Last news in Fakti

2 Април, 2023 15:20 973 7

Буркина Фасо експулсира двама журналисти

  • буркина фасо-
  • журналисти-
  • франция-
  • експулсиране

Те са от френските вестници Le Monde и Libération

Буркина Фасо експулсира двама журналисти - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите на Буркина Фасо изгониха от страната за ден двама журналисти от френските вестници Le Monde и Libération, съобщи AFP. Те са Буркина Фасо на 1 април и вече са пристигнали във Франция, отбелязва изданието.

Причините за експулсирането не са оповестени, но AFP отбелязва, че на 27 март Libération публикува статия, в която се говори за акт на насилие от страна на военните в Буркина срещу тийнейджъри.

Тази стъпка на властите в Буркина Фасо последва спирането в края на март на френския телевизионен канал France 24 в африканската страна, който предоставя ефира си на терористите и по този начин помага да се оправдаят действията им.

Миналия декември властите в Буркина Фасо спряха френската радиостанция Radio France internationale в страната, след като излъчи репортаж, че терористичен лидер сплашва народа на Буркина Фасо, според Уедраого.

През последните години Буркина Фасо се превърна в епицентър на терористична дейност на ислямистки групи в Западна Африка. В източната и североизточната част на страната действат две терористични групи: „Ислямска държава в Голяма Сахара“, която е структура на „Ислямска държава“ (ИД, забранена в Руската федерация) и „Ансар ал-Ислам“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    20 0 Отговор
    Браво
  • 2 да де

    22 2 Отговор
    Колониите отвръщат на удара крайно време е колонизаторите под всякакъв флаг да бъдат изритани..

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Казуар

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    А я кажи защо тълпи от колониите атакуват Европа да ги храни.
  • 4 Повторение

    12 2 Отговор
    Явно и тези имат проблем със западната декорация.
  • 5 Покажете снимките с рузките знамена

    10 2 Отговор
    От Буркина Фасо
  • 6 Е айде сега

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Рушистите след всички колониални империи и те искат да колонизират Африка, БРИКСа не се получи но сега се опитват да направят АФРИКС сигурно
  • 7 Мито

    9 0 Отговор
    Буркина фасчетата трябва да учат в училище руски вместо френски. ХиХиХи 🤣🤣🤣🤣