Last news in Fakti

1 Април, 2023 06:48 2 565 36

Пендаровски: Няма промяна в държавната позиция на България към Северна Македония

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • българия-
  • президент-
  • клубове

Серията на отваряне на български клубове в страната неслучайно започна след приемането на преговорната рамка

Пендаровски: Няма промяна в държавната позиция на България към Северна Македония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма никаква промяна в държавната позиция на България към Северна Македония, посочи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от БТА.

„Обяснявал съм го няколко пъти. Въпреки, че някои тук, които са по-големи европейци от мен, ме съветват да избягвам тази реторика, твърдя, че не говоря така, за да получа политически дивиденти, а така, както аз виждам реалността. А реалността е, че това е политика от няколко десетилетия на Република България, т. нар. македонски въпрос. И твърдя, че серията на отварянето на български клубове, която започна веднага след приемането на преговорната рамка през юли, не е случайно. Защото те, от своите мегаломански националистически планове и искания, които имат години назад, но особено в последните две години и половина, в преговорната рамка получиха само вписването на българите в конституцията”, каза Пендаровски.

Според Пендаровски добре би било процедурата по промяна на конституцията на страната да започне този или най-късно следващия месец и да приключи преди август, когато парламентът излиза в почивка, защото след това страната ще започне да навлиза в предизборни настроения и „атмосферата може да бъде още по-лоша”.

„Не мога да видя друг начин да стигнем до мнозинство от две трети в парламента, за да променим конституцията сега, освен дебат с опозицията. Не мисля и, че две години след приемането на преговорната рамка трябва да се занимаваме с промените в конституцията, които са, или поне би трябвало да бъдат, приоритет”, каза Пендаровски в интервю за предаването "Трилинг" по ТВ 24, добавяйки, че ако съкращаването на мандата му с няколко месеца би помогнало на страната по отношение на интеграцията ѝ в ЕС, е готов да подаде оставка веднага.

Попитан за тезата му отпреди няколко месеца, че конституционните промени могат да се гласуват след парламентарните избори, които би трябвало да са през юни 2024 г., Пендаровски посочи, че тази своя теза той е споделил с правителството, чиято позиция е била конституционните промени да се направят колкото се може по-бързо „и е нормално да се даде възможност на правителството, което формално правно тласка евроинтеграционния процес”.

„Мисля, че огромна политическа енергия в държавата беше използвана за един въпрос, за който можехме да изгубим само два дни за дебат” , посочи Пендаровски.

Оценката му е, че не само предсрочни избори в Северна Македония, за които настоява опозицията няма да решат политическите проблеми в страната, но и редовни избори не могат да решат „дълбоките политически проблеми между политическите партии в страната, защото причините за тях не са от вчера”, каза Пендаровски, според когото атакуването и влизането в парламента на страната на 27 април 2017 г. ги е задълбочил.

Президентските избори в Северна Македония трябва да се произведат през март или април 2024 година, а попитан дали мисли за втори президентски мандат Пендаровски посочи, че за това ще мисли през януари или февруари, за да види „дали ще има подкрепа от политическите партии и какво мислят гражданите за работата му досега”.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    45 3 Отговор
    Нахалитет - македонците са чисти българи - разбирам да асимилираме - гърци, румънци, а това е наше родно производство.

    Що се правят на улави.

    Коментиран от #13

  • 2 Бонев

    60 4 Отговор
    Виждам една промяна. Преди повечето българи бяха положително настроени към македонците, сега повечето българи ви мразят.

    Коментиран от #23

  • 3 Пипи

    18 2 Отговор
    Абе що не го пушите всите юнаци от Северна Македония, а?
  • 4 нане вуте муте

    29 2 Отговор
    това е лошо ! трябва да има и то доста сериозна промяна след последните месеци на тъпотии сътворени от неориентираните пра-българи !!! държавта ни трябва да си промени отношението към родоизменниците но за жалост дъжавата е управлявана от такива …!
  • 5 Севгин

    9 23 Отговор
    Е това българите станахте яка дъвка за северно м. Направо ви взеха за мезе.

    Коментиран от #7

  • 6 Путин

    4 32 Отговор
    Нашата азбука е от Македония. Точка.
  • 7 Е това турците

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Севгин":

    Станахте яка дъвка на земетресенията. Направо станахте на мезета.
  • 8 Църхо и Страхота

    14 1 Отговор
    О, глупци наши -ваши!!! Що тъй се рукате бре челяд бащина, омайна????? По- прости от глупците и по-слепи от слепците. Братски Балкански рода. Едни Ромей ги кръстиха, а те мълчътъ. Други ги погърчиха, а те мълчътъ. Трети за Монголи ги пишат в книгите, ате мълчътъ. И се карат ли карат неразумни ,недорасли ми глупци!!!!!!!!
  • 9 Картунгел

    23 1 Отговор
    Македонците ще духат супата още 100 години. И после няма да ги има.
  • 10 Търновец

    9 2 Отговор
    В София има силно лоби което по всякакъв начин помага на РСМ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БЮРМ/FYROM

    25 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 13 Не са българи.

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Българите са прогонени от тези земи още по времето на сръбския крал Александър. С помощта на Франция се създава ,,Южна Бановина" , а населението Бановци. Започва избиване на Българи и повечето бягат в България. Създават се цели бежански квартали в София и селища.
    В изоставените селища, къщи и земи на българите се заселват сърби. Такива са повечето днешни ,,македонци". Сърби живеещи в отнетите български къщи.

    Коментиран от #17, #36

  • 14 Българ

    14 0 Отговор
    Връй на некъде си … тряя да си отзовем посланника и да не ви погледнем повече!
  • 15 Гай Турий

    11 1 Отговор
    Съветвам тия, които ще получат народното доверие да съставят правителство в новото НС, да преустановят всякакви собствени инициативи и активни контакти с малоумниците от Скопие. България за никъде не бърза. Кога нашите деб-Уили, подобни на простокирчовците, ще проумеят, що е история, що е национална идея и доктрина, що е национална гордост и достойнство, що е стратегия във външната политика?! Обръщам се към вас: ако не ви стига сива каша в тенджерата на раменете ви, копирайте опита на византийците. Те 30 години чакаха на гюме, макетата да им придойде акъл и сами до долазят и в тоя момент да ги гръмнат с все джепане, което си бяха приготвили за това време. Така се ликвидират проблемите, раз и навсегда! И понеже народът ни е заблуден от светлите обещания на ГРОБ, Просто Подмяната и техните окозени сателити, съветвам да им просветлее - никаква бюлетина за тия продажници, американски агенти и гробокопачи на Родината!

    Коментиран от #26

  • 16 Баш софиянец

    19 2 Отговор
    Последното, което има България са "мегаломански националистически планове". Това си е наша история и ние си я пазим. Това че РСМ е крадец на чужда идентичност, не значи че това трябва да бъде уважавано и насърчавано.
  • 17 Хаберий

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не са българи.":

    Самоусещането да си българин не е свързано в абсолютни стойности с ДНК профила на дадено население. С преселнически, политически и военни кампании се променя състава на местното население. Но с времето то придобива своята народност по традиции и политическа организация. Това население в днешните земи на Македония в голяма степен е подменено още при Пресиян, преди княз/цар Борис І. Тогава, като васал на Хазар-Българската империя, заради военен метеж на местното население, подведено от Контсантинопол, по заповед на хакан-бека, цялото е изселено в Северокавказието да копае земни валове, които се виждат и днес, а освободените земи са заселени с влашки българи.
  • 18 Барни Ръбъл

    10 1 Отговор
    Я как се е оцъклил Стефан Пендаров щото очилата му са правени в Сърбия.

    Коментиран от #31, #32

  • 19 Въпрос на време

    1 11 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.

    Коментиран от #33, #34

  • 20 Хммммм

    3 0 Отговор
    То и Европата не променя условията....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 танкист

    9 0 Отговор
    Като сме тъпи и се даваме на французите да решават вместо нас за макетата,така ще е. Сега ще ни се зъбят и ще ни се присмиват.
  • 23 Ще има и още

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Поправка. Ние македонците и сега си ги обичаме. Онези там обаче не са македонци, а са северомакедонци. Различно е.
    Със столица Юскюп може да ги наричаме и юскюпяни - по им пасва някак си...., и на интелекта им , и на юскюпянскят им президент.
  • 24 Tутанкамон

    3 2 Отговор
    Това образование наречено рсм е изцяло сръбски проект,и един ден ще стане сръбска провинция,ще компенсира загубата на Косово
  • 25 Мара Бунева

    6 0 Отговор
    Нас ни интересуват македонските българи. За сръбските окупатори и техните помагачи не даваме и пукната пара! Да ходят в Белград и там да се оплакват на Вучич! Нали сърбите ясно им казаха кой е и какъв е Георги Николов Делчев: българин, който е работил против интересите на Сърбия и сръбска македония (последните трябва да са с много малки букви!).

    Коментиран от #28

  • 26 Бат-Баяни

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гай Турий":

    Гай,днес е ден за размисъл,а не агитация за глас за "Израждане".
  • 27 Лилипутин

    4 0 Отговор
    Като се наричате "македонци" защо" сборувате "на български,а не на гръцки.
  • 28 Биволъ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мара Бунева":

    По-правилно е не "македонски българи", а българи живеещи в географска област "Македония".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Кaквo значи "дебат с опозицията" ? Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в РCМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в РCМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 кумонист от рсм

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Барни Ръбъл":

    НАПУШЕН Е ОТ ТРЕВАТА НА ЗАЮ А СЛЕД ТОВА АЛБАНСКИЯ МИНИСТЪР ЗА НАКАЗАНИЕ ГО Е ПЛЯСКАЛ ПО ДУПЕТО !! ТА ЗАТОВА Е ОЦЪКЛЕН ЛОШИ АЛБАНЦИ ЛОШИ ?????
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ХАСАН

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос на време":

    НА АСАН ХУРКАТА
  • 35 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    Е НЯМА КАК ДА ГО ОБИСНИШИ В УЧЕБНИЦИТИ ЗАЩТОТО ИСТИНАТА Е ЕДНА ПО ТОВА ВРЕМЕ Е НЯМАЛО МАКЕДОНСДКА ДЪРЖАВА НИТО ЦЪРКВА А СЪЩО И ЕЗИК ИМАЛО Е БЪЛГАРИЯ И НЕСЛАГАЙТЕ СВЕТИТЕ БРАТЯ ЗА ВАШИ /МАКЕДОНЦИ / А СЪЩО ЧЕ СТЕ ПИСАЛИ ВСИЧКИ ЧИРКОВНИ КНИГИ И ВСИЧКИ СЛАВЯНИ СА ПРИПИСВА ЛИ ОТ ВАС СМЕШНО Е ВИЕ СТЕ ОТ 1946 Г А ТОВА МАНИ И ПОЛИТИЦИТЕ НА РСМ И УЧИТЕЛЕ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ ПСИХОДИСПАНСЕР С ГОЛЕМИ УМСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ БАВНОРАЗВИВАЩИ МУТАНТИ ТЕЯ ОТ БРЮКСЕЛ ДА ТРЯБВА ДА ГИ НАСТАНЯТ В ЕВРОПЕЙСКА КЛИНИКА ЗАВИНАГИ В РСМ Е ДРУГ СВЯТ СВЕТА НА ЗЕМЕДЕЛИЦА ЗАЕВ И ЛЕЧЕБНАТА МУ ТРЕВА ???? АЗ КАЗАХ
  • 36 българи са

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не са българи.":

    Не "южна бановина" а "Вардарска бановина" Това е административно деление в Югославия, и не може да определя народност, както вие се изразявате "бановци" Населението по народност са българи.Вардарска бановина е административно-териториална единица в рамките на Кралство Югославия. Като такава просъществува от 1929 до 1941 година, т.е. до нападението на силите на Оста на 6 април 1941, последвано от първото разпадане на Югославия. След това в голяма част от областта се установява българско управление между 1941 – 1944 година. Административен център на бановината е град Скопие, а наименованието ѝ произхожда по името на река Вардар.
    Вардарска бановина – югославският Сибир
    Подробности и конкретни примери от опита на тогавашна Югославия да заличи колкото е възможно повече народностната и езиковата идентичност на българите и на албанците във Вардарска Македония и в Косово. Сред цитираните примери от различни документи има и такива с драстичен характер. Като например случаите на побои над български деца в някои училища, починали впоследствие, заради това, че не са отговорили, както се полага, на един или друг въпрос. (А тези деца често просто не са знаели добре сръбски, на който език се е водило цялото образование.) В изследването става дума и за начина, по който били подбирани учителите във Варданска бановина (или в т.нар. Южна Сърбия), за това, че те са били хем проводници, хем понякога и жертви на налаганата от властта образователна политика към населението с
Новини по държави: