в Украйна и че Кремъл се опитва постепенно да мобилизира руската отбранителна индустриална база, за да отговори на нуждите на руската армия, без да провежда пълна икономическа мобилизация.

ISW също по-рано оцени, че ФСБ може да се опитва да проникне в руската база по начин, който напомня за участието на КГБ и наблюдението на съветската военна върхушка.

Помилваните осъдени от групата "Вагнер" продължават да извършват престъпления в Русия след изтичане на договорната им служба с Вагнер. Руски новинарски сайт съобщи, че руските власти са арестували бившия затворник Иван Росомахин като заподозрян в убийството на пенсионерка в Кировска област.

Росомахин се върна от фронта на 21 март. Агрегаторът съобщи, че осъденият е започнал да заплашва с убийство хора малко след като е напуснал "Вагнер". Финансистът Евгений Пригожин заяви, че е жалко, че Росомахин е извършил престъпление и отбеляза, че руснаците трябва да уведомят "Вагнер", ако помилваните осъдени се държат агресивно.

Пригожин отбеляза, че служители на Вагнер ще върнат непокорните осъдени на фронтовата линия и заяви, че след освобождаването на хиляди осъдени и заличаването на престъпленията от досиетата им има само 20 регистрирани престъпления, свързани с помилвани от Вагнер осъдени.

Нивото на престъпността в Русия вероятно ще нарасне още повече, тъй като повечето затворници, вербувани от "Вагнер", едва наскоро са приключили договорите си и не са прекарали много време в руското общество.

Съобщава се, че руски военнослужещи и военно командване сексуално малтретират руски жени войници в Украйна. "Север Реалии" интервюира няколко руски военнослужещи, които разкриха, че руски офицери изнасилват жени войници, служещи в медицинските отряди.

Една военнослужеща отбеляза, че има множество случаи на сексуален тормоз на фронтовата линия, тъй като руските офицери често злоупотребяват с властта си. Една бивша руска военнослужеща отбеляза, че руските въоръжени сили отдавна са култивирали сексистка среда, в която жените войници са третирани като "проститутки".

Кремъл продължава усилията си да съживи отбранителната си индустриална база. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев посети Казанския барутен завод в Казан на 29 март, където според съобщенията той проведе срещи относно необходимостта от боеприпаси, барут и модерни оръжия.

Руските блогъри също така разпространиха кадри, публикувани от руски държавни медии, които твърдят, че показват служители на Тамбовския хлебозавод, които конструират дронове "Бекас".

Блогър твърди, че Тамбовският хлебозавод е открил специализиран цех, предназначен за производство на квадрокоптери, за да подкрепи руската инвазия в Украйна. Той твърди, че фабриката сглобява до 200 дрона на месец, като използва закупени части за дронове и 3D печат. Снимките изглеждат инсценирани, като вероятно показват руска информационна операция, за да покажат, че руските власти създават съоръжения за производство на дронове в цивилни индустрии, за да продадат разказ, че всички ъгли на руското общество подкрепят инвазията.

Руските окупационни власти продължават усилията си да поставят условия за изборите през септември 2023 г. чрез по-нататъшно интегриране на окупираните територии в руския правен апарат. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви на 30 март, че е подписал три закона за завършване на правната рамка на управлението на ЛНР като руски федерален субект в съответствие с руското законодателство.

Пасечник твърди, че е подписал друг закон, създаващ изпълнителна власт за Луганска област в съответствие с други руски области, за да замени премахнатото правителство на ЛНР.

Пасечник също твърди, че е подписал два други закона за определяне на системата за местно самоуправление на окупираната Луганска област, създавайки градски и областни органи, чиито членове ще бъдат "избрани" на изборите през септември 2023 г.

Пасечник подчерта, че свързването с единната руска правна система ще опрости взаимодействието между окупираната Луганска област и други региони на Русия, ще ускори социално-икономическото развитие и ще прехвърли окупирания Луганск към руските стандарти.

Руските окупационни власти продължават да атакуват украинските деца, за да консолидират политическия и обществен контрол върху окупираните територии. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 30 март, че младежите в окупираната Донецка област може да участват в конкурс за членство в Младшия парламент на ДНР.

