Last news in Fakti

4 Април, 2023 10:48 603 8

Безплодието засяга всеки шести човек на планетата

  • безплодие-
  • данни-
  • планета-
  • сзо

Сочат данни от доклад на Световната здравна организация (СЗО)

Безплодието засяга всеки шести човек на планетата - 1
Източник: Shutterstock

Безплодието засяга всеки шести човек на планетата, сочат данни от доклад на Световната здравна организация (СЗО), огласен в понеделник и цитиран от ДПА.

Според доклада близо 17,8 на сто от възрастните в страните с високи доходи са засегнати от безплодие, докато в страните с ниски и средни доходи от този проблем страдат 16,5 на сто от жителите.

Данните показват, че в безплодието няма дискриминация, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него дялът на засегнатите от проблема показва нуждата от разширяване на достъпа до грижи за репродуктивното здраве и гаранции, че проблемът няма повече да остава встрани от здравните изследвания и политики.

СЗО определя безплодието като заболяване на репродуктивната система при мъже и жени, определящо се от неуспеха за постигане на бременност след 12 месеца или повече редовни сексуални контакти без предпазване.

"Това може да доведе до значителен дистрес, стигма и финансови затруднения, засягащи психическото и психосоциално благополучие", посочват от СЗО.

Профилактиката, диагностиката и лечението на безплодието остават недофинансирани и недостъпни заради високите цени, социалната стигма и ограничения достъп, се посочва в доклада, предаде БТА.

СЗО прави заключенията въз основа на подбор и анализ на 133 изследвания измежду общо около 12 000 проучвания по света в периода 1990-2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жените знаят как

    1 3 Отговор
    Комшията,колегата или приятеля на семейството решават нейният проблем.Никулден е най-големият празник на света.
  • 4 Конспиратор

    2 2 Отговор
    Даже са малко. Трябва да има повече клиенти (пардон пациенти) за болестите на 21-ви век- хипертония, диабет, алергии и безплодие.
  • 5 Дядо

    6 1 Отговор
    Това е един от страричните ефекти. Според данните има срив на раждаемостта в развитите страни именно през 2021 г. Наред със скок на сърдечните удари. СЗО, естествено, се правят на ударени.
  • 6 Гост

    7 1 Отговор
    Ваксинирани?
  • 7 Име

    0 3 Отговор
    Няма лошо прекалено се населихме
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.