Last news in Fakti

31 Март, 2023 14:15 648 8

Вашингтон: Блинкън и Коен потвърдиха важността на двустранните връзки между САЩ и Израел

  • вашингтон-
  • блинкън -
  • коен -
  • двустранните връзки -
  • сащ -
  • израел

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън прикани израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от оспорвания си проект за съдебна реформа. "Те не могат да продължат по този път", каза той

Вашингтон: Блинкън и Коен потвърдиха важността на двустранните връзки между САЩ и Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият американски дипломат Антъни Блинкън и неговият израелски колега Ели Коен потвърдиха вчера "важността" на връзките между САЩ и Израел след рядък публичен спор между двете съюзнически страни, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън прикани израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от оспорвания си проект за съдебна реформа. "Те не могат да продължат по този път", каза той.

"Израел е суверенна страна, чиито решения произтичат от волята на народа ѝ и не се базират на натиск от чужбина, дори от страна на най-добрия ѝ приятел", реагира незабавно Нетаняху.

В телефонен разговор Блинкън и Коен "потвърдиха отново важността на трайните двустранни отношения между САЩ и Израел", заяви в комюнике говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Блинкън потвърди отново и американската подкрепа в полза на идеята за палестинска държава, отхвърляна от повечето членове на кабинета Нетаняху, един от най-десните в историята на Израел.

Американският държавен секретар "подчерта колко е важно въздържането от едностранни действия, които засилват напрежението", посочи Пател.

Израел "е силна демокрация и протестното движение доказва това", заяви днес Коен и добави, че двете страни ще продължат "съвместната работа".

Високопоставен израелски служител, пожелал анонимност, увери, че е разговарял с мнозина американски правителствени представители, след като Байдън изрази надежда, че израелското правителство ще се откаже от съдебната реформа или ще намери "искрен компромис" с опозицията.

Този източник сподели, че вярва в здравината на израелско-американските отношения и както сочат неговите разговори, американската изпълнителна власт не е на мнение, че Нетаняху трябва да изостави своя проект. Източникът допълни, че според него думите на американския президент по този повод не отразяват позицията на правителството на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СталиН

    6 2 Отговор
    Сръбска телевизия показаха голи снимки на Аналена Бербок ,когато работила като момиче на повикване,със същото се е занимавала и Сана Марин от Финландия

    Коментиран от #5, #7, #8

  • 2 Майна

    6 0 Отговор
    Блинкън и Коен- евреи...
  • 3 Че тя Говедария

    4 0 Отговор
    се управлява от онези, дето Господ ги е проклел да се скитат из света - вовеки!
  • 4 Ром ама кубински

    5 0 Отговор
    Събрали са две хазарчета и си потвърдили нещо.Той и аз имах сериозни бинес разговори с Леонсио ,съседа от маалата,ама ксенофобите не го отразяват.
  • 5 Жребец под наем

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "СталиН":

    Абе те хубаво са работили,като момичета на повикване,лошо няма,ама ако са ги поръчвали някакви дрти джо фри,не е наред работата.
  • 6 Фашкия от СДС

    0 0 Отговор
    Напълно нормално. Две ционистки страни.
  • 7 Комунистическия прокурор Кольо Филчев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СталиН":

    Колега Бербок е германка.
    А във Финландия това никога няма да бъде допуснато.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.