Last news in Fakti

5 Април, 2023 13:30 1 519 23

Доналд Тръмп беше обвинен - какво се случва сега?

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • манхатън-
  • белия дом-
  • съдия хуан мерчан

След като във вторник Тръмп не се призна за виновен по 34 обвинения в тежки престъпления за фалшифициране на бизнес документи, съдия Хуан Мерчан определи следващото съдебно заседание за 4 декември

Доналд Тръмп беше обвинен - какво се случва сега?  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Събитията, които стоят в основата на наказателното производство срещу Доналд Тръмп - плащания на пари за потулване на истории за извънбрачни връзки - са се случили преди почти седем години.

Но до евентуален съдебен процес може да мине повече от година. Това увеличава възможността бившият президент на САЩ да бъде изправен пред съдебни заседатели в съдебна зала в Манхатън, по време или дори след изборите през ноември 2024 г., чрез които той иска да се върне в Белия дом.

След като във вторник Тръмп не се призна за виновен по 34 обвинения в тежки престъпления за фалшифициране на бизнес документи, съдия Хуан Мерчан определи следващото съдебно заседание за 4 декември.

Прокурорите заявиха, че планират да поискат дата за съдебен процес през януари 2024 г., докато юридическият екип на Тръмп предложи дата през пролетта на 2024 г.

В съдебната зала по време на предизборна кампания

През първите три тримесечия на 2022 г. са били нужди средно 900 дни, за да се придвижи обикновен съдебен случай в Манхатън от обвинителен акт до присъда в края на съдебното дело, показват данни от отдела за наказателно-правни услуги на щата Ню Йорк.

Случаят на Тръмп обаче далеч не е обикновен и адвокатите му казват, че възнамеряват да се борят със всички сили и подкрепени с огромно количество документи.

Това би могло да доведе до закъснения в съдебния процес и той да излезе от графика, предложен от двете страни, и да се приближи до президентските избори.

Борбата за президентската номинация в Републиканската партия е насрочена за първата половина на 2024 г. Официално в средата на 2024 г. партията ще избере кандидат, който ще се изправи срещу кандидата на демократите - вероятно действащия президент Джо Байдън.

Ако бъде избран, Тръмп няма да има право да се амнистира от щатските обвинения. Но поставянето на новоизбрания президент или въобще на президент пред съда на щатско равнище ще доведе до навлизане в правна ситуация, която никога преди не е била срещана.

"Това е толкова безпрецедентно, че ми е трудно да си го представя", казва Карън Фридман Агнифило, бивш прокурор в Манхатън. "Мисля, че е сложно", допълва тя.

Освен делото в Ню Йорк, Тръмп е изправен пред федерални наказателни разследвания във връзка с твърденията, че се е опитал да отхвърли поражението си на изборите през 2020 г. и за неправилно боравене с класифицирани документи. Той също така е изправен пред разследване в щата Джорджия във връзка с опитите му да се бори срещу поражението си през 2020 г. в този щат.

Тръмп има много възможности за защита

В началото на кариерата си в областта на недвижимите имоти, като телевизионна знаменитост, а след това и в политиката, известният със съдебните си дела Тръмп е използвал агресивни контраатаки и тактики за забавяне, когато бъде изправен пред правни предизвикателства.

Тръмп обвини окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, избран от демократите, че го е взел на мушка с цел политическа изгода и може да се опита да поиска отхвърляне на обвиненията на това основание.

Той се оплака, че съдията Мерчан се е отнесъл несправедливо към негова компания, когато е ръководил наказателен процес за данъчни измами миналата година.

Във вторник сутринта Тръмп заяви, че делото трябва да бъде преместено от Манхатън, където живеят много демократи, на Стетън Айлънд, консервативната част на Ню Йорк.

Адвокатите на Тръмп ще трябва да подадат молба, в която да посочат защо Мерчан е некомпетентен да води делото. Това вероятно ще бъде отхвърлено, тъй като няма основание за отвод, каза Марк Шол, бивш помощник-окръжен прокурор на Манхатън.

По същия начин вероятно ще бъде отхвърлено всяко искане за промяна на мястото на делото, каза Шол.

Тръмп вероятно ще използва и други възможности, някои от които биха могли да поставят сложни правни въпроси, които изискват време, за да бъдат решени.

Фалшифицирането на търговска документация обикновено е престъпление, което се наказва с не повече от една година затвор съгласно законодателството на щата Ню Йорк. Според Браг обаче става дума за обвинения в тежки престъпления, всяко от които носи максимален срок от четири години затвор, като той казва, че Тръмп е фалшифицирал тези документи, за да прикрие нарушения на правилата за финансиране на кампанията си.

Използването на щатския избирателен закон по този начин - и то по дело срещу федерален, а не щатски кандидат – досега е непроверена в практиката правна теория, казаха правни експерти и адвокатите на Тръмп със сигурност ще я оспорят.

Тръмп би могъл също така да твърди, че срокът на давност - пет години в този случай – би трябвало да е изтекъл. Този срок беше удължен поради нарушенията, причинени от пандемията от КОВИД-19.

Съгласно законодателството на Ню Йорк давностният срок може да бъде удължен, ако ответникът е бил извън щата, но Тръмп може да твърди, че поради заемането от него на длъжността президент на САЩ тази норма не трябва да се прилага.

"Това е мечтаният случай за адвокатите на защитата", каза миналата седмица бившият прокурор Дейвид Шапиро.

Източник: БТА

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 4 Отговор
    сорос и бай издън ще ядат скоро хурката, филма ще е изнтересен, гледайте

    Коментиран от #8

  • 2 да де

    31 3 Отговор
    Няма лоша реклама рейтинга му излетя нагоре, а на бай пън хептен увяхна.
  • 3 Нищо

    16 1 Отговор
    не се случва , в най - лошия случай 4 години , което няма да стане ! След делото , той веднага пак се втурна в предизборната си кампания !

    Коментиран от #4

  • 4 Жоро

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо":

    Глупости! 34 X 4 години = 136год. максимална присъда за 34 обвинения.
  • 5 Соломон

    22 2 Отговор
    За НИКОЙ, вече не е ТАЙНА, че САЩ не се УПРАВЛЯВА от човека, КОЙТО ПОДАВА РЪКА на ВЪОРЪЖАЕМИ хора !

    Съдебните "атаки" срещу Доналд Тръмп са един ТЕАТЪР, който ЦЕЛИ да покаже, КОЛКО са ДЕМОКРАТИЧНИ съединените Американски Щати, след като "съдят" бивши СВОИ президенти, а не само ЧУЖДИ !

    ПОМНИМ, как бяха УБИТИ под ДАВЛЕНИЕ на САЩ, президентите на СУВЕРЕННИТЕ ДЪРЖАВИ Сърбия и Ирак !

    Коментиран от #11, #15

  • 6 честно

    11 3 Отговор
    А Педи Байден Памперса кога - нема по-гнусно нещо от това да опипваш деца..на въжето.
  • 7 стоян георгиев

    1 19 Отговор
    Сега руската кохорта тролове ще се включи в зашита на тръмп.идеята е че са загрижени за демокрацията в сащ....хаххаххааха тръмп бил жертва...било неправилно да ги съдят.....байдън е виновен...та целия антураж от руски лъжи ще се изсипе от загрижените за демокрацията проруски тролове.

    Коментиран от #10

  • 8 запознат

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Байдън е в политиката от 1970 година. Да се сещаш за някакви хурки и филми през този период? Ама как да се сещаш като не си бил роден.
  • 9 Тошо

    12 2 Отговор
    АМИ ГЛУПОСТТА И ЛУДОСТТА НА ДЕМОКРАТИТЕ ЩЕ ДОВЕДАТ САЩ ДО ГРАЖДНСКА ВОЙНА. В МОМЕНТА ИЗПИСВАТ ВЕЖДИТЕ НА ТРЪМП.
  • 10 за стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Той стои на поста си - всяка дума и въздишка, дъх дори СРЕЩУ РУСИЯ да бъде!!!! Каквато и да е темата!!!!
    То бива бива безмисловни хора, но тава е досадно!!!! Изпълнява си човекът дютито.

    Коментиран от #14, #16

  • 11 Хммм

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соломон":

    Атаките срещу Тръмп от демократите, не е да показват дали са демократични или не, а да се спасят... Защото по времето на Тръмп като президент, Републиканците бяха рсзровили.... излезе наяве педофилията на върхушката на демократите, огромната корупция и още куп други престъпления.... от които много от тях (върхушката на демократите) тогава станаха следствени... За бай иЗдън и сина му в Украйна е най безобидното престъпление....Затова и откраднаха последните избори, които Републиканците си спечелиха и стопираха всички разследвания срещу тях..
    Та затова го атакуват, защото дойде ли на всласт... ще се озовар в затвора...
    Иначе нито Републиканците, нито демократите могат да спасят САЩ от фалита... Това е ясно.... Но върхушката на демократите могат да се спасят от затвора и електрическия стол с отстраняването на Тръмп.
  • 12 БОЗА

    6 0 Отговор
    "Доналд Тръмп беше обвинен - какво се случва сега?"

    Е как,какво...чете Факти и си прави изводи,как да постъпи естествено... ;-))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 13 Клинтън само може

    11 0 Отговор
    да се кръсти, че не му се случи импийчмънт за свирката от стажантката в овалния кабинет.
    Кому КАК, казват руснаците. Сега е нужно отклоняване на вниманието на американците от упадъка им и от влиянието на Търмп, при когото нямаше войни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Соломонеее, соломоне

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соломон":

    Пак си проспал ситуацията.
    На 24 септември 2000 г. година Слободан Милошевич губи президентските избори в Сърбия. Печели ги Воислав Кощуница.
    На на 29 юни 2001 г. Милошевич е предаден на трибунала в Хага по обвинение в геноцид.
    На 11 март 2006 г. Милошевич е намерен мъртъв в своята килия във военния затвор на трибунала в Хага.

    Коментиран от #20

  • 16 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "за стоян георгиев":

    Пак ме трият.трябва да ви компенсират все пак в този проруски сайт.та супер си бе красавчик.пишеш основно по темите задълбочено и конкретно,не обиждащ и не спамиш.браво!
  • 17 черните пантери

    1 0 Отговор
    да не си забрави вазелина
  • 18 Оля

    0 4 Отговор
    Руската подлогъ много трие... уффф

    Коментиран от #19

  • 19 Дедо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Оля":

    Добре дедовото, че не използва шкурка, тогава щеше да видиш голям зор.
  • 20 Соломон

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Соломонеее, соломоне":

    Твърдите, че Слободан Милошевич, се е умъртвил сам ?!

    И, ЗАЩО да го ПРАВИ, след като е НЕВИНЕН, понеже ЖЕРТВИТЕ в ЮГОСЛАВИЯ са вследствие от "тражданската" война в Югославия, разпалена от англосаксонците ?

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Соломон":

    Гражданската война в югославия е разпалиха сърбите опитвайки всячески да спрат излизането на републиките от югославия.
  • 22 дядото

    0 0 Отговор
    не ме интересува какво следва,но не биваше да унижават толкова тръмп.не само генерал лии,и генерал грант ще се обърнат в гроба от подобен акт,но това си е проблем на сащ.
  • 23 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    тръмп е светли сили, скоро всичко ще си дойде на мястото