Пушилин твърди, че първите две свиквания на Младежкия парламент на ДНР доведоха до участие на младежи в администрациите и районите на ДНР, Народния съвет на ДНР, министерства и други ведомства и организации.

Пушилин заяви, че крайният срок за подаване на кандидатури за предстоящия конкурс е 17 април.

Руските официални лица и окупационните власти продължават да подчертават добродушните си намерения да подкрепят украинските деца на фона на нарастващия световен шум, че те незаконно депортират украински деца в Русия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви на 30 март, че Русия възнамерява да проведе среща, използвайки формулата Ариа на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), за да обсъди евакуацията на деца от Русия от конфликтните зони в Украйна, след като Русия поеме председателството на СС на ООН през април.

Захарова твърди, че Русия възнамерява да се срещне неофициално с членовете на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдят мерките, които Русия е предприела, за да защити непълнолетните от украински обстрел, да предотврати други предполагаеми нарушения на правата на деца и да настани засегнатите младежи в безопасни зони.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Наци

    16 6 Отговор
    Липсата на военни и високата престъпност в Украйна, бяха основния повод за началото на "спецоперацията".

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НЕ ГИ МИСЕТЕ МУЗИКАНТИТЕ

    19 7 Отговор
    МОЛЕТЕ СЕ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ОКРАИНЦИ В ДУПКИТЕ В БАХМУТ.!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофил

    11 14 Отговор
    Всички руски слуги в БГ - на първа линия във Вагнер. Какво чакате. Памагите.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТОДОР СТОЯНОВ

    14 7 Отговор
    НЕ ЗНАЯ КАКЪВ Е ТОЯ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВОЙНАТА, НО СМЯТАМ, ЧЕ НЯМА НИКВА ФАЙДА ОТ НЕГО, КАКТО НЕМА ФАЙДА И ОТ ЦРУ, МИ, ФИ И Т.Н....ТЕ АКО РАБОТЕХА МЕЧКАТА СЯ НЯМАШЕ ДА МАЧКА ПЛЪХОВЕ!!!

    Коментиран от #22

  • 15 чвк шустакович

    12 5 Отговор
    а нацисите отдавна привършиха, всу-шките са на привършване, празнината на източния фронт се пълни с поляци и други натювски наемници, скоро и с български бунаци
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДА ДА

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "СталиН":

    Напълно си прав, пълно е с русофили, пияни скотове,
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пффффффффффффффффффффф

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "СталиН":

    Като копипействаш опорки, не забравяй да не задържаш пръста на V, иначе чаршафа става безкраен, а нас от пасоля ни излагаш с неграмотността си.

    Ваша мутрафонова!

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 само ще добавя..

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "СталиН":

    Бункера е бил на 170 метра под земята, и е трябвало да издържи ядрен удар..а хиперкинжалчето е преминало през него като нагорещен нож през бучка масло-и това става само на 20 км от границата на пановете..за това е помогнал руски сателит,който е бил аналогов и не е успял да стигне-определената орбита..

    Коментиран от #34, #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 много е кофти..

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "пффффффффффффффффффффф":

    Да си бандерец..на който със референдуми му взеха цел полоостров-барбар със морето и за десерт- аец-най големио в европа,със шест реактора..тоз зелен смъркач- излезе много дашен..

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "СталиН":

    Омръзна ни затънали в руски л@йна, не можещи въздух да си вземат, да ни обясняват как тези ,които не са като тях, били бедни и гладни? Бедни и гладни сте вие, наредили се на опашка за политическия салам!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Констатирал

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "много е кофти..":

    Този който ги е взел ще трябва да ги връща! Това е още по кофти!!
  • 32 опа опа

    3 2 Отговор
    Едно уточнение само дами и господа съфорумци и съмишленици. Това нещо като путин, русия, москва, лавров, песков, възраждане, копейкин, и така нататък. се пишат с МАЛКА начална буква. Това не са съществителни, това са умалителни местоимения,
  • 33 хаос

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "СталиН":

    Си ти, нали?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Камуфлаж":

    А искаш ли да миришеш теменужките от към корените им?
  • 36 Даааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "СталиН":

    Чудесна самохарактеристика! Браво!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 уфааааааааааааа

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "само ще добавя..":

    бункерчето е било от другата страна на фронта и много натовци са поели по безкрайните ловни полета
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